-
Haps
-
Jak przygotować
- Tak przyrządzisz pyszną domową chałkę. Wyjdzie lekka, puszysta i o doskonałym smaku
Banalnie prosty przepis na domową chałkę z woreczka. Wyjdzie niezwykle lekka i puszysta. Po prostu palce lizać!
Podajemy jeden z najprostszych przepisów na chałkę, której smak zachwyci każdego, kto po nią sięgnie. Do jej przygotowania wystarczy niewiele składników, a sam proces przyrządzania to bułka z masłem. Poradzi z nim sobie każdy amator domowych wypieków.
Jak przygotować domową chałkę o idealnie puszystej strukturze? Podajemy recepturę, dzięki której można przyrządzić ten tradycyjny polski specjał. Będzie idealnie smakowała solo, jak i z różnymi dodatkami.
Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży
Prosty przepis na chałkę. Zrobisz ją z kilku prostych składników
Składniki:
- trzy szklanki przesianej mąki pszennej,
- szklanka ciepłej wody,
- jedna trzecia szklanki oleju,
- jajko,
- sezam,
- ćwierć szklanki cukru,
- pół łyżeczki soli,
- łyżka suchych drożdży.
Chałka doskonale smakuje sama, ale można ją łączyć z różnymi dodatkami
Przygotowanie:
- Przesiej mąkę pszenną.
- Przesianą mąkę, cukier, drożdże, olej i sól zagnieć z wodą na jednolitą, gładką masę w plastikowym woreczku strunowym. Zamknij woreczek, wstrząśnij nim i ugnieć ciasto.
- Woreczek przełóż do garnka z ciepłą wodą i pozostaw na około pół godziny. Następnie wyjmij ciasto z miski, wstrząśnij worek i uchyl. Odłóż je na jedną godzinę.
- Co kilkanaście minut odwracaj worek. Po upływie godziny dodaj dwie łyżki mąki, ponownie zagnieć ciasto i pozostaw na kolejne półtorej godziny do wyrośnięcia.
- Przełóż ciasto na blat, podziel na trzy części, rozciągnij je i zaplataj warkocz.
- Przygotuj blachę do pieczenia i przełóż na nią ciasto. Posyp je ziarnami sezamu. Poczekaj kwadrans i wstaw chałkę do piekarnika. Piecz przez około czterdzieści minut w 150 st. C. Ciasto powinno nabrać złocistej barwy. Smacznego!
Chałka świetnie smakuje bez żadnych dodatków i można ją jeść bez niczego. W zależności od preferencji można ją łączyć z zarówno słodkimi, jak i słonymi dodatkami. Sprawdzi się np. miód, masło, pomidory i inne sezonowe warzywa. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl