Zapomnij o suchym, nudnym mięsie. Przepis na pierś z kurczaka w tym wydaniu rozpływa się w ustach

Kurczak gości w domowym menu nader często, jednak nie zawsze wychodzi idealny. Nasz sprawdzony przepis pozwoli uniknąć kulinarnej katastrofy i gwarantuje soczyste, kruche i delikatne mięso. Wszystko to za sprawą kremowego sosu koperkowego, który nada całości wakacyjnego smaku.

Brakuje pomysłu na szybki i jednocześnie smaczny obiad? Przepis na kurczaka w sosie koperkowym to łatwizna, z którą poradzi obie największy nowicjusz. Saku nie można jednak nazwać banalnym - mięso rozpływa się w ustach i jest idealnie soczyste. Taki duet zaserwowany z odpowiednimi dodatkami świetnie sprawdzi się na ekspresowy lunch, obiad dla całej rodziny lub ciepłą kolację. 

Kurczak w sosie koperkowym to przepis na idealny, wakacyjny obiad 

W domowym menu nie brakuje tradycyjnych dań i prostych połączeń. Czasami jednak brakuje czasu na szykowanie gołąbków, gotowanie aromatycznych wywarów czy smażenie naleśników na krokiety. Topową łatwizną jest wówczas kurczak, a dokładnie pierś, które gotowa jet w zaledwie 15 minut. Kluczem do sukcesu jest jednak wybór smakowitej wersji - nasza propozycja na kurczaka w sosie koperkowym sprawdzi się doskonale na obiad czy gorącą kolację. Co najważniejsze mięso będzie soczyste i kruche, a nie suche i bez smaku! 

Idealna pierś z kurczaka to z jednej strony kulinarny banał a z drugiej nie taka prosta sprawa. Wszystko bowiem zależy od sposobu przygotowania, temperatury i nierzadko dodatków. Przepis na mięso w sosie koperkowym jest o tyle łatwy, że nie trzeba się martwić o drobne szczegóły. Wystarczy podsmażyć kotleciki z obu stron na rumiany kolor i połączyć po chwili z duszoną cebulą, śmietanką i pozostałymi składnikami. Kurczak w sosie ładnie dojdzie, nabierze smaków i przede wszystkim zachowa wszystkie soki, co będzie niemalże od razu wyczuwalne. Takie danie świetnie smakuje z makaronem, ryżem i ziemniakami

Zobacz wideo Chrupiące placuszki warzywno-drobiowe

Przepis na pierś z kurczaka w kremowym sosie koperkowym 

Składniki:

  • 3 piersi z kurczaka, 
  • 400 ml śmietanki 30 proc.
  • 2 cebule,
  • 400 g drobnych pieczarek,
  • pęczek koperku,
  • 3 łyżki masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz czarny.

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z kurczaka umyj, osusz ręcznikiem papierowym i usuń wszystkie błonki. Mięso przekrój w poprzek na cienkie kotleciki. Każdą partię posól i popieprz. 
  2. W osobnym rondelku podsmaż na maśle pokrojoną w piórka cebulę. 
  3. Mięso smaż na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Gdy kurczak ładnie się zarumieni z obu stron, przełóż go do garnka z cebulą. Dolej śmietankę i duś całość na małym ogniu.
  4. Na patelni podsmaż teraz pokrojone pieczarki - gdy grzyby odparują z wody i podsmażą się na złoto, dodaj je także do sosu i mięsa. 
  5. Na koniec dodaj do kurczaka przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekany koperek i przyprawy. Po kilku minutach duszenia danie jest gotowe do podania. 
  6. Kurczak w sosie koperkowym świetnie smakuje z ziemniakami, ryżem makaronem czy pieczywem. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.