Ciasta z orzechami. Co powiecie na orzechowca z cukinią?
Ciasta z orzechami nie muszą opierać się na samych słodkich dodatkach. Doskonałym tego przykładem jest przepis z cukinią. Zaskoczeni? Przekonajcie się sami, jakie to ciasto jest pyszne! Wilgotne, sycące z dodatkiem aromatycznego cynamonu i rodzynek robi furorę!
Placek z orzechami w towarzystwie cukinii:
Składniki na ciasto:
- 2- 3 jaja
- około 130 ml oleju roślinnego
- 130 g cukru
- 1 cukinia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- około 300 g mąki pszennej
- około 1,5 łyżeczki cynamonu
- około pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g rodzynek
- 100 g orzechów włoskich - posiekanych
Składniki dodatkowe:
- cukier puder - do posypki
Wykonanie:
- Umieść w misce jajka, dodaj olej i dwa rodzaje cukru.
- Całość dokładnie ucieraj.
- Następnie dołóż startą i odciśniętą cukinię.
- Wszystko wymieszaj mikserem.
- Wymieszaj suche składniki ze sobą i dodaj do masy z cukinią. Całość połącz za pomocą miksera.
- Do masy dodaj posiekane orzechy i sparzone rodzynki.
- Całość wymieszaj.
- Ciasto przełóż do keksówki i wstaw do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni. Piecz niepełną godzinę.
- Gdy ciasto się upiecze odstaw je do wystudzenia.
- Ciasto posyp cukrem pudrem.
Zobacz wideo Ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju
Szybkie ciasto orzechowe. Proste przepisy są najlepsze
Szybkie i proste ciasto orzechowe z masą kajmakową to kolejne bardzo popularne rozwiązanie na rodzinny deser. Przepis jest niezwykle łatwy, dlatego też z powodzeniem wyjdzie on osobom, które nie pieką na co dzień. Przepis na przepyszne ciasto orzechowe znajdziesz poniżej.
Przepis na ciasto z orzechami:
Składniki na ciasto:
- pół kilograma mąki pszennej
- 250 mąki
- 250 g cukru
- 200 g masła
- 3 jaja
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki sody spożywczej
- 2-3 łyżki mleka
Składniki na masę orzechową:
- około 350 g orzechów włoskich
- pół szklanki cukru białego
- 2 łyżki miodu
- 120 g masła
Składniki na masę kajmakową:
- duża puszka kajmaku (400 g)
- 200 g masła
- słoiczek powideł śliwkowych
Sposób wykonania:
- Zrób masę orzechową. Rozpuść masło w rondelku z grubym dnem.
- Dodaj następnie miód, cukier oraz posiekane orzechy.
- Całość podduś w rondlu.
- Przejdź do wykonania masy na ciasto. Przesiej mąkę, masło pokrój na mniejsze kawałki.
- Dołóż jajka, cukier, miód i sodę, którą wcześniej musisz rozpuścić w mleku.
- Zagnieć dobrze ciasto.
- Podziel ciasto na dwie części i rozwałkuj na wielkość blaszki.
- Upiecz w 180 stopniach placki - mniej więcej przez pół godziny.
- Na jednym umieść masę orzechową z rondelka.
- Utrzyj masło z kajmakiem. Pusty placek posmaruj powidłami i masą kajmakową.
- Przykryj plackiem z orzechami.
- Włóż do lodówki, dla uzyskania lepszego efektu.
Zobacz też: Ciasto z orzechami włoskimi - szybkie przepisy, które odmienią Twoje podwieczorki