Więcej przepisów na dania z cukinii znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Cukinia smażona to dla wielu z nas banał. Oczywiście można utwierdzić się w przekonaniu, że taki banał od czasu do czasu fajnie sprawdzi się na obiad, jednak przepis, który dziś wam zaprezentujemy, z banałem nie ma wiele wspólnego. Fakt - sposób wykonania jest banalny, ale smak wręcz rewelacyjny. Cukiniowe kotlety w panierce to pomysł na tani i przepyszny obiad, a każdy kęs bosko chrupie, podczas gdy środek niemal się rozpływa. Jak zrobić cukinię twego życia? Serowa panierka skradnie niejedno serce.
Najlepszy przepis na cukinię - lepszego obiadu ze świecą szukać
Składniki:
- 2 średnie, najlepiej młode cukinie (ważne, żeby nie miały twardych pestek)
- 4 jajka
- ok. 100 -150 g startego sera (może być mozzarella w kawałku lub inny, "mocniejszy" ser)
- sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka lub ostra papryka
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
- domowy sos czosnkowy lub tzatziki do podania
Kotleciki z cukinii - sposób wykonania:
- Cukinie umyj, następnie odetnij końcówki i pokrój wzdłuż na plastry, następnie na mniejsze kawałki, które będą przypominały paluszki lub grube frytki.
- Każdy kawałek lekko osól i odstaw na kilkanaście minut, by warzywo zmiękło. W tym czasie przygotuj sos czosnkowy lub domowe tzatziki.
- Do miski wbij jajka i roztrzep je widelcem lub mikserem. Dodaj drobno starty ser, przyprawy i ponownie wymieszaj. Następnie zanurz w jajku każdy kawałek cukinii i dokładnie obtocz w bułce tartej tak jak np. schabowe
- Na patelni porządnie rozgrzej dość dużo oleju. Na umiarkowanej mocy palnika smaż kotleciki vel paluszki z cukinii na złoty kolor. Ogień nie może być za duży, ale olej powinien być mocno rozgrzany.
- Po usmażeniu odsącz nadmiar tłuszczu za pomocą ręczników papierowych. Podawaj z ryżem lub ziemniakami o domowym sosem.
Tak przygotowane kotleciki dobrze smakują także na zimno. Jeśli jednak chcesz je nieco "odchudzić", możesz także upiec je w piekarniku. Wówczas ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Zapiekaj, aż ser się zezłoci.