Brakuje pomysłu na szybki i jednocześnie smaczny obiad? Przepis na kurczaka w sosie koperkowym to łatwizna, z którą poradzi obie największy nowicjusz. Saku nie można jednak nazwać banalnym - mięso rozpływa się w ustach i jest idealnie soczyste. Taki duet zaserwowany z odpowiednimi dodatkami świetnie sprawdzi się na ekspresowy lunch, obiad dla całej rodziny lub ciepłą kolację.
W domowym menu nie brakuje tradycyjnych dań i prostych połączeń. Czasami jednak brakuje czasu na szykowanie gołąbków, gotowanie aromatycznych wywarów czy smażenie naleśników na krokiety. Topową łatwizną jest wówczas kurczak, a dokładnie pierś, które gotowa jet w zaledwie 15 minut. Kluczem do sukcesu jest jednak wybór smakowitej wersji - nasza propozycja na kurczaka w sosie koperkowym sprawdzi się doskonale na obiad czy gorącą kolację. Co najważniejsze mięso będzie soczyste i kruche, a nie suche i bez smaku!
Idealna pierś z kurczaka to z jednej strony kulinarny banał a z drugiej nie taka prosta sprawa. Wszystko bowiem zależy od sposobu przygotowania, temperatury i nierzadko dodatków. Przepis na mięso w sosie koperkowym jest o tyle łatwy, że nie trzeba się martwić o drobne szczegóły. Wystarczy podsmażyć kotleciki z obu stron na rumiany kolor i połączyć po chwili z duszoną cebulą, śmietanką i pozostałymi składnikami. Kurczak w sosie ładnie dojdzie, nabierze smaków i przede wszystkim zachowa wszystkie soki, co będzie niemalże od razu wyczuwalne. Takie danie świetnie smakuje z makaronem, ryżem i ziemniakami.
Składniki:
Sposób przygotowania: