Prosta i smaczna zupa dla zabieganych. Ten przepis uratuje cię, gdy doba okaże się zbyt krótka na gotowanie

W dzisiejszym świecie wszyscy jesteśmy zabiegani. Szukamy więc sposobów na to, by tego czasu oszczędzić jak najwięcej. Zamiast stać godzinami przy kuchennym blacie, postaw na proste i sprawdzone przepisy. Ta zupa powstanie w błyskawicznym tempie, a będzie obłędnie smaczna i sycąca.

Z czego można zrobić zupę krem? Pomysłów jest wiele, jednak nie zawsze musisz stawiać na bukiet warzyw. Pozwól sobie na prostotę i przygotuj zupę z... serków topionych. Choć zwykle smaruje się nimi pieczywo, w tej wersji mogą cię pozytywnie zaskoczyć. To obiad idealny dla każdego, kto cierpi na chroniczny brak czasu. Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Zupa krem cebulowa - pyszna, aromatyczna, a do tego świetnie rozgrzewa

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu mięsnego lub warzywnego,
  • 3 duże opakowania serka topionego śmietankowego, 
  • 200 ml mleka 2 proc.,
  • przyprawa do magi,
  • sól i pieprz,
  • garść startego sera żółtego,
  • grzanki lub groszek ptysiowy.

Przepis na szybką zupę z serków topionych. Zrobisz ją tak

Bulion podgrzewamy w garnku. Najlepiej ugotować go dzień wcześniej na porcji rosołowej i włoszczyźnie. Im bardziej bogaty i aromatyczny będzie wywar, tym lepszy smak będzie miała również zupa. Jeśli jednak nie mieliśmy czasu, by taki bulion przygotować, można śmiało posłużyć się kostką rosołową lub bulionem ze słoiczka. W osobnym garnku podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim serki topione, stale mieszając miksturę i pilnując, by się nie przypaliła. Najlepiej dodatkowo ją zblendować.

Gdy mleko wraz z serkami połączy się w gęstą masę konsystencji śmietany, możemy dodać go cienkim strumieniem do gorącego bulionu. Zagrzać mleko i dodać serki topione pokrojone. Dobrze zmiksować serki z mlekiem. Całość gotujemy jeszcze 15 minut i doprawiamy przyprawą magi, solą oraz pieprzem do smaku. Zupę z serków topionych podajemy z dodatkiem chrupiących grzanek lub groszków ptysiowych, oraz sypiemy serem. Mocno serowa, sycąca i aromatyczna zupa zachwyci twoje podniebienie. Smacznego!

Więcej o: