-
Haps
-
Jak przygotować
- Z tym przepisem przyrządzisz wyjątkowo delikatne naleśniki. Dodaj do ciasta jeden składnik
Nieziemsko puszyste naleśniki? Zrobisz je tylko w ten sposób. Prosta receptura i wyśmienity smak
Naleśniki smakują doskonale o każdej porze roku. Jak je przyrządzić, aby miały doskonały smak i były idealnie puszyste? Tajemnica tkwi w dodaniu jednego składnika. To dzięki niemu wyjdą niewiarygodnie delikatne.
Jak przygotować naleśniki, które będą znikały ze stołu w błyskawicznym tempie? Do przyrządzenia naleśników będą potrzebne tradycyjne składniki takie jak mleko, mąka, cukier i jajka. Puszystości doda im woda gazowana. Oprócz tego przyda się jeden specjalny składnik - budyń. W ten sposób można usmażyć niezwykle puszyste placki o wyśmienitym smaku.
Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca
Przepis na naleśniki budyniowe. Wyjdą puszyste i delikatne
Składniki:
- trzy jajka,
- szklanka mleka,
- trzy czwarte szklanki wody gazowanej,
- dwa opakowania budyniu waniliowego albo śmietankowego,
- czubata łyżka cukru,
- jedna trzecia szklanki mąki pszennej,
- dwie łyżki oleju roślinnego do ciasta,
- olej do smażenia.
Naleśniki można zrobić w kilku prostych krokach.
Przygotowanie:
- Ubij jajka z cukrem na puszystą gładką masę. Dodaj mleko, wodę gazowaną i miksuj dalej do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Następnie dodaj budyń i stopniowo dosypuj przesianą mąkę pszenną. Miksuj dalej ciasto na naleśniki na małych obrotach. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest za rzadkie, dodaj mąki, jeśli wyszło za gęste, dodaj odrobinę mleka lub wody gazowanej.
- Rozgrzej olej na patelni i smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor. Olej będzie potrzebny tylko przed usmażeniem pierwszego naleśnika. Później już nie trzeba go dodawać.
- Usmażone naleśniki układaj na talerzu jeden na drugim.
Gotowe naleśniki można podawać z ulubionymi dodatkami. Wszystko zależy od własnych preferencji. Sprawdzą się kremy orzechowe i czekoladowe, bita śmietana i sezonowe owoce. Solo też smakują rewelacyjnie. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl