Jeśli zastanawiasz się, co pysznego upichcić na weekend, mam dla ciebie mój sprawdzony przepis. Chlebek ziołowy do rwania to nie tylko przepyszna przekąska, ale także nieodłączny element spotkań z przyjaciółmi lub przyjęć przy grillu. Jak go zrobić? Przepis jest łatwy, a najważniejsze jest masło.
Fot. Redakcja
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów na pyszne przekąski znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
REKLAMA
Zobacz wideo
Ziołowy chlebek to idealna przekąska na każdą okazję, a jak tylko ląduje na moim stole, cała rodzina zwabiona pięknym zapachem zasiada i odrywa łapczywie kawałek po kawałku. Tego chlebka się nie kroi - odrywa się kawałeczki i zanurza w sosie lub zjada, gdy chlebek jest jeszcze ciepły. Jak go zrobić? Kiedy ciasto wyrasta, przygotuj domowe masło ziołowe - to ono nadaje tego niesamowitego smaku.
Najlepsza rzecz na weekend - domowy chlebek ziołowy
Zacznij od przygotowania rozczynu. Do miseczki wkrusz drożdże i rozgnieć je z cukrem. Dodaj połowę ciepłej wody i dwie łyżki mąki, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować.
Do większej miski przesiej mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, resztę wody oraz sól. Zacznij zagniatać, a kiedy ciasto już będzie niemal jednolite, dodaj oliwę. Zagniataj jeszcze chwilę, a następnie odstaw, by ciasto urosło.
Kiedy ciasto rośnie, przygotuj masło ziołowe. Masło włóż do rondelka i roztop. Do płynnego masła dodaj posiekaną natkę, czosnek przeciśnięty czosnek, sól, pieprz oraz oregano. Dokładnie wymieszaj.
Kiedy ciasto urośnie, przełóż je na blat podsypany mąką i rozwałkuj. Następnie za pomocą pędzelka nałóż na ciasto masło ziołowe i za pomocą ostrego noża wytnij z ciasta paski o szerokości ok. 5 cm. Następnie każdy pasek zwiń w rulonik.
Przygotuj formę do pieczenia, ja używam tortownicy. Następnie wyłóż ją papierem i pionowo włóż do niej roladki z ciasta chlebowego. Powinny być ułożone dość ciasno jedna obok drugiej.
Ułożone ciasto na chlebek z wierzchu dodatkowo posmaruj masłem ziołowym. Następnie blaszkę z ciastem włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z funkcją grzania góra-dół. Piecz przez 50 minut.
Taki chlebek idealnie zastąpi pieczywo podczas spotkań przy grillu lub na pikniku. Jeśli zastanawiasz się, czym tym razem zaskoczyć najbliższych, ten chlebek to strzał w dziesiątkę.