Weekendowy chlebek ziołowy to hit w moim domu. Robię go co tydzień, a najważniejsze jest masło

Jeśli zastanawiasz się, co pysznego upichcić na weekend, mam dla ciebie mój sprawdzony przepis. Chlebek ziołowy do rwania to nie tylko przepyszna przekąska, ale także nieodłączny element spotkań z przyjaciółmi lub przyjęć przy grillu. Jak go zrobić? Przepis jest łatwy, a najważniejsze jest masło.

Więcej przepisów na pyszne przekąski znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Ziołowy chlebek to idealna przekąska na każdą okazję, a jak tylko ląduje na moim stole, cała rodzina zwabiona pięknym zapachem zasiada i odrywa łapczywie kawałek po kawałku. Tego chlebka się nie kroi - odrywa się kawałeczki i zanurza w sosie lub zjada, gdy chlebek jest jeszcze ciepły. Jak go zrobić? Kiedy ciasto wyrasta, przygotuj domowe masło ziołowe - to ono nadaje tego niesamowitego smaku. 

Najlepsza rzecz na weekend - domowy chlebek ziołowy

Składniki na masło ziołowe:

  • 1 kostka masła
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • łyżeczka suszonego oregano
  • 4 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Ciasto:

  • 600 g mąki pszennej (typ 500 będzie w sam raz)
  • 40 g świeżych drożdży
  • ok. 300 ml letniej, przegotowanej wody
  • płaska łyżka soli (lub mniej)
  • 3-4 łyżki oliwy
  • łyżeczka cukru

Chlebek ziołowy - sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania rozczynu. Do miseczki wkrusz drożdże i rozgnieć je z cukrem. Dodaj połowę ciepłej wody i dwie łyżki mąki, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować. 
  2. Do większej miski przesiej mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, resztę wody oraz sól. Zacznij zagniatać, a kiedy ciasto już będzie niemal jednolite, dodaj oliwę. Zagniataj jeszcze chwilę, a następnie odstaw, by ciasto urosło. 
  3. Kiedy ciasto rośnie, przygotuj masło ziołowe. Masło włóż do rondelka i roztop. Do płynnego masła dodaj posiekaną natkę, czosnek przeciśnięty czosnek, sól, pieprz oraz oregano. Dokładnie wymieszaj. 
  4. Kiedy ciasto urośnie, przełóż je na blat podsypany mąką i rozwałkuj. Następnie za pomocą pędzelka nałóż na ciasto masło ziołowe i za pomocą ostrego noża wytnij z ciasta paski o szerokości ok. 5 cm. Następnie każdy pasek zwiń w rulonik. 
  5. Przygotuj formę do pieczenia, ja używam tortownicy. Następnie wyłóż ją papierem i pionowo włóż do niej roladki z ciasta chlebowego. Powinny być ułożone dość ciasno jedna obok drugiej.
  6. Ułożone ciasto na chlebek z wierzchu dodatkowo posmaruj masłem ziołowym. Następnie blaszkę z ciastem włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z funkcją grzania góra-dół. Piecz przez 50 minut.

Taki chlebek idealnie zastąpi pieczywo podczas spotkań przy grillu lub na pikniku. Jeśli zastanawiasz się, czym tym razem zaskoczyć najbliższych, ten chlebek to strzał w dziesiątkę. 

Więcej o: