Łatwy i tani pomysł na obiad. Cukinia w tym wydaniu smakuje nieziemsko, a przyda się ser

Cukinia to warzywo, które można przerabiać na setki sposobów. Dziś jednak nie będziemy kombinować i pokażemy wam przepis na kotleciki, czy też paluszki z cukinii, które są banalne i szybkie w wykonaniu, a smakiem biją wszelkie placki i inne cuda. Będą chrupiące i delikatne jednocześnie, a kluczem jest panierka - bez sera ani rusz.

Więcej przepisów na dania z cukinii znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Cukinia smażona to dla wielu z nas banał. Oczywiście można utwierdzić się w przekonaniu, że taki banał od czasu do czasu fajnie sprawdzi się na obiad, jednak przepis, który dziś wam zaprezentujemy, z banałem nie ma wiele wspólnego. Fakt - sposób wykonania jest banalny, ale smak wręcz rewelacyjny. Cukiniowe kotlety w panierce to pomysł na tani i przepyszny obiad, a każdy kęs bosko chrupie, podczas gdy środek niemal się rozpływa. Jak zrobić cukinię twego życia? Serowa panierka skradnie niejedno serce. 

Najlepszy przepis na cukinię - lepszego obiadu ze świecą szukać

Składniki:

  • 2 średnie, najlepiej młode cukinie (ważne, żeby nie miały twardych pestek)
  • 4 jajka
  • ok. 100 -150 g startego sera (może być mozzarella w kawałku lub inny, "mocniejszy" ser)
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka lub ostra papryka
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
  • domowy sos czosnkowy lub tzatziki do podania

Kotleciki z cukinii - sposób wykonania:

  1. Cukinie umyj, następnie odetnij końcówki i pokrój wzdłuż na plastry, następnie na mniejsze kawałki, które będą przypominały paluszki lub grube frytki. 
  2. Każdy kawałek lekko osól i odstaw na kilkanaście minut, by warzywo zmiękło. W tym czasie przygotuj sos czosnkowy lub domowe tzatziki. 
  3. Do miski wbij jajka i roztrzep je widelcem lub mikserem. Dodaj drobno starty ser, przyprawy i ponownie wymieszaj. Następnie zanurz w jajku każdy kawałek cukinii i dokładnie obtocz w bułce tartej tak jak np. schabowe
  4. Na patelni porządnie rozgrzej dość dużo oleju. Na umiarkowanej mocy palnika smaż kotleciki vel paluszki z cukinii na złoty kolor. Ogień nie może być za duży, ale olej powinien być mocno rozgrzany. 
  5. Po usmażeniu odsącz nadmiar tłuszczu za pomocą ręczników papierowych. Podawaj z ryżem lub ziemniakami o domowym sosem. 

Tak przygotowane kotleciki dobrze smakują także na zimno. Jeśli jednak chcesz je nieco "odchudzić", możesz także upiec je w piekarniku. Wówczas ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Zapiekaj, aż ser się zezłoci. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA