Pomidory w słoikach to pomysł na doskonały dodatek do potraw, którego smak podkreśli ich charakter. Można je przygotować w kilku prostych krokach, a smak zachwyci każdego, kto ich spróbuje. Do ich przyrządzenia konieczne będą przyprawy takie jak liść laurowy i ziarna kolorowego pieprzu.
Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca
Pomidory w słoikach. Te składniki będą niezbędne do ich przyrządzenia
Aby pomidory miały idealny smak, należy do nich dodać odrobinę płynnego miodu. Oprócz tego do zalewy będą potrzebne: sól, cukier i ocet winny.
Składniki:
- kilogram pomidorów,
- biała cebula,
- łyżka cukru,
- łyżeczka płynnego miodu,
- czubata łyżka soli,
- ćwierć szklanki octu winnego,
- liście laurowe,
- kilka ziaren kolorowego pieprzu.
Pokrój warzywa, ułóż w słoikach i zalej zalewą. Będą idealnym dodatkiem do sałatek
Przygotowanie:
- Obierz cebulę z łupin i pokrój ją w kawałki. Następnie sparz je wrzątkiem. Dzięki temu jej smak stanie się delikatniejszy.
- Umyj dokładnie pomidory i pokrój je w kawałki. Układaj w słoiku kolejno cebulę, pomidory i ponownie cebulę. Dodaj do słoików po jednym liściu laurowym i po kilka ziaren kolorowego pieprzu.
- Zagotuj litr wody, rozpuść w niej sól, cukier, miód i ocet.
- Zalej słoiki gorącą zalewą, zakręć je porządnie i zapasteryzuj. Gotuj przygotowane słoiki przez około dziesięć minut w garnku. Woda powinna sięgać trzech czwartych wysokości słoików.
Pomidory ze słoików doskonale sprawdzą się jako składnik sałatek, dodatek do kanapek i burgerów. Będą świetnie komponowały się również z gulaszami i różnymi daniami mięsnymi. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl