Szybkie ciasto z orzechami na weekend. Mega proste przepisy dla zapracowanych i nie tylko

Ciasto z orzechami to bardzo częsty wybór wielu kulinarnych smakoszy. Chrupiące orzechy, cudowny aromat, ale i treściwość wypieku sprawiają, że sprawdzi się on jako słodka przekąska na podwieczorek czy nawet drugie śniadanie.

Ciasta z orzechami. Co powiecie na orzechowca z cukinią?

Ciasta z orzechami nie muszą opierać się na samych słodkich dodatkach. Doskonałym tego przykładem jest przepis z cukinią. Zaskoczeni? Przekonajcie się sami, jakie to ciasto jest pyszne! Wilgotne, sycące z dodatkiem aromatycznego cynamonu i rodzynek robi furorę!

Placek z orzechami w towarzystwie cukinii:

Składniki na ciasto:

  • 2- 3 jaja
  • około 130 ml oleju roślinnego
  • 130 g cukru
  • 1 cukinia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • około 300 g mąki pszennej
  • około 1,5 łyżeczki cynamonu
  • około pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g rodzynek
  • 100 g orzechów włoskich - posiekanych

Składniki dodatkowe:

  • cukier puder - do posypki

Wykonanie:

  1. Umieść w misce jajka, dodaj olej i dwa rodzaje cukru.
  2. Całość dokładnie ucieraj.
  3. Następnie dołóż startą i odciśniętą cukinię.
  4. Wszystko wymieszaj mikserem.
  5. Wymieszaj suche składniki ze sobą i dodaj do masy z cukinią. Całość połącz za pomocą miksera.
  6. Do masy dodaj posiekane orzechy i sparzone rodzynki.
  7. Całość wymieszaj.
  8. Ciasto przełóż do keksówki i wstaw do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni. Piecz niepełną godzinę.
  9. Gdy ciasto się upiecze odstaw je do wystudzenia.
  10. Ciasto posyp cukrem pudrem.
Zobacz wideo Ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju

Szybkie ciasto orzechowe. Proste przepisy są najlepsze

Szybkie i proste ciasto orzechowe z masą kajmakową to kolejne bardzo popularne rozwiązanie na rodzinny deser. Przepis jest niezwykle łatwy, dlatego też z powodzeniem wyjdzie on osobom, które nie pieką na co dzień. Przepis na przepyszne ciasto orzechowe znajdziesz poniżej. 

Przepis na ciasto z orzechami: 

Składniki na ciasto:

  • pół kilograma mąki pszennej
  • 250 mąki
  • 250 g cukru
  • 200 g masła
  • 3 jaja
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sody spożywczej
  • 2-3 łyżki mleka

Składniki na masę orzechową:

  • około 350 g orzechów włoskich
  • pół szklanki cukru białego
  • 2 łyżki miodu
  • 120 g masła

Składniki na masę kajmakową:

  • duża puszka kajmaku (400 g)
  • 200 g masła
  • słoiczek powideł śliwkowych

 Sposób wykonania:

  1. Zrób masę orzechową. Rozpuść masło w rondelku z grubym dnem.
  2. Dodaj następnie miód, cukier oraz posiekane orzechy.
  3. Całość podduś w rondlu.
  4. Przejdź do wykonania masy na ciasto. Przesiej mąkę, masło pokrój na mniejsze kawałki.
  5. Dołóż jajka, cukier, miód i sodę, którą wcześniej musisz rozpuścić w mleku.
  6. Zagnieć dobrze ciasto.
  7. Podziel ciasto na dwie części i rozwałkuj na wielkość blaszki.
  8. Upiecz w 180 stopniach placki - mniej więcej przez pół godziny.
  9. Na jednym umieść masę orzechową z rondelka.
  10. Utrzyj masło z kajmakiem. Pusty placek posmaruj powidłami i masą kajmakową.
  11. Przykryj plackiem z orzechami.
  12. Włóż do lodówki, dla uzyskania lepszego efektu.

Zobacz też: Ciasto z orzechami włoskimi - szybkie przepisy, które odmienią Twoje podwieczorki

Więcej o: