-
Haps
-
Jak przygotować
- Gotowa w 5 minut i tysiąc razy lepsza od mizerii. Zrobisz raz i będziesz powtarzać ten przepis codziennie
Gotowa w 5 minut i tysiąc razy lepsza od mizerii. Zrobisz raz i będziesz powtarzać ten przepis codziennie
Mizeria jest na tyle tradycyjną sałatką, że dodaje się ją do prawie każdego dania. Latem cieszy się jeszcze większą popularnością, a to dzięki swojej lekkości. Jednak jestem przekonana, że po spróbowaniu tej propozycji już nigdy nie wrócisz do klasycznej sałatki z ogórków. Dzięki wykorzystaniu tych warzyw będzie znikać w okamgnieniu.
Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!
Typowy i tradycyjny letni obiad składa się z młodych ziemniaków, mięsa lub smażonego jajka i mizerii. Taki zestaw może przywoływać wspomnienia z dzieciństwa, a dodatkowo jest banalnie prosty w przygotowaniu. By jednak nieco zmodyfikować ten przepis, nie trzeba wiele. Dzięki jednej zmianie można uzyskać jeszcze lepszą potrawę, która zapisze się w pamięci. Taką zmianą jest wyeliminowanie mizerii. Zamiast niej warto zrobić surówkę z ogórków małosolnych. To powiew nowości i dodatek, który wyróżnia się na tle innych. Do jej przygotowania użyj młodej kapusty, ogórków i dużej ilości ziół. Kluczowy jest również sos, który podkręca smak warzyw.
Przepis na surówkę z ogórków małosolnych
Składniki:
- pół główki młodej kapusty,
- garść szczypiorku,
- garść koperku,
- garść natki pietruszki,
- 7 dużych ogórków małosolnych.
- Składniki na sos
- czubata łyżeczka miodu,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1/3 łyżeczki soli,
- 1/3 łyżeczki pieprzu,
- łyżeczka octu 10 proc.
Sposób przygotowania:
- Z kapusty odłam nadmiar liści i przekrój ją na pół. Jedną połówkę drobno poszatkuj i umieść w dużej misce. Szczypiorek, koperek i natkę pietruszki dokładnie przemyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki, dorzuć je do kapusty.
- Ogórki wyjmij z zalewy i pokrój w plastry o średnie grubości. Je również wrzuć do miski ze składnikami.
- Teraz czas na przygotowanie sosu. Do miseczki przelej oliwę z oliwek, dorzuć miód i nie zapomnij o soli i pieprzu. Na koniec wlej ocet i wszystko energicznie wymieszaj. Tak przygotowanym sosem oblej warzywa i zamieszaj.
- Gotową surówkę odstaw na kilka minut, by smaki mogły się przegryźć. Podawaj ją jako dodatek do obiadu, świetnie sprawdza się z mięsem i ziemniakami.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl