Gotowa w 5 minut i tysiąc razy lepsza od mizerii. Zrobisz raz i będziesz powtarzać ten przepis codziennie

Mizeria jest na tyle tradycyjną sałatką, że dodaje się ją do prawie każdego dania. Latem cieszy się jeszcze większą popularnością, a to dzięki swojej lekkości. Jednak jestem przekonana, że po spróbowaniu tej propozycji już nigdy nie wrócisz do klasycznej sałatki z ogórków. Dzięki wykorzystaniu tych warzyw będzie znikać w okamgnieniu.
Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Typowy i tradycyjny letni obiad składa się z młodych ziemniaków, mięsa lub smażonego jajka i mizerii. Taki zestaw może przywoływać wspomnienia z dzieciństwa, a dodatkowo jest banalnie prosty w przygotowaniu. By jednak nieco zmodyfikować ten przepis, nie trzeba wiele. Dzięki jednej zmianie można uzyskać jeszcze lepszą potrawę, która zapisze się w pamięci. Taką zmianą jest wyeliminowanie mizerii. Zamiast niej warto zrobić surówkę z ogórków małosolnych. To powiew nowości i dodatek, który wyróżnia się na tle innych. Do jej przygotowania użyj młodej kapusty, ogórków i dużej ilości ziół. Kluczowy jest również sos, który podkręca smak warzyw.

Przepis na surówkę z ogórków małosolnych

Składniki:

  • pół główki młodej kapusty,
  • garść szczypiorku,
  • garść koperku,
  • garść natki pietruszki,
  • 7 dużych ogórków małosolnych.
  • Składniki na sos
  • czubata łyżeczka miodu,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu,
  • łyżeczka octu 10 proc.

Sposób przygotowania:

  1. Z kapusty odłam nadmiar liści i przekrój ją na pół. Jedną połówkę drobno poszatkuj i umieść w dużej misce. Szczypiorek, koperek i natkę pietruszki dokładnie przemyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki, dorzuć je do kapusty.
  2. Ogórki wyjmij z zalewy i pokrój w plastry o średnie grubości. Je również wrzuć do miski ze składnikami.
  3. Teraz czas na przygotowanie sosu. Do miseczki przelej oliwę z oliwek, dorzuć miód i nie zapomnij o soli i pieprzu. Na koniec wlej ocet i wszystko energicznie wymieszaj. Tak przygotowanym sosem oblej warzywa i zamieszaj.
  4. Gotową surówkę odstaw na kilka minut, by smaki mogły się przegryźć. Podawaj ją jako dodatek do obiadu, świetnie sprawdza się z mięsem i ziemniakami.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.