Orzechy włoskie to bogactwo składników odżywczych. Są źródłem błonnika, witaminy E, i witamin z grupy B. Dostarczają minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu, m.in. miedź, mangan i magnez. Stanowią doskonały dodatek do wielu różnych potraw i deserów. Przedstawiamy bardzo prosty przepis na ciastka, jakie można przygotować z ich dodatkiem.
Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca
Ciastka z orzechami sprawdzą się jako słodka przekąska i dodatek do herbaty
Do przygotowania ciastek będą potrzebne masło, cukier, mąka pszenna, orzechy włoskie i olejek waniliowy. Dodatkowo po ich upieczeniu do ich obtoczenia przyda się cukier puder.
Składniki:
- pół kostki masła,
- pół szklanki cukru,
- szklanka mąki pszennej,
- pół szklanki zmielonych orzechów włoskich,
- olejek waniliowy,
- cukier puder do obtoczenia ciastek.
Połącz składniki i nastaw piekarnik. Ciastka upieką się w 10 minut
Przygotowanie:
- Zmiel orzechy włoskie i przesiej mąkę pszenną.
- Utrzyj masło z cukrem i ekstraktem waniliowym. Miksuj stopniowo dosypując mąkę pszenną i zmielone orzechy. Składniki powinny dokładnie się ze sobą połączyć.
- Z powstałego ciasta uformuj kulę i wstaw masę do lodówki na co najmniej jedną godzinę.
- Z ciasta wykrawaj fragmenty i formuj ciastka. Układaj je na blasze wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wstaw ciastka do piekarnika i piecz w 180 st. C przez około dziesięć minut.
- Jeszcze ciepłe ciastka obtaczaj w cukrze pudrze. Po ich wystygnięciu ponownie posyp je cukrem pudrem.
Gotowe ciastka będą smacznym dodatkiem do kawy i herbaty. Ich charakterystyczny kształt sprawi, że każdy będzie chciał ich spróbować. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl