Jak zrobić knedle ze śliwkami? Wystarczy posypać owoce tą przyprawą, a będą smakować jak u babci

Jak zrobić knedle ze śliwkami? Zastanawiają się nad tym nie tylko ci, którzy stawiają pierwsze kroki w kuchni. Przygotowanie tego rarytasu jest niemałym przedsięwzięciem, więc zdecydowanie warto wcześniej znaleźć idealny przepis. Koniecznie wypróbuj recepturę naszych babć, a będą smakować obłędnie.

Knedle ze śliwkami to słodki przysmak, który jest uwielbiany zarówno przez młodszych, jak i starszych. Aby te miękkie kluchy były jeszcze lepsze, nie wolno zapomnieć o tej wyjątkowej przyprawie. Moja babcia zawsze dodawała ją do owoców, dzięki czemu knedle znikały z talerza w mgnieniu oka. 

Zobacz wideo Agata Rubik gotuje ze swoją mamą knedle

Jak zrobić knedle ze śliwkami? Nie zapomnij o cynamonie 

Cynamon to przyprawa, o której nie można zapomnieć, robiąc knedle ze śliwkami. Dzięki temu będą o wiele bardziej aromatyczne i dużo smaczniejsze. Prezentujemy przepis, w którym lista składników jest krótka i prosta. Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Składniki: 

  • 500 g ziemniaków, 
  • 2 jajka, 
  • około 400 g śliwek
  • 50 g mąki ziemniaczanej, 
  • 200 g mąki pszennej, 
  • bułka tarta, 
  • masło, 
  • kwaśna śmietana, 
  • szczypta cynamonu, 
  • sól, cukier. 

Przepis na knedle ze śliwkami. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Ziemniaki obieramy, a następnie gotujemy w osolonej wodzie. Po odcedzeniu przeciskamy je przez praskę i przekładamy do miski. 
  2. Śliwki dokładnie myjemy i usuwamy z nich pestki. Owoce posypujemy cynamonem i cukrem i mieszamy dokładnie, by przyprawy dotarły do wszystkich owoców.  
  3. Do ziemniaków dodajemy mąkę pszenną, masło, jajka i szczyptę soli. Składniki wyrabiamy, aż ciasto osiągnie idealną gęstość. 
  4. Stopniowo dodajemy mąkę ziemniaczaną, ponownie zagniatamy, a następnie formujemy z ciasta kulę. 
  5. Od ciasta odrywamy niewielkie kawałki. Delikatnie spłaszczamy je w dłoniach, a w środku umieszczamy owoc. Zlepiamy ze sobą końce i formujemy kulkę.  
  6. Wodę zagotowujemy w garnku ze szczyptą soli i odrobiną oleju, by knedle się nie skleił. 
  7. Wrzucamy knedle do garnka i gotujemy od trzech do czterech minut od wypłynięcia.  
  8. Gotowe knedle podajemy z kwaśną śmietaną i podsmażoną na maśle bułką tartą. Całość posypujemy cukrem. Możemy udekorować je liśćmi mięty i polać sosem czekoladowym.  
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.