Orzechowiec miodownik - idealne ciasto na Boże Narodzenie
Orzechowiec miodownik to ciasto, które bardzo często gości na świątecznych stołach. Miodownik z orzechami włoskimi to jedno z ciast, które najbardziej kojarzy nam się z Bożym Narodzeniem. Jeśli nie możesz się doczekać świąt, wypróbuj już dziś prosty przepis na orzechowca. Znajdziesz go poniżej.
Miodownik z orzechami i budyniem - receptura krok po kroku:
Składniki na ciasto:
- 600 g mąki
- 200 g masła
- 2 jaja
- 2 łyżki miodu
- pół szklanki cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Składniki na masę orzechową:
- 100 g masła
- 2-3 łyżki miodu
- pół szklanki cukru
- około 250 g włoskich orzechów
Składniki na masę budyniową:
- 1/2 l mleka
- 16 g cukru waniliowego
- 3-4 łyżki cukru
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 150 g masła
Wykonanie:
- Przesiej mąkę. Połącz ją z masłem. Dodaj cukier, jajka. Dosyp sodę.
- Zagnieć dokładnie ciasto.
- Dalej podziel je na trzy części. Dwie części rozwałkuj. Połóż je na blaszkach.
- Wykonaj masę orzechową. Posiekaj orzechy, dodaj do nich rozpuszczone masło. Dołóż miód i cukier.
- Całość wymieszaj i zagotuj. Masę odstaw do wystudzenia.
- Rozwałkuj trzecią część ciasta. Wyłóż na nią ostudzoną masę orzechową. Całość wyrównaj. Wszystkie spody piecz przez 15 minut w temperaturze około 180 stopni.
- Wykonaj masę budyniową. Odlej około połowy szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotuj z 2 rodzajami cukru.
- Wymieszaj mąkę i żółtko z odlaną porcją mleka.
- Dobrze zmiksowaną masę, wlej do gotującego się mleka.
- Gotuj i mieszaj do czasu, aż zgęstnieje.
- Odstaw z ognia i pozostaw do wystudzenia.
- Dalej utrzyj masę z budyniem, w taki sposób, aby powstała puszysta konsystencja.
- Następnie przełóż masę na placki. Mała uwaga: placek z orzechami powinien znaleźć się na wierzchu.
- Tak przygotowane ciasto odstaw do lodówki.
Zobacz wideo
Ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju
Miodownik królewski z orzechami - ciasto godne króla
Miodownik królewski z orzechami to kolejna odsłona świątecznego ciasta. Nazwa zobowiązuje, dlatego jeśli szukacie czegoś naprawdę wyjątkowego, to ten przepis jest dla Was. Zajrzyjcie koniecznie do receptury.
Ciasto miodownik z orzechami - przepis krok po kroku:
Składniki:
- 500 g mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 łyżki mleka krowiego
- pół szklanki cukru
- 4-5 łyżek miodu
- 2 jaja
- 120 g margaryny
- odrobina przyprawy do piernika
Składniki na biszkopt:
- 250 g mąki tortowej
- 4 jaja
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- około 3/4 szklanki cukru
Składniki na masę budyniową:
- 2 szklanki tłustego mleka
- pół szklanki cukru
- 200 g margaryny
- 32 g cukru waniliowego
- odrobina olejku np. migdałowego
- 2 łyżki mąki pszennej + 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Pozostałe składniki:
Wykonanie:
- Zrób ciasto miodowe. Przesiej mąkę, wymieszaj z jajkami, sodą oraz płynnym miodem. Dodaj odrobinę przyprawy piernikowej. Dołóż margarynę i mleko. Zagnieć wszystko dokładnie.
- Ciasto podziel na dwie części. Jedno połowę wyłóż na blaszkę. Pamiętaj o papierze do pieczenia.
- Wstaw blachę do piekarnika do temperatury około 170 stopni na kwadrans. To samo zrób z drugą połową ciasta.
- Wykonaj biszkopt. Jajka połącz z cukrem i wymieszaj wszystko na puszystą masę. Przesiej mąkę, połącz z proszkiem do pieczenia. Dodawaj stopniowo po łyżce do jajecznej masy, jednocześnie mieszając.
- Gotowe ciasto biszkoptowe przelej na przygotowaną blachę.
- Wstaw do piekarnika do temperatury 160 stopni na około 25-30 minut.
- Później pozostaw do wystudzenia.
- Wykonaj masę budyniową.
- Wlej odrobinę mleka, rozrób w nim mąkę. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem.
- Dodaj rozdrobnioną mąkę. Ugotuj budyń. Odstaw masę do przestudzenia.
- Następnie utrzyj margarynę na puch. Dodawaj stopniowo zimną masę budyniową. W międzyczasie dolej kilka kropel olejku. Całość zmiksuj na puszysty krem.
- Przejdź do ułożenia ciasta: placek miodowy - warstwa powideł - krem budyniowy - placek biszkoptowy - krem budyniowy - placek miodowy - polewa czekoladowa. Odstaw do lodówki na kilka godzin.
- Prosty miodownik z orzechami najlepiej smakuje po dwóch dniach.
Zobacz też: Polewa czekoladowa do ciast i nie tylko. Wypróbuj przepis na wyjątkowy sos, a Twoje desery nie będą już takie same