Jest lepszy niż dżem i klasyczna konfitura. Przepis na mus malinowy skradnie serce każdego

W domowej spiżarni nie może zabraknąć owocowych akcentów. Obok klasycznych dżemów, soków i powideł warto postawić także obłędny w każdym szczególe mus malinowy. Taka słodycz przygotowana z sezonowych rarytasów nie ma sobie równych - jest doskonały do śniadań i rozmaitych deserów.

Zapomnij o klasycznych owocowych przetworach. Przygotuj na zimę fenomenalny i jedyny w swoim rodzaju mus malinowy, a nie pożałujesz. To obłędna alternatywa dla klasycznych słoików - przepis nie jest jednak skomplikowany i nie wymaga zbyt wielu poświęceń, warto więc zakasać rękawy i brać się do pracy. 

Mus malinowy to owocowa poezja dla podniebienia

Domowej roboty przetwory na zimę nie mają sobie równych, szczególnie te z przepisu babci lub mamy! Odpowiednio przygotowane zachwycą nawet najbardziej wymagających - są słodkie, rozpływają się w ustach i jednocześnie są doskonałym źródłem witamin. Wśród domowych receptur królują klasyki, czyli dżemy, powidła, soki i nalewki, warto poznać jeszcze przepis na mus z malin, który doskonale podkreśli smak deserów, ciast, rozmaitych wypieków, jak i zaspokoi pragnienie na wyszukane słodkości.

Sezon na maliny trwa w pełni i chociaż niestety owoce najlepiej smakują świeże, czy zerwane prosto z krzaka, warto postawić także na domowej roboty przetwory, gdzie zagrają tzw. pierwsze skrzypce. Mus malinowy nie ma równych, a tradycyjne dżemy czy konfitury wypadają w takim zestawieniu nieco marnie. Wszystko za sprawą trzech składników i odpowiedniego przygotowana.

Zobacz wideo Tarta z malinami. Idealny finał romantycznej kolacji

Przepis na zjawiskowy smakowity mus z malin - idealny na zimę

Składniki:

  • 1 kg świeżych malin,
  • 500 g cukru,
  • sok z jednej cytryny. 

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przepłukania owoców - pamiętaj, by ciśnienie wody było najmniejsze - wówczas nie zniszczymy delikatnych owoców. 
  2. Gotowe maliny zblenduj na gładką, jednolitą konsystencję. Następnie należy przecedzić owoce przez sito i przełożyć je do garnka. Tak przygotowane maliny odłóż na trzy godziny leżakowania.
  3. Dodaj teraz do malin cukier, sok z cytryny i gotuj całość do zagotowania. 
  4. Na koniec przełóż maliny do sparzonych słoików, poddaj procesowi pasteryzacji i gotowe! 
  5. Mus świetnie sprawdzi się do deserów, ciast i innych słodyczy. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.