Nie ma nic lepszego od domowych ciast i słodkich wypieków. Latem i początkiem jesieni królują specjały z dodatkiem sezonowych owoców lub już przygotowanych z nich przetworów. Ciasto pleśniak jest na to idealnym przykładem i jednocześnie wyznacznikiem dobrego smaku! Tego ciasta wręcz nie da się nie lubić - są owoce, kruchy spód i spektakularna bezowa pianka, jednym słowem ideał.
Ciasto pleśniak to słodka klasyka z dodatkiem owoców i bezy
Domowe ciasta to wyznacznik perfekcyjnego smaku - wśród tradycyjnych smaków można jednak wyróżnić te nieco bardziej oryginalne. Takie miano z pewnością przypisać pleśniakowi, czyli obłędnemu, babcinemu plackowi z dżemem porzeczkowym lub świeżymi jagodami. Na owocach się jednak nie kończy - równie istotna jest krucha baza i finisz w postaci zapiekanej i puszystej niczym chmurka bezy. Połączenie tych trzech smaków tworzy ideał i obłędny smak, obok którego nie da się przejść obojętnie.
Słodka propozycja na ciasto pleśniak nie tylko podbije kubki smakowe domowników i gości, ale też nie zajmie zbyt wiele czasu - przygotowanie to przysłowiowa bułka z masłem. Starania warto jednak włożyć w kruchy spód - przede wszystkim pamiętać, by nie wyrabiać masy zbyt długo. Późniejsze etapy pójdą jak z płatka. Więcej szczegółów i tajników pleśniaka zdradzamy w obłędnie smacznym przepisie poniżej.
Zobacz wideo Letni, czereśniowy cobbler
Przepis na ciasto pleśniak - warstwowy placek z owocowym akcentem
Składniki na kruchą bazę:
- 500 g mąki pszennej tortowej,
- 300 g masła,
- 5 żółtek,
- 100 g cukru pudru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kakao.
Owocowy akcent:
- 500 g dżemu porzeczkowego lub świeże jagody,
- cukier puder.
Puszysta beza:
- 5 białek,
- 220 g cukru drobnego,
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania kruchego ciasta. Pamiętaj, że masło i jaja powinny być zimne, nie jak zazwyczaj o temperaturze pokojowej. Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj zimne masło pokrojone na kawałki, cukier, proszek do pieczenia i żółtka. Wszystkie składniki wstępnie posiekaj nożem. Następnie wszystko energicznie zagniataj.
- Ciasto poporcjuj na trzy równe części. Do jednej dodaj kakao, ponownie zagnieć do uzyskania ładnego, jednolitego efektu. Kakaowe ciasto razem z porcją jednego klasycznego zwiń w folię i włóż do lodówki.
- Ostatnią porcję rozwałkuj na cienki placek i przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowany spód piecz 10 minut w 170 stopniach, po tym czasie ostudź.
- Na przygotowany spód wyłóż warstwę dżemu porzeczkowego. Wskazówka - owoce można zastąpić także agrestem, jagodami lub powidłami śliwkowymi. Z lodówki wyciągnij ciasto, rozwałkuj porcję kakaową i wyłóż na dżem.
- Z wcześniej odłożonych białek ubij bezę. Pod koniec procesu wsyp powoli cukier i skrobię. Bezę wyłóż na ciasto, a następnie posyp startą porcją ciasta, które leżakowało w lodówce.
- Ciasto pleśniak piecz w 175 stopniach przez około 40 minut.
- Na koniec po przestudzeniu posyp je cukrem pudrem i gotowe!