Mus śliwkowy do słoików z przepisu Ewy Wachowicz. Jest o niebo lepszy niż dżem i powidła

Mus śliwkowy to smaczny i słodki pomysł na szybką przekąskę. Można go użyć np. jako smarowidła na pieczywo. Smakuje o wiele lepiej niż dżem, powidła czy konfitury, a jest znacznie prostszy w wykonaniu. Sprawdźcie, jak przygotowuje go polska guru kulinariów - Ewa Wachowicz.

Przepisy Ewy Wachowicz są znane i lubiane nie od dziś, dlatego jeśli ikona gotowania proponuje zrobienie pysznego musu owocowego, to kimże jesteśmy, by jej odmówić? Mus śliwkowy to świetna alternatywa dla gęstych konfitur i powideł. Można ją wykorzystać do posmarowania chleba lub udekorowania ciasta bądź tortu. Jest niezwykle uniwersalny, stąd i jego zastosowanie jest bardzo szerokie. 

Zobacz wideo Ciasto sypane ze śliwkami. Jesienny pyszny deser

Mus śliwkowy z kakao. Banalnie prosta receptura od Ewy Wachowicz

Warto jeść śliwki, póki trwa na nie sezon. Przetwory wykonane z tych owoców poprawią humor w ponure jesienne lub zimowe popołudnie i osłodzą chłodny, poniedziałkowy poranek. Upichcenie musu śliwkowego zajmuje zaledwie kilka chwil, dlatego idealnie sprawdzi się tym, którzy nie mogą poświęcić wiele czasu na przygotowanie sezonowych przetworów.

Ponadto przepis Ewy Wachowicz jest banalnie prosty, więc nie ma mowy, że ktoś by sobie z nim nie poradził. Poniższa receptura pochodzi z odcinka 254. programu "Ewa gotuje" i znaleźć ją można na stronie internetowej kucharki. Polecamy zrobić mus owocowy, póki ceny sezonowych śliwek są przystępne.

Składniki:

  • 2,5 kg śliwek,
  • 700 g cukru,
  • 200 g kakao,
  • 2 łyżki cukru waniliowego.

Mus śliwkowy do słoików. Sposób przygotowania

Śliwki dokładnie umyj, a następnie wykrój z nich pestki. Wydrylowane owoce przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa. Zmieloną masę przełóż do garnka. Zasyp ją cukrem. Wszystkie składniki wymieszaj i podsmażaj na małym ogniu przez około dwie godziny. 

W dalszej kolejności dodaj kakao i wszystko smaż jeszcze przez kolejne 15-20 minut. Nie zapomnij co jakiś czas zamieszać masy. Po tym czasie zdejmij mus z ognia i przelej go do słoików. Wieka szczelnie zakręć. Słoiki postaw do góry dnem. Nie musisz ich pasteryzować, w takiej formie mus śliwkowy będzie gotowy do spożycia. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: