Ciasto pleśniak to klasyka, którą łączy trzy wyborne smaki. Baza i finisz są jednak najważniejsze

Przepis na ciasto pleśniak to w wielu polskich domach tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie. nie powinno to jednak nikogo dziwić - ten piętrowy placek z owocami i bezową pianką niemal zawsze smakuje wybornie. Poznaj babciną recepturę, a domownicy czy goście nie będą mogli wyjść z podziwu, a prośby o dokładkę będą częste!

Nie ma nic lepszego od domowych ciast i słodkich wypieków. Latem i początkiem jesieni królują specjały z dodatkiem sezonowych owoców lub już przygotowanych z nich przetworów. Ciasto pleśniak jest na to idealnym przykładem i jednocześnie wyznacznikiem dobrego smaku! Tego ciasta wręcz nie da się nie lubić - są owoce, kruchy spód i spektakularna bezowa pianka, jednym słowem ideał. 

Ciasto pleśniak to słodka klasyka z dodatkiem owoców i bezy 

Domowe ciasta to wyznacznik perfekcyjnego smaku - wśród tradycyjnych smaków można jednak wyróżnić te nieco bardziej oryginalne. Takie miano z pewnością przypisać pleśniakowi, czyli obłędnemu, babcinemu plackowi z dżemem porzeczkowym lub świeżymi jagodami. Na owocach się jednak nie kończy - równie istotna jest krucha baza i finisz w postaci zapiekanej i puszystej niczym chmurka bezy. Połączenie tych trzech smaków tworzy ideał i obłędny smak, obok którego nie da się przejść obojętnie. 

Słodka propozycja na ciasto pleśniak nie tylko podbije kubki smakowe domowników i gości, ale też nie zajmie zbyt wiele czasu - przygotowanie to przysłowiowa bułka z masłem. Starania warto jednak włożyć w kruchy spód - przede wszystkim pamiętać, by nie wyrabiać masy zbyt długo. Późniejsze etapy pójdą jak z płatka. Więcej szczegółów i tajników pleśniaka zdradzamy w obłędnie smacznym przepisie poniżej. 

Zobacz wideo Letni, czereśniowy cobbler

Przepis na ciasto pleśniak - warstwowy placek z owocowym akcentem 

Składniki na kruchą bazę: 

  • 500 g mąki pszennej tortowej,
  • 300 g masła,
  • 5 żółtek,
  • 100 g cukru pudru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao.

Owocowy akcent: 

  • 500 g dżemu porzeczkowego lub świeże jagody,
  • cukier puder.

Puszysta beza: 

  • 5 białek,
  • 220 g cukru drobnego,
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej.

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od przygotowania kruchego ciasta. Pamiętaj, że masło i jaja powinny być zimne, nie jak zazwyczaj o temperaturze pokojowej. Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj zimne masło pokrojone na kawałki, cukier, proszek do pieczenia i żółtka. Wszystkie składniki wstępnie posiekaj nożem. Następnie wszystko energicznie zagniataj. 
  2. Ciasto poporcjuj na trzy równe części. Do jednej dodaj kakao, ponownie zagnieć do uzyskania ładnego, jednolitego efektu. Kakaowe ciasto razem z porcją jednego klasycznego zwiń w folię i włóż do lodówki. 
  3. Ostatnią porcję rozwałkuj na cienki placek i przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowany spód piecz 10 minut w 170 stopniach, po tym czasie ostudź. 
  4. Na przygotowany spód wyłóż warstwę dżemu porzeczkowego. Wskazówka - owoce można zastąpić także agrestem, jagodami lub powidłami śliwkowymi. Z lodówki wyciągnij ciasto, rozwałkuj porcję kakaową i wyłóż na dżem. 
  5. Z wcześniej odłożonych białek ubij bezę. Pod koniec procesu wsyp powoli cukier i skrobię. Bezę wyłóż na ciasto, a następnie posyp startą porcją ciasta, które leżakowało w lodówce.
  6. Ciasto pleśniak piecz w 175 stopniach przez około 40 minut. 
  7. Na koniec po przestudzeniu posyp je cukrem pudrem i gotowe! 
Więcej o:
Copyright © Agora SA