Placki ziemniaczane z piekarnika. Mają o wiele mniej tłuszczu, a na dodatek dużo lepiej smakują

Placki ziemniaczane z piekarnika to mniej tłusta i o wiele zdrowsza wersja tradycyjnych placków ziemniaczanych. Przygotowanie ich wymaga od nas poświęcenia o wiele mniej wolnego czasu, niż w przypadku tych smażonych na patelni. Jak zatem je zrobić, by smakowały obłędnie i były chrupiące? Podpowiadamy.

Na placki ziemniaczane z piekarnika powinny postawić osoby, którym zależy na tym, by stawiać na mniej tłuste posiłki. Co prawda nie będą to placki całkowicie pozbawione tłuszczu, jednak będzie go znacznie mniej w porównaniu do placków w wersji smażonej. Podpowiadamy, jak zrobić placki ziemniaczane. 

Zobacz wideo Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane z piekarnika - przepis na słono. Lista składników jest bardzo prosta 

Przygotowanie placków ziemniaczanych jest bardzo proste. Lista składników również nie jest długa, więc zdecydowanie warto zabrać się za ich przygotowanie. To danie proste i tanie, a na dodatek obłędne w smaku. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Składniki: 

  • 500 g ziemniaków, 
  • 1 średnie jajko
  • 1 cebula, 
  • sól i pieprz do smaku, 
  • szczypta papryki słodkiej, 
  • 2 łyżki mąki pszennej, 
  • odrobina oleju rzepakowego. 

Sposób przygotowania: 

  1. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce.  
  2. Odstawiamy je na 15 minut, a potem odciskamy nadmiar wody.  
  3. Cebulę również ścieramy i dodajemy do ziemniaków. 
  4. Wbijamy jajko i doprawiamy solą, pieprzem oraz pozostałymi ulubionymi przyprawami do smaku. Dodajemy mąkę. 
  5. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozsmarowujemy niewielką ilość oleju rzepakowego i łyżką formujemy placki ziemniaczane. 
  6. Pieczemy przez pół godziny w 220 stopniach Celsjusza. Smacznego! 

Jak się robi placki ziemniaczane? Na to trzeba zwrócić uwagę 

Jeśli zamierzamy zrobić placki ziemniaczane, powinniśmy wiedzieć, że młode ziemniaki kompletnie się do tego nie nadają. Zawierają zbyt dużo wody i ciasto nie będzie mieć odpowiedniej konsystencji, więc warto postawić na starsze ziemniaki. Do placków ziemniaczanych świetnie sprawdzą się ziemniaki typu C, czyli mączyste. W sklepie warto więc szukać takich odmian jak Bryza, Tajfun, Aster, Mila czy Ibis. Należy też uważać, by nie dodać zbyt dużo mąki, bo placki będą gumowe. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.