Przepis na krupnik, który bije na głowę pomidorówki i inne zupy. Przyda się wczorajszy rosół i trik z kaszą

Jeśli chodzi o krupnik, to zdania są podzielone - jedni uwielbiają i zajadają się nim ze smakiem, inni krzywią się na samą myśl. Dziś jednak odczarujemy nieco przepis na krupnik i zdradzimy wam sekret idealnego smaku tej popularnej zupy. Masz trochę wczorajszego rosołu? To już połowa sukcesu.

Więcej przepisów na domowe zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Bez znaczenia, czy lubisz krupnik, czy raczej nie zaliczasz się do grona fanów, musisz zgodzić się, że to zupa kultowa i wszyscy doskonale znamy ją ze szkolnych stołówek, babcinych kuchni i barów mlecznych. Oczywiście smak tej zupy zależy od wielu czynników, między innymi od rodzaju mięsa, jakości i proporcji warzyw no i oczywiście kaszy. Dziś zdradzimy wam sekret idealnego krupniku, a chodzi o kaszę. Żeby zupa miała niepowtarzalny smak i aromat, kaszę trzeba chwilkę podprażyć na patelni. A jeśli nie chcesz gotować wywaru od podstaw, równie dobrze sprawdzi się wczorajszy rosół. 

Zobacz wideo

Krupnik - przepis na zupę nad zupy. Trik z kaszą zmienia wszystko

Składniki:

  • ok. 2 l rosołu (najlepiej smakuje na rosole drobiowo-wołowym lub z dodatkiem kaczki)
  • ok. 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej (polecam pęczak)
  • kilka suszonych grzybków
  • 2-3 średnie ziemniaki
  • 2 marchewki (mogą być już ugotowane w rosole)
  • pół pęczka koperku
  • 1 średnia cebula
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
  • mięso z rosołu podsmażone na maśle lub smalcu

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj garnek, najlepiej z grubym dnem. Następnie rozgrzej w nim odrobinę masła lub smalcu (jednak polecam masło, smak wówczas będzie delikatniejszy) i dodaj oddzielone od kości i pokrojone na kawałki mięso z rosołu razem z posiekaną marchewka. 
  2. Kiedy warzywa się podsmażają, na suchej patelni upraż kaszę. Uważaj jednak, by jej nie przypalić. Powinna jedynie uwolnić aromat. Następnie przełóż ją do garnka i całość zalej rosołem. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i pokruszone w dłoniach grzybki. 
  3. Na patelni z odrobiną tłuszczu zeszklij cebulkę i dodaj do zupy. Gotuj całość na wolnym ogniu, aż kasza zacznie robić się miękka. 
  4. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, dopraw zupę do smaku solą i pieprzem i dodaj posiekany koperek. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Podawaj z kromką świeżego pieczywa. Zupę możesz opcjonalnie zabielić śmietaną. 

Wskazówka: Żeby dodatkowo podkręcić smak zupy, możesz dodać odrobinę soku z kiszonych ogórków lub kiszonej kapusty, Pamiętaj jednak, by dodawać je na samym końcu gotowania, gdy ziemniaki będą już miękkie. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.