Knedle ze śliwkami to słodki przysmak, który jest uwielbiany zarówno przez młodszych, jak i starszych. Aby te miękkie kluchy były jeszcze lepsze, nie wolno zapomnieć o tej wyjątkowej przyprawie. Moja babcia zawsze dodawała ją do owoców, dzięki czemu knedle znikały z talerza w mgnieniu oka.
Zobacz wideo Agata Rubik gotuje ze swoją mamą knedle
Jak zrobić knedle ze śliwkami? Nie zapomnij o cynamonie
Cynamon to przyprawa, o której nie można zapomnieć, robiąc knedle ze śliwkami. Dzięki temu będą o wiele bardziej aromatyczne i dużo smaczniejsze. Prezentujemy przepis, w którym lista składników jest krótka i prosta. Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Składniki:
- 500 g ziemniaków,
- 2 jajka,
- około 400 g śliwek,
- 50 g mąki ziemniaczanej,
- 200 g mąki pszennej,
- bułka tarta,
- masło,
- kwaśna śmietana,
- szczypta cynamonu,
- sól, cukier.
Przepis na knedle ze śliwkami. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obieramy, a następnie gotujemy w osolonej wodzie. Po odcedzeniu przeciskamy je przez praskę i przekładamy do miski.
- Śliwki dokładnie myjemy i usuwamy z nich pestki. Owoce posypujemy cynamonem i cukrem i mieszamy dokładnie, by przyprawy dotarły do wszystkich owoców.
- Do ziemniaków dodajemy mąkę pszenną, masło, jajka i szczyptę soli. Składniki wyrabiamy, aż ciasto osiągnie idealną gęstość.
- Stopniowo dodajemy mąkę ziemniaczaną, ponownie zagniatamy, a następnie formujemy z ciasta kulę.
- Od ciasta odrywamy niewielkie kawałki. Delikatnie spłaszczamy je w dłoniach, a w środku umieszczamy owoc. Zlepiamy ze sobą końce i formujemy kulkę.
- Wodę zagotowujemy w garnku ze szczyptą soli i odrobiną oleju, by knedle się nie skleił.
- Wrzucamy knedle do garnka i gotujemy od trzech do czterech minut od wypłynięcia.
- Gotowe knedle podajemy z kwaśną śmietaną i podsmażoną na maśle bułką tartą. Całość posypujemy cukrem. Możemy udekorować je liśćmi mięty i polać sosem czekoladowym.