-
Haps
-
Jak przygotować
- Kotlety z cukinii można przyrządzić w bardzo prosty sposób. Wystarczy połączyć wszystkie składniki
Takie kotlety są wege i mają wyśmienity smak. Zrobisz je w mgnieniu oka. Jeden składnik jest kluczowy
Sezon na cukinię to idealna pora na przygotowanie wegetariańskich kotletów. Są lekkie, pełne smaku i świetnie komponują się z różnymi dodatkami. Ich przygotowanie nie jest bardzo trudne. Wystarczy połączyć wszystkie składniki.
Cukinia to jedno z najbardziej uniwersalnych sezonowych warzyw. Można z niej przyrządzić mnóstwo smacznych potraw - od zup i leczo po wyśmienitą tartę. Tym razem przedstawiamy niezwykle prosty przepis na kotlety, których smak uwydatni pewien specjalny składnik. Przygotowuje się je w mniej niż pół godziny.
Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży
Przepis na kotlety z cukinii. Jeden składnik sprawi, że będą miały idealny smak
Składniki:
- dwie duże cukinie,
- kawałek żółtego sera,
- dwa jajka,
- mąka pszenna,
- bułka tarta,
- sól,
- pieprz,
- słodka papryka,
- chili,
- pęczek koperku,
- ziarna sezamu,
- olej roślinny do smażenia.
Jak zrobić kotlety z cukinii? Połącz składniki i przygotuj patelnię
Przygotowanie:
- Cukinię dokładnie umyj, osusz i pokrój w krążki. Można je obrać, ale nie jest to konieczne. Przypraw kawałki cukinii pieprzem i solą.
- Pęczek koperku umyj i drobno posiekaj.
- Zetrzyj żółty ser na tarce. Wbij jajka do obszernej miski, dodaj ser i koperek. Następnie dodaj słodką paprykę i chili. Wymieszaj całość tak, aby powstała jednolita masa. Do oddzielnego naczynia wsyp bułkę tartą, mąkę. Do kolejnej ziarna sezamu. Dokładnie wymieszaj całość.
- Rozgrzej olej na patelni. Obtaczaj kawałki cukinii w mące wymieszanej z bułką tartą. Dalej zanurzaj je w mieszance z serem, a na koniec obtocz w ziarnach sezamu. Smaż kotlety z obu stron, aby nabrały złocistej barwy. Kotlety podawaj jeszcze ciepłe, bezpośrednio po przygotowaniu.
Kotlety z cukinii można podawać posypane pietruszką lub z dodatkiem świeżych liści bazylii. Doskonale sprawdzą się sosy, np. koperkowy albo pomidorowy. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl