Pomidory w słoikach są banalnie proste i zaskakująco szybkie w przygotowaniu. Sprawdzą się zimą

Trwa sezon na pomidory, dlatego warto wypróbować przepis na słoiki pełne tych soczystych warzyw. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a efekt może zaskakiwać. Jeden składnik będzie kluczowy dla uzyskania idealnego smaku.

Pomidory w słoikach to pomysł na doskonały dodatek do potraw, którego smak podkreśli ich charakter. Można je przygotować w kilku prostych krokach, a smak zachwyci każdego, kto ich spróbuje. Do ich przyrządzenia konieczne będą przyprawy takie jak liść laurowy i ziarna kolorowego pieprzu. 

Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca

Pomidory w słoikach. Te składniki będą niezbędne do ich przyrządzenia

Aby pomidory miały idealny smak, należy do nich dodać odrobinę płynnego miodu. Oprócz tego do zalewy będą potrzebne: sól, cukier i ocet winny.

Składniki:

  • kilogram pomidorów,
  • biała cebula,
  • łyżka cukru,
  • łyżeczka płynnego miodu,
  • czubata łyżka soli,
  • ćwierć szklanki octu winnego,
  • liście laurowe,
  • kilka ziaren kolorowego pieprzu.

Pokrój warzywa, ułóż w słoikach i zalej zalewą. Będą idealnym dodatkiem do sałatek

Przygotowanie:

  1. Obierz cebulę z łupin i pokrój ją w kawałki. Następnie sparz je wrzątkiem. Dzięki temu jej smak stanie się delikatniejszy.
  2. Umyj dokładnie pomidory i pokrój je w kawałki. Układaj w słoiku kolejno cebulę, pomidory i ponownie cebulę. Dodaj do słoików po jednym liściu laurowym i po kilka ziaren kolorowego pieprzu.
  3. Zagotuj litr wody, rozpuść w niej sól, cukier, miód i ocet. 
  4. Zalej słoiki gorącą zalewą, zakręć je porządnie i zapasteryzuj. Gotuj przygotowane słoiki przez około dziesięć minut w garnku. Woda powinna sięgać trzech czwartych wysokości słoików.

Pomidory ze słoików doskonale sprawdzą się jako składnik sałatek, dodatek do kanapek i burgerów. Będą świetnie komponowały się również z gulaszami i różnymi daniami mięsnymi. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: