Przepis na te ciastka pochodzi ze wschodu. To idealny dodatek do herbaty. Banalnie proste wykonanie

Ciastka z orzechami włoskimi to dokonały pomysł na słodką przekąskę albo deser. Przepis na nie pochodzi zza wschodniej granicy. Ich przygotowanie jest niezwykle proste. Wystarczy dokładnie połączyć wszystkie składniki.

Orzechy włoskie to bogactwo składników odżywczych. Są źródłem błonnika, witaminy E, i witamin z grupy B. Dostarczają minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu, m.in. miedź, mangan i magnez. Stanowią doskonały dodatek do wielu różnych potraw i deserów. Przedstawiamy bardzo prosty przepis na ciastka, jakie można przygotować z ich dodatkiem.

Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca

Ciastka z orzechami sprawdzą się jako słodka przekąska i dodatek do herbaty

Do przygotowania ciastek będą potrzebne masło, cukier, mąka pszenna, orzechy włoskie i olejek waniliowy. Dodatkowo po ich upieczeniu do ich obtoczenia przyda się cukier puder.

Składniki:

  • pół kostki masła,
  • pół szklanki cukru,
  • szklanka mąki pszennej,
  • pół szklanki zmielonych orzechów włoskich,
  • olejek waniliowy,
  • cukier puder do obtoczenia ciastek.

Połącz składniki i nastaw piekarnik. Ciastka upieką się w 10 minut

Przygotowanie:

  1. Zmiel orzechy włoskie i przesiej mąkę pszenną
  2. Utrzyj masło z cukrem i ekstraktem waniliowym. Miksuj stopniowo dosypując mąkę pszenną i zmielone orzechy. Składniki powinny dokładnie się ze sobą połączyć.
  3. Z powstałego ciasta uformuj kulę i wstaw masę do lodówki na co najmniej jedną godzinę.
  4. Z ciasta wykrawaj fragmenty i formuj ciastka. Układaj je na blasze wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Wstaw ciastka do piekarnika i piecz w 180 st. C przez około dziesięć minut.
  6. Jeszcze ciepłe ciastka obtaczaj w cukrze pudrze. Po ich wystygnięciu ponownie posyp je cukrem pudrem.

Gotowe ciastka będą smacznym dodatkiem do kawy i herbaty. Ich charakterystyczny kształt sprawi, że każdy będzie chciał ich spróbować. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.