Ciasto czekoladowe to jeden z klasycznych deserów, który sprawdza się w różnych okolicznościach. Jego przygotowanie nie jest trudne i można je zrobić w dość krótkim czasie. Przedstawiamy przepis na wyjątkowo smaczne i delikatne ciasto. Jeden składnik jest nietypowy i może zaskakiwać.
Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca
Przepis na czekoladowe ciasto z cukinią o aksamitnej strukturze
Tajemniczym składnikiem ciasta czekoladowego jest jedno z sezonowych warzyw. Jak się okazuje, cukinia świetnie smakuje nie tylko w wersji wytrawnej.
Składniki:
- dwie cukinie,
- dwie szklanki mąki pszennej,
- szklanka drobnego cukru do wypieków,
- trzy jajka,
- płaska proszku do pieczenia,
- pół szklanki kakao,
- łyżeczka cynamonu,
- kostka masła,
- tabliczka czekolady,
- ćwierć szklanki śmietanki kremówki.
Tak przyrządzisz wyjątkowo smaczny deser. Zniknie w okamgnieniu
Przygotowanie:
- Cukinie dokładnie umyj, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Zetrzyj warzywa na małych oczkach tarki i odsącz cukinie z wody.
- Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Ubij w garnku jajka z cukrem i masłem na puszystą masę o jednolitej konsystencji. Dodawaj stopniowo przesianą mąkę, kakao i cynamon.
- Miksuj dalej na małych obrotach, aby powstało ciasto o jednolitej konsystencji. Połącz ciasto ze startą cukinią i dokładnie wymieszaj składniki.
- Przygotuj formę do pieczenia i przełóż do niej przygotowane wcześniej ciasto. Piecz ciasto w 180 st. C przez około jedną godzinę.
Upieczone, przestudzone ciasto można polać polewą czekoladową. Jak ją przygotować? Wystarczy rozpuścić w garnku połamaną tabliczkę czekolady ze śmietanką kremówką i wymieszać dokładnie całość. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl