• Link został skopiowany

Łazanki z kapustą kiszoną. Przepis na danie, które swoją prostotą zwali cię z nóg. Dodatek tego mięsa wzmocni aromat dania

Łazanki to klasyka wśród dań z kapustą kiszoną. To idealna propozycja na każdą porę roku, jednak szczególnie warto jeść ją jeszcze przed jesienią. Obecność kiszonek w codziennej diecie przyczyni się do wzmocnienia odporności przed sezonem grypowym, a przy okazji ucieszy podniebienie. Ten przepis to doskonała propozycja na prosty obiad do zrobienia w pół godziny.
Łazanki - przepis prosto z przepiśnika babci
fot. istock/Julia Nagy

Łazanki z kiszoną kapustą to rarytas jakich mało. Banalnie proste, a jednocześnie niewiarygodnie smakowite danie, które zrobisz w mgnieniu oka. U wielu osób łazanki pojawiają się nawet na stole wigilijnym, jednak w tej wersji można jeść je cały rok. Aromat wędzonego boczku, dobrze doprawiona kapusta i mięciutki makaron to połączenie idealne. Będzie palce lizać. Po więcej kulinarnych pomysłów wejdź na stronę główną Gazeta.pl.

Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Składniki:

  • 500 g makaronu typu łazanki,
  • 500 g kiszonej kapusty,
  • 2-3 pęta ulubionej kiełbasy,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • 2 białe cebule,
  • 2 duże marchewki,
  • 3 listki laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 4 ziarna pieprzu,
  • olej roślinny,
  • majeranek,
  • sól i pieprz.

Przepis na pyszne i proste danie z kapusty. Trudno o szybszy obiad

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie do pożądanej miękkości. Do łazanek nada się zarówno makaron ugotowany al'dente, jak i bardzo miękki. Wszystko zależy od osobistych preferencji smakowych.   Po ugotowaniu makaron odcedzamy i odstawiamy do przestudzenia. Można polać go odrobiną oleju roślinnego, by kluski nie posklejały się ze sobą. W międzyczasie kapustę kiszoną drobno siekamy, a marchew obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Oba składniki wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy listek laurowy, pieprz, a także ziele angielskie. Całość podgotowujemy do miękkości i odcedzamy. Możemy wydobyć z kapusty ziela i pieprz, oraz liść laurowy, by nie przeszkadzały w dalszej obróbce termicznej. 

Boczek wędzony i kiełbasę kroimy w kostkę o podobnych rozmiarach. Dzięki temu usmażą się w podobnym czasie. Cebulę zaś obieramy i drobno siekamy. Na suchej patelni podsmażamy mięso, a gdy z boczku wytopi się wystarczająca ilość tłuszczu, dorzucamy również cebulę. Całość smażymy około 8-10 minut, aż mięso będzie mocno zarumienione, a cebula zeszklona. Wtedy dodajemy na patelnię kapustę ugotowaną z marchewką. Wszystko smażymy kolejne 8 minut i łączymy z ugotowanym wcześniej makaronem. Doprawiamy danie wedle potrzeby solą i pieprzem, a także majerankiem. Najlepiej podawać mocno podgrzane, prosto z patelni. Smacznego!

Więcej o: