To śniadanie podaje się w pięciogwiazdkowych hotelach. Jak zrobić omlet cesarski? Ważny jest sposób smażenia

Jeśli znudziły ci się kanapki i jajecznica, a masz ochotę na naprawdę wyjątkowe śniadanie (lub danie głóne - czemu nie), mamy dla ciebie hit śniadań hotelowych i klasykę prosto z najlepszych wiedeńskich restauracji. Jak zrobić omlet cesarski? To proste, szybkie i tanie, ale musisz zwrócić uwagę na sposób smażenia - nie będzie tak samo, jak w przypadku zwykłych omletów.

Więcej przepisów na dania z jajek znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Omlet na słodko to nie musi być zwykły jajeczny placek z dodatkiem cukru i owoców. Jeśli chcesz się trochę porozpieszczać i zjeść najlepsze śniadanie z jajek, koniecznie zrób omlet cesarski. Co w nim takiego niezwykłego? Przede wszystkim smak i bardzo apetyczny wygląd. Jak go przyrządzić? Kiedy wylejesz na patelnię masę jajeczną, a ona zacznie się ścinać, delikatnie mieszaj całość szpatułką, by omlet "porwał się na strzępy". 

Omlet cesarski - przepis na śniadanie jak z drogiego hotelu

Składniki:

  • 3 średnie jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 2 łyżki masła
  • pół szklanki mąki pszennej niskiego typu przemiału
  • pół szklanki letniego mleka
  • płaska łyżeczka cukru waniliowego 
  • do podania: ulubiona konfitura, krem czekoladowy, świeże owoce

Omlet cesarski - sposób wykonania:

  1. Przygotuj dwie miski. Oddziel białka od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę. 
  2. Do miski z żółtkami wlej mleko, dodaj cukier waniliowy i przesianą mąkę. Zmiksuj całość mikserem na gładkie ciasto. 
  3. Do ciasta dodaj pianę z białek i delikatnie całość wymieszaj. Przygotuj patelnię i porządnie rozgrzej na niej masło. Kiedy zacznie się pienić, usuń pianę i wlej masę na omlet. 
  4. Smaż omlet na niewielkim ogniu przez ok. 4-5 minut, następnie przerzuć go na drugą stronę i za pomocą łopatki lub dwóch widelców porwij go na kawałki. Smaż, aż każdy kawałek się zetnie.

Tak przygotowany omlet podawaj z ulubionymi, słodkimi dodatkami. Jeśli chcesz poczuć się jak podczas pobytu w hotelu Hilton lub drogiej wiedeńskiej restauracji, taki omlet zapewni ci namiastkę tego uczucia. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.