Banalnie prosty przepis na domową chałkę z woreczka. Wyjdzie niezwykle lekka i puszysta. Po prostu palce lizać!

Podajemy jeden z najprostszych przepisów na chałkę, której smak zachwyci każdego, kto po nią sięgnie. Do jej przygotowania wystarczy niewiele składników, a sam proces przyrządzania to bułka z masłem. Poradzi z nim sobie każdy amator domowych wypieków.

Jak przygotować domową chałkę o idealnie puszystej strukturze? Podajemy recepturę, dzięki której można przyrządzić ten tradycyjny polski specjał. Będzie idealnie smakowała solo, jak i z różnymi dodatkami.

Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży

Prosty przepis na chałkę. Zrobisz ją z kilku prostych składników

Składniki:

  • trzy szklanki przesianej mąki pszennej,
  • szklanka ciepłej wody,
  • jedna trzecia szklanki oleju,
  • jajko,
  • sezam,
  • ćwierć szklanki cukru,
  • pół łyżeczki soli,
  • łyżka suchych drożdży.

Chałka doskonale smakuje sama, ale można ją łączyć z różnymi dodatkami

Przygotowanie:

  1. Przesiej mąkę pszenną.
  2. Przesianą mąkę, cukier, drożdże, olej i sól zagnieć z wodą na jednolitą, gładką masę w plastikowym woreczku strunowym. Zamknij woreczek, wstrząśnij nim i ugnieć ciasto.
  3. Woreczek przełóż do garnka z ciepłą wodą i pozostaw na około pół godziny. Następnie wyjmij ciasto z miski, wstrząśnij worek i uchyl. Odłóż je na jedną godzinę.
  4. Co kilkanaście minut odwracaj worek. Po upływie godziny dodaj dwie łyżki mąki, ponownie zagnieć ciasto i pozostaw na kolejne półtorej godziny do wyrośnięcia.
  5. Przełóż ciasto na blat, podziel na trzy części, rozciągnij je i zaplataj warkocz.
  6. Przygotuj blachę do pieczenia i przełóż na nią ciasto. Posyp je ziarnami sezamu. Poczekaj kwadrans i wstaw chałkę do piekarnika. Piecz przez około czterdzieści minut w 150 st. C. Ciasto powinno nabrać złocistej barwy. Smacznego!

Chałka świetnie smakuje bez żadnych dodatków i można ją jeść bez niczego. W zależności od preferencji można ją łączyć z zarówno słodkimi, jak i słonymi dodatkami. Sprawdzi się np. miód, masło, pomidory i inne sezonowe warzywa. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.