Takie kotlety są wege i mają wyśmienity smak. Zrobisz je w mgnieniu oka. Jeden składnik jest kluczowy

Sezon na cukinię to idealna pora na przygotowanie wegetariańskich kotletów. Są lekkie, pełne smaku i świetnie komponują się z różnymi dodatkami. Ich przygotowanie nie jest bardzo trudne. Wystarczy połączyć wszystkie składniki.

Cukinia to jedno z najbardziej uniwersalnych sezonowych warzyw. Można z niej przyrządzić mnóstwo smacznych potraw - od zup i leczo po wyśmienitą tartę. Tym razem przedstawiamy niezwykle prosty przepis na kotlety, których smak uwydatni pewien specjalny składnik. Przygotowuje się je w mniej niż pół godziny. 

Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży

Przepis na kotlety z cukinii. Jeden składnik sprawi, że będą miały idealny smak

Składniki:

  • dwie duże cukinie,
  • kawałek żółtego sera,
  • dwa jajka,
  • mąka pszenna,
  • bułka tarta,
  • sól,
  • pieprz,
  • słodka papryka,
  • chili,
  • pęczek koperku,
  • ziarna sezamu,
  • olej roślinny do smażenia.

Jak zrobić kotlety z cukinii? Połącz składniki i przygotuj patelnię

Przygotowanie:

  1. Cukinię dokładnie umyj, osusz i pokrój w krążki. Można je obrać, ale nie jest to konieczne. Przypraw kawałki cukinii pieprzem i solą.
  2. Pęczek koperku umyj i drobno posiekaj.
  3. Zetrzyj żółty ser na tarce. Wbij jajka do obszernej miski, dodaj ser i koperek. Następnie dodaj słodką paprykę i chili. Wymieszaj całość tak, aby powstała jednolita masa. Do oddzielnego naczynia wsyp bułkę tartą, mąkę. Do kolejnej ziarna sezamu. Dokładnie wymieszaj całość.
  4. Rozgrzej olej na patelni. Obtaczaj kawałki cukinii w mące wymieszanej z bułką tartą. Dalej zanurzaj je w mieszance z serem, a na koniec obtocz w ziarnach sezamu. Smaż kotlety z obu stron, aby nabrały złocistej barwy. Kotlety podawaj jeszcze ciepłe, bezpośrednio po przygotowaniu. 

Kotlety z cukinii można podawać posypane pietruszką lub z dodatkiem świeżych liści bazylii. Doskonale sprawdzą się sosy, np. koperkowy albo pomidorowy. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.