Więcej przepisów na pyszne przekąski znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Ziołowy chlebek to idealna przekąska na każdą okazję, a jak tylko ląduje na moim stole, cała rodzina zwabiona pięknym zapachem zasiada i odrywa łapczywie kawałek po kawałku. Tego chlebka się nie kroi - odrywa się kawałeczki i zanurza w sosie lub zjada, gdy chlebek jest jeszcze ciepły. Jak go zrobić? Kiedy ciasto wyrasta, przygotuj domowe masło ziołowe - to ono nadaje tego niesamowitego smaku.
Najlepsza rzecz na weekend - domowy chlebek ziołowy
Składniki na masło ziołowe:
- 1 kostka masła
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- łyżeczka suszonego oregano
- 4 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Ciasto:
- 600 g mąki pszennej (typ 500 będzie w sam raz)
- 40 g świeżych drożdży
- ok. 300 ml letniej, przegotowanej wody
- płaska łyżka soli (lub mniej)
- 3-4 łyżki oliwy
- łyżeczka cukru
Chlebek ziołowy - sposób wykonania:
- Zacznij od przygotowania rozczynu. Do miseczki wkrusz drożdże i rozgnieć je z cukrem. Dodaj połowę ciepłej wody i dwie łyżki mąki, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować.
- Do większej miski przesiej mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, resztę wody oraz sól. Zacznij zagniatać, a kiedy ciasto już będzie niemal jednolite, dodaj oliwę. Zagniataj jeszcze chwilę, a następnie odstaw, by ciasto urosło.
- Kiedy ciasto rośnie, przygotuj masło ziołowe. Masło włóż do rondelka i roztop. Do płynnego masła dodaj posiekaną natkę, czosnek przeciśnięty czosnek, sól, pieprz oraz oregano. Dokładnie wymieszaj.
- Kiedy ciasto urośnie, przełóż je na blat podsypany mąką i rozwałkuj. Następnie za pomocą pędzelka nałóż na ciasto masło ziołowe i za pomocą ostrego noża wytnij z ciasta paski o szerokości ok. 5 cm. Następnie każdy pasek zwiń w rulonik.
- Przygotuj formę do pieczenia, ja używam tortownicy. Następnie wyłóż ją papierem i pionowo włóż do niej roladki z ciasta chlebowego. Powinny być ułożone dość ciasno jedna obok drugiej.
- Ułożone ciasto na chlebek z wierzchu dodatkowo posmaruj masłem ziołowym. Następnie blaszkę z ciastem włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z funkcją grzania góra-dół. Piecz przez 50 minut.
Taki chlebek idealnie zastąpi pieczywo podczas spotkań przy grillu lub na pikniku. Jeśli zastanawiasz się, czym tym razem zaskoczyć najbliższych, ten chlebek to strzał w dziesiątkę.