Prosty miodownik z orzechami - ciasto dobre nie tylko na święta. Najlepiej smakuje po dwóch dniach

Miodownik z orzechami to jedno z kultowych ciast świątecznych. Charakterystyczna masa budyniowa z orzechami zapewnia niesamowite doznania smakowe. Nie możecie się doczekać świąt? Ciasto miodownik osłodzi Wam oczekiwanie.

Orzechowiec miodownik - idealne ciasto na Boże Narodzenie

Orzechowiec miodownik to ciasto, które bardzo często gości na świątecznych stołach. Miodownik z orzechami włoskimi to jedno z ciast, które najbardziej kojarzy nam się z Bożym Narodzeniem. Jeśli nie możesz się doczekać świąt, wypróbuj już dziś prosty przepis na orzechowca. Znajdziesz go poniżej.

Miodownik z orzechami i budyniem - receptura krok po kroku:

Składniki na ciasto:

  • 600 g mąki
  • 200 g masła
  • 2 jaja
  • 2 łyżki miodu
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Składniki na masę orzechową:

  • 100 g masła
  • 2-3 łyżki miodu
  • pół szklanki cukru
  • około 250 g włoskich orzechów

Składniki na masę budyniową:

  • 1/2 l mleka
  • 16 g cukru waniliowego
  • 3-4 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 g masła

Wykonanie:

  1. Przesiej mąkę. Połącz ją z masłem. Dodaj cukier, jajka. Dosyp sodę.
  2. Zagnieć dokładnie ciasto.
  3. Dalej podziel je na trzy części. Dwie części rozwałkuj. Połóż je na blaszkach.
  4. Wykonaj masę orzechową. Posiekaj orzechy, dodaj do nich rozpuszczone masło. Dołóż miód i cukier.
  5. Całość wymieszaj i zagotuj. Masę odstaw do wystudzenia.
  6. Rozwałkuj trzecią część ciasta. Wyłóż na nią ostudzoną masę orzechową. Całość wyrównaj. Wszystkie spody piecz przez 15 minut w temperaturze około 180 stopni.
  7. Wykonaj masę budyniową. Odlej około połowy szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotuj z 2 rodzajami cukru.
  8. Wymieszaj mąkę i żółtko z odlaną porcją mleka.
  9. Dobrze zmiksowaną masę, wlej do gotującego się mleka.
  10. Gotuj i mieszaj do czasu, aż zgęstnieje.
  11. Odstaw z ognia i pozostaw do wystudzenia.
  12. Dalej utrzyj masę z budyniem, w taki sposób, aby powstała puszysta konsystencja.
  13. Następnie przełóż masę na placki. Mała uwaga: placek z orzechami powinien znaleźć się na wierzchu.
  14. Tak przygotowane ciasto odstaw do lodówki.
Zobacz wideo Ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju

Miodownik królewski z orzechami - ciasto godne króla

Miodownik królewski z orzechami to kolejna odsłona świątecznego ciasta. Nazwa zobowiązuje, dlatego jeśli szukacie czegoś naprawdę wyjątkowego, to ten przepis jest dla Was. Zajrzyjcie koniecznie do receptury. 

Ciasto miodownik z orzechami - przepis krok po kroku:

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 łyżki mleka krowiego
  • pół szklanki cukru
  • 4-5 łyżek miodu
  • 2 jaja
  • 120 g margaryny
  • odrobina przyprawy do piernika

Składniki na biszkopt:

  • 250 g mąki tortowej
  • 4 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • około 3/4 szklanki cukru

Składniki na masę budyniową:

  • 2 szklanki tłustego mleka
  • pół szklanki cukru
  • 200 g margaryny
  • 32 g cukru waniliowego
  • odrobina olejku np. migdałowego
  • 2 łyżki mąki pszennej + 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Pozostałe składniki:

Wykonanie:

  1. Zrób ciasto miodowe. Przesiej mąkę, wymieszaj z jajkami, sodą oraz płynnym miodem. Dodaj odrobinę przyprawy piernikowej. Dołóż margarynę i mleko. Zagnieć wszystko dokładnie.
  2. Ciasto podziel na dwie części. Jedno połowę wyłóż na blaszkę. Pamiętaj o papierze do pieczenia.
  3. Wstaw blachę do piekarnika do temperatury około 170 stopni na kwadrans. To samo zrób z drugą połową ciasta.
  4. Wykonaj biszkopt. Jajka połącz z cukrem i wymieszaj wszystko na puszystą masę. Przesiej mąkę, połącz z proszkiem do pieczenia. Dodawaj stopniowo po łyżce do jajecznej masy, jednocześnie mieszając.
  5. Gotowe ciasto biszkoptowe przelej na przygotowaną blachę.
  6. Wstaw do piekarnika do temperatury 160 stopni na około 25-30 minut.
  7. Później pozostaw do wystudzenia.
  8. Wykonaj masę budyniową.
  9. Wlej odrobinę mleka, rozrób w nim mąkę. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem.
  10. Dodaj rozdrobnioną mąkę. Ugotuj budyń. Odstaw masę do przestudzenia.
  11. Następnie utrzyj margarynę na puch. Dodawaj stopniowo zimną masę budyniową. W międzyczasie dolej kilka kropel olejku. Całość zmiksuj na puszysty krem.
  12. Przejdź do ułożenia ciasta: placek miodowy - warstwa powideł - krem budyniowy - placek biszkoptowy - krem budyniowy - placek miodowy - polewa czekoladowa. Odstaw do lodówki na kilka godzin.
  13. Prosty miodownik z orzechami najlepiej smakuje po dwóch dniach.

Zobacz też: Polewa czekoladowa do ciast i nie tylko. Wypróbuj przepis na wyjątkowy sos, a Twoje desery nie będą już takie same

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.