Z czego można zrobić zupę krem? Pomysłów jest wiele, jednak nie zawsze musisz stawiać na bukiet warzyw. Pozwól sobie na prostotę i przygotuj zupę z... serków topionych. Choć zwykle smaruje się nimi pieczywo, w tej wersji mogą cię pozytywnie zaskoczyć. To obiad idealny dla każdego, kto cierpi na chroniczny brak czasu. Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Bulion podgrzewamy w garnku. Najlepiej ugotować go dzień wcześniej na porcji rosołowej i włoszczyźnie. Im bardziej bogaty i aromatyczny będzie wywar, tym lepszy smak będzie miała również zupa. Jeśli jednak nie mieliśmy czasu, by taki bulion przygotować, można śmiało posłużyć się kostką rosołową lub bulionem ze słoiczka. W osobnym garnku podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim serki topione, stale mieszając miksturę i pilnując, by się nie przypaliła. Najlepiej dodatkowo ją zblendować.
Gdy mleko wraz z serkami połączy się w gęstą masę konsystencji śmietany, możemy dodać go cienkim strumieniem do gorącego bulionu. Zagrzać mleko i dodać serki topione pokrojone. Dobrze zmiksować serki z mlekiem. Całość gotujemy jeszcze 15 minut i doprawiamy przyprawą magi, solą oraz pieprzem do smaku. Zupę z serków topionych podajemy z dodatkiem chrupiących grzanek lub groszków ptysiowych, oraz sypiemy serem. Mocno serowa, sycąca i aromatyczna zupa zachwyci twoje podniebienie. Smacznego!