Te kotlety wyglądają jak klasyczne mielone, ale przygotujesz je z tartej cukinii. To hit tego sezonu

Wśród sezonowych dań nie może zabraknąć obłędnie chrupiących kotlecików z tarte cukinii! Ten banalnie prosty i jednocześnie wybornie smaczny pomysł na obiad, sprawdzi się, gdy brakuje nam czasu lub mamy ochotę na warzywną alternatywę schabowych! Jest tanio, smacznie i zdrowo.

11Czasami najprostsze rozwiązania są najlepsze, dlatego, zamiast kombinować z kolejnym przepisem na obiad, postaw na cukinię! Ale nie taką klasyczną, a ekspresowo startą na tarce i zmienioną na obłędnie smaczne i chrupiące kotleciki. Gwarantujemy, że to całkiem ciekawa alternatywa dla mięsnych kąsków i jednocześnie fenomenalna receptura na wykorzystanie sezonowych warzyw. 

Kotlety z tartej cukinii to sposób na tani, smaczny obiad

Schyłek sierpnia to doskonała pora i jednocześnie ostatni dzwonek na włączenie do diety sezonowej warzyw. Jednym z ciekawszych i obłędnie smacznych pomysłów jest przygotowanie kotlecików z cukinii. Są obłędnie chrupiące, lekkie, zdrowe i co najważniejsze banalnie proste w przygotowaniu. Wystarczy zetrzeć dorodne warzywa na tarce, połączyć je z innymi produktami, dokładnie zamieszać i gotowe! Z tym przepisem szybki obiad jest gotowy w zaledwie kilkanaście minut. 

Kotleciki z tartej cukinii mogą przypominać nieco placki, jednak różnią się znacząco teksturą, przygotowaniem no i oczywiście smakiem. Ponadto te wegetariańskie kąski można serwować podobnie jak schabowe czy mielone - pięknie prezentują się na talerzu z puree ziemniaczanym i uwielbianą mizerią lub inną fikuśną surówką. 

Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Przepis na wege kotlety z tartej cukinii

Składniki: 

  • 500 g cukinii,
  • mała marchewka,
  • cebula,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • szklanka bułki tartej,
  • sól,
  • pieprz czarny,
  • pieprz biały,
  • kurkuma,
  • świeże zioła,
  • olej rzepakowy. 

Sposób przygotowania: 

  1. Cukinię umyj, osusz i dokładnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Podobnie zrób z marchewką i cebulą, wcześniej jednak przełóż cukinię na sito lub do gazy i odciśnij warzywo z nadmiaru wody. 
  2. Warzywne trio przełóż do miski. Wbij jajka, dodaj mąkę i wszystkie przyprawy. Na koniec posiekaj zioła (natkę pietruszki lub koperek) i dodaj do masy, ponownie zamieszaj. 
  3. Wskazówka. - jeżeli masa będzie zbyt rzadka, dodaj bułkę tartą. Konsystencja powinna być podobna jak przy kotletach mielonych.
  4. Na patelni rozgrzej tłuszcz, w tym czasie formuj zgrabne kotlety. Cukinię smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do uzyskania chrupiącego, rumianego efektu. 
  5. Na koniec odsącz kąski z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i gotowe! Wege kotleciki z cukinii serwuj w ulubiony sposób - świetnie smakują solo, z dodatkiem sosów lub w anturażu lekkiej sałatki i np. ziemniaczków. 
Więcej o: