Sok z tych sezonowych owoców sprawdzi się zimą. Można go przyrządzić jedynie z trzech składników

Jak zrobić sok z aronii? Przedstawiamy przepis, z którym można przyrządzić ten domowy medykament. Ze względu na liczne właściwości zdrowotne warto mieć go w kuchennej szafce. Do jego przygotowania wystarczą trzy składniki.

Z aronii można przyrządzać różne przetwory, np. konfitury, dżemy i nalewki. Podajemy przepis na sok z owoców aronii. Posiada on wiele właściwości zdrowotnych, dlatego warto regularnie włączać go do diety. To doskonałe źródło przeciwutleniaczy, wspomaga pracę układu krążeniowego i obniża ciśnienie krwi. Zawiera witaminy i minerały, które pomagają wzmocnić odporność jesienią i zimą.

Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży

Przepis na sok z aronii. Do jego przyrządzenia wystarczy tylko kilka składników

Sok z aronii można przygotować korzystając jedynie z owoców, cukru i wody. Aby uzyskać jeszcze lepszy smak, warto dodać mieszanki cynamon i goździki. Sprawdzi się też anyż. Czasami do soku dodaje się też liście aronii, wiśni lub jeżyny.

Składniki:

  • kilogram aronii,
  • szklanka cukru,
  • litr wody,
  • laska cynamonu,
  • goździki.

Sok z aronii można wykorzystać jako dodatek do deserów albo pić solo

Przygotowanie:

  1. Umyj dokładnie owoce, usuń szypułki i odsącz je z wody. Przesyp aronię do garnka i zasyp białym cukrem. Opcjonalnie dodaj do owoców przyprawy takie jak np. cynamon i goździki. 
  2. Gotuj owoce na małym ogniu przez około dwadzieścia minut. Powinny puścić sok.
  3. Przecedź ugotowaną aronię i przelej sok do wyparzonych butelek albo do słoików.
  4. Zakręć dokładnie słoiki i zapasteryzuj je. Gotuj w garnku wyłożonym ściereczką przez około dwadzieścia minut. Woda powinna sięgać trzech czwartych wysokości słoików.

Gotowy sok z aronii można pić rozcieńczony wodą, mieszać z innymi sokami albo wykorzystywać jako dodatek do deserów. Sok z aronii można też dodawać do herbaty. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl.

Więcej o: