Zapomnij o klasycznych owocowych przetworach. Przygotuj na zimę fenomenalny i jedyny w swoim rodzaju mus malinowy, a nie pożałujesz. To obłędna alternatywa dla klasycznych słoików - przepis nie jest jednak skomplikowany i nie wymaga zbyt wielu poświęceń, warto więc zakasać rękawy i brać się do pracy.
Domowej roboty przetwory na zimę nie mają sobie równych, szczególnie te z przepisu babci lub mamy! Odpowiednio przygotowane zachwycą nawet najbardziej wymagających - są słodkie, rozpływają się w ustach i jednocześnie są doskonałym źródłem witamin. Wśród domowych receptur królują klasyki, czyli dżemy, powidła, soki i nalewki, warto poznać jeszcze przepis na mus z malin, który doskonale podkreśli smak deserów, ciast, rozmaitych wypieków, jak i zaspokoi pragnienie na wyszukane słodkości.
Sezon na maliny trwa w pełni i chociaż niestety owoce najlepiej smakują świeże, czy zerwane prosto z krzaka, warto postawić także na domowej roboty przetwory, gdzie zagrają tzw. pierwsze skrzypce. Mus malinowy nie ma równych, a tradycyjne dżemy czy konfitury wypadają w takim zestawieniu nieco marnie. Wszystko za sprawą trzech składników i odpowiedniego przygotowana.
Składniki:
Sposób przygotowania: