Na placki ziemniaczane z piekarnika powinny postawić osoby, którym zależy na tym, by stawiać na mniej tłuste posiłki. Co prawda nie będą to placki całkowicie pozbawione tłuszczu, jednak będzie go znacznie mniej w porównaniu do placków w wersji smażonej. Podpowiadamy, jak zrobić placki ziemniaczane.
Przygotowanie placków ziemniaczanych jest bardzo proste. Lista składników również nie jest długa, więc zdecydowanie warto zabrać się za ich przygotowanie. To danie proste i tanie, a na dodatek obłędne w smaku. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Jeśli zamierzamy zrobić placki ziemniaczane, powinniśmy wiedzieć, że młode ziemniaki kompletnie się do tego nie nadają. Zawierają zbyt dużo wody i ciasto nie będzie mieć odpowiedniej konsystencji, więc warto postawić na starsze ziemniaki. Do placków ziemniaczanych świetnie sprawdzą się ziemniaki typu C, czyli mączyste. W sklepie warto więc szukać takich odmian jak Bryza, Tajfun, Aster, Mila czy Ibis. Należy też uważać, by nie dodać zbyt dużo mąki, bo placki będą gumowe.