Tarte jabłka ze słoika na szarlotkę. Nie zapomnij o dwóch przyprawach a będą słodziuteńkie

Nie oszukujmy się - szarlotka to jedno z najlepszych ciast. Ile domów, tyle przepisów, ale zawsze najważniejsze są jabłka. Jak zrobić tarte jabłka na zimę do szarlotki? Powiedzieć, że to łatwe, to nie powiedzieć nic. Przydadzą się dwie przyprawy, a twoje jabłuszka będą prima sorcik.

Więcej przepisów na przetwory z owoców znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Tarte jabłka na zimę do słoików to idealny sposób, żeby zawsze mieć pod ręką podstawowy składnik naszego ulubionego ciasta. Wystarczy po prostu wyłożyć je na cieście i upiec, ale zanim to wszystko się zadzieje, trzeba postarać się o dobre jabłka, troszeczkę się natrzeć oraz udusić je z tymi przyprawami. Spokojnie, nie musisz szukać w markecie cudów-niewidów. Wystarczy zwykły cynamon oraz cukier waniliowy - pewnie masz je w szafce. No, to zabierajmy się do pracy. 

Jabłka na szarlotkę do słoików - przepis

Składniki:

  • 2 kg soczystych jabłek
  • 1,5 szklanki cukru (lub mniej, jeśli jabłka są słodkie)
  • 1 opakowanie mielonego cynamonu
  • 3 łyżki cukru waniliowego

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od obrania jabłek. Następnie przekrój je na pół i wytnij gniazda nasienne. 
  2. Jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie włóż je do garnka, najlepiej z grubym dnem. Dodaj cukier, cukier waniliowy i cynamon i zagotuj na wolnym ogniu. 
  3. Od momentu zagotowania, duś je przez ok. 45 minut, co chwilę mieszając. Kiedy jabłka będą już miękkie, wyłącz palnik. 
  4. Przygotuj czyste, najlepiej wyparzone słoiki i nałóż do nich starte owoce. Następnie szczelnie zakręć słoiki. 
  5. Czas na pasteryzację, przygotuj duży garnek, a jego dno wyłóż ściereczką. Następnie włóż do niego słoiki i zalej je wodą do poziomu ok. 3/4 wysokości. Pasteryzuj od zagotowania przez ok. 15 minut. 

Wskazówka: Żeby jabłka zachowały ładny i apetyczny kolor, na jeden kilogram dodaj dwie łyżki soku z cytryny. To w żaden sposób nie odejmie im słodyczy - przeciwnie, sprawi, że będą jeszcze smaczniejsze. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.