Pierogi ze śliwkami to smak jesieni. Wpuść ją do swojego domu już teraz, a nie pożałujesz

Pierogi ze śliwkami to obłędna propozycja dla tych, którzy kochają obiady na słodko. Ich przygotowanie nie trwa długo, a smak jest warty poświęconego czasu. Jak zrobić pierogi ze śliwkami? Podpowiadamy.

Jesień zbliża się wielkimi krokami. I choć niektórym żal jest lata, to warto powitać nową porę roku z otwartymi rękami. Jesień ma swoje smaki, zapachy i klimat. Warto więc już teraz przygotować pierogi ze śliwkami i rozkoszować się ich lekko kwaśnym, a zarazem słodkim smakiem. Oto przepis, z którego warto skorzystać. 

Zobacz wideo Lepimy pierogi krok po kroku. Nie widelcem i nie na przyspieszeniu!

Pierogi ze śliwkami - przepis babci. Owocowy farsz to istny smak lata 

Pierogi ze śliwkami to świetna propozycja na jesienny obiad. Każdy, kto kocha owoce, będzie się nimi zajadał. Więcej przydatnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Składniki na ciasto: 

  • pół kilo mąki pszennej, 
  • szklanka gorącej wody, 
  • jedno jajko, 
  • łyżka oliwy. 

Składniki na farsz: 

  • kilogram śliwek
  • odrobina cynamonu, 
  • cukier do smaku. 

Jak ugotować pierogi? Najlepszy sposób na ciasto oraz farsz 

  1. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy wodę i łyżkę oliwy. 
  2. Zagarniamy składniki ręką, próbując powoli zagnieść masę. Dodajemy też jajko i dalej zagniatamy. 
  3. Ciasto odstawiamy na pół godziny i przykrywamy je ściereczką. 
  4. Zabieramy się za farsz. Śliwki myjemy, a następnie musimy przekroić je na pół i wyjmujemy z nich pestki. Posypujemy odrobiną cynamonu i cukrem, a następnie mieszamy. 
  5. Odcinamy kawałek ciasta, posypujemy je mąką, a następnie rozwałkowujemy na okrągły płat ciasta. 
  6. Szklanką wycinamy kółka, rozciągamy je w palcach i wkładamy do nich połówkę śliwki.  
  7. Zagotowujemy wodę, nie zapominając, by dodać do niej sól.  
  8. Wrzucamy pierogi, a po minucie od wypłynięcia, wyjmujemy je z wody. 
  9. Podajemy ze śmietaną z cukrem. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.