To ciasto czekoladowe ma niesamowity smak i delikatną konsystencję. Jeden składnik zbija z pantałyku

Jak przyrządzić czekoladowe ciasto, którego smak sprawi, że zniknie w mgnieniu oka? Oprócz kakao, cukru, jajek i mąki przyda się pewien niecodzienny składnik. Podajemy oryginalną recepturę na wyjątkowo smaczny deser.

Ciasto czekoladowe to jeden z klasycznych deserów, który sprawdza się w różnych okolicznościach. Jego przygotowanie nie jest trudne i można je zrobić w dość krótkim czasie. Przedstawiamy przepis na wyjątkowo smaczne i delikatne ciasto. Jeden składnik jest nietypowy i może zaskakiwać.

Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca

Przepis na czekoladowe ciasto z cukinią o aksamitnej strukturze

Tajemniczym składnikiem ciasta czekoladowego jest jedno z sezonowych warzyw. Jak się okazuje, cukinia świetnie smakuje nie tylko w wersji wytrawnej.

Składniki:

  • dwie cukinie,
  • dwie szklanki mąki pszennej,
  • szklanka drobnego cukru do wypieków,
  • trzy jajka,
  • płaska proszku do pieczenia,
  • pół szklanki kakao,
  • łyżeczka cynamonu,
  • kostka masła,
  • tabliczka czekolady,
  • ćwierć szklanki śmietanki kremówki. 

Tak przyrządzisz wyjątkowo smaczny deser. Zniknie w okamgnieniu 

Przygotowanie:

  1. Cukinie dokładnie umyj, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Zetrzyj warzywa na małych oczkach tarki i odsącz cukinie z wody.
  2. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia.
  3. Ubij w garnku jajka z cukrem i masłem na puszystą masę o jednolitej konsystencji. Dodawaj stopniowo przesianą mąkę, kakao i cynamon.
  4. Miksuj dalej na małych obrotach, aby powstało ciasto o jednolitej konsystencji. Połącz ciasto ze startą cukinią i dokładnie wymieszaj składniki.
  5. Przygotuj formę do pieczenia i przełóż do niej przygotowane wcześniej ciasto. Piecz ciasto w 180 st. C przez około jedną godzinę.

Upieczone, przestudzone ciasto można polać polewą czekoladową. Jak ją przygotować? Wystarczy rozpuścić w garnku połamaną tabliczkę czekolady ze śmietanką kremówką i wymieszać dokładnie całość. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: