Mistrzowski sos grzybowy doskonały do makaronu, mięs i kluch. Z takim składem wyjdzie gęsty i kremowy

Przed nami koniec wakacji i początek jesieni, a co za tym idzie rusza sezon na poszukiwania leśnych skarbów! Dzięki temu domowe menu powiększy się o wiele smacznych kąsków, jednym z nich jest przepis na sos grzybowy. Z naszą recepturą wyjdzie gęsty i kremowy - pasuje idealnie do dań mięsnych, makaronów i swojskich kluseczek.

O tej porze roku nie ma nic lepszego niż dania opierające się na leśnych zbiorach. Smakowite kąski dodajemy do śniadań np. jajecznicy czy omletów, ale też obiadów takich jak aromatyczne zupy, potrawki i oczywiście aksamitne sosy! Aby uzyskać doskonały i smakowity efekt warto pamiętać jednak o kilku szczegółach, które sprawią, że grzyby nadadzą potrawą wybornego i bogatego smaku. 

Sos grzybowy zrób po mistrzowsku. Kluczowe są te szczegóły 

Sos z leśnych grzybów to doskonały dodatek do wielu dań, którego aromat i smak zadowoli najwybredniejszych smakoszy. Świeżo zebrane rarytasy warto przygotować na kilka sposobów, nasz opierający się na kremowej śmietance nie ma jednak równych. Wychodzi idealnie gęsty, bogaty w smaki i jednocześnie wyjątkowo delikatny, dzięki czemu świetnie będzie komponował się zarówno z drobiem, czerwonym mięsem, makaronami, kluskami czy np. naleśnikami przygotowanymi w wytrawnym anturażu

Sekretem idealnego sosu grzybowego jest oczywiście sama baza, czyli grzyby. Polecamy sięgnąć po te z własnych zbiorów, jednak te od sprawdzonego sprzedawcy równie się sprawdzą. Klasyką będą kurki na które mamy właśnie sezon, ale także wyborne maślaki, które w duecie z cebulką, nabiałem i odrobiną bulionu dadzą rewelacyjny efekt! 

Zobacz wideo Kaszotto z kaszy gryczanej z grzybami

Przepis na sos grzybowy idealny do wielu dań 

Składniki: 

  • 500 g maślaków,
  • cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki serka mascarpone,
  • pół szklanki warzywnego bulionu,
  • sól,
  • pieprz,
  • liście laurowe,
  • ziele angielskie, 
  • świeża zielenina: natka lub koperek. 

Sposób przygotowania: 

  1. Na początku dokładnie oczyść i przepłucz grzyby. Kapelusze obierz i pokrój w drobną kostkę podobnie jak nóżki. 
  2. Cebulę również drobno poszatkuj. 
  3. Na patelni rozpuść masło, gdy tłuszcz się nagrzeje, wrzuć cebulę, a gdy ta ładnie się zeszkli, dodaj grzyby i przeciśnięty przez praskę czosnek. 
  4. Całość duś na średniej mocy palnika przez minimum 10 minut, pamiętając o częstym mieszaniu składników. 
  5. Grzyby podlej bulionem, wrzuć do nich też ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz. 
  6. Sos duś kolejne 10 minut. 
  7. Po tym czasie dodaj serek mascarpone i wszystko dokładnie zamieszaj i poczekaj, aż całość się zredukuje i lekko zgęstnieje. 
  8. Na koniec dopraw sos i posyp go z wierzchu drobno posiekanym koperkiem lub natką pietruszki. 
  9. Tak przygotowany sos to doskonały dodatek do mięs, makaronu, klusek czy placków ziemniaczanych. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.