O tej porze roku nie ma nic lepszego niż dania opierające się na leśnych zbiorach. Smakowite kąski dodajemy do śniadań np. jajecznicy czy omletów, ale też obiadów takich jak aromatyczne zupy, potrawki i oczywiście aksamitne sosy! Aby uzyskać doskonały i smakowity efekt warto pamiętać jednak o kilku szczegółach, które sprawią, że grzyby nadadzą potrawą wybornego i bogatego smaku.
Sos z leśnych grzybów to doskonały dodatek do wielu dań, którego aromat i smak zadowoli najwybredniejszych smakoszy. Świeżo zebrane rarytasy warto przygotować na kilka sposobów, nasz opierający się na kremowej śmietance nie ma jednak równych. Wychodzi idealnie gęsty, bogaty w smaki i jednocześnie wyjątkowo delikatny, dzięki czemu świetnie będzie komponował się zarówno z drobiem, czerwonym mięsem, makaronami, kluskami czy np. naleśnikami przygotowanymi w wytrawnym anturażu.
Sekretem idealnego sosu grzybowego jest oczywiście sama baza, czyli grzyby. Polecamy sięgnąć po te z własnych zbiorów, jednak te od sprawdzonego sprzedawcy równie się sprawdzą. Klasyką będą kurki na które mamy właśnie sezon, ale także wyborne maślaki, które w duecie z cebulką, nabiałem i odrobiną bulionu dadzą rewelacyjny efekt!
Składniki:
Sposób przygotowania: