Kaszubski przysmak, o którym przypominamy sobie raz w roku. Zrób już dziś i zapisz przepis na później. Nie pożałujesz

Potrawy regionalne bardzo często zostają zapomniane. To wielki błąd, bo często może się okazać, że są smaczniejsze od najpopularniejszych dań. Dla smakoszy nietuzinkowych i tradycyjnych połączeń smakowych mamy więc coś wyjątkowego. To, co zebrałeś w lesie wrzuć do garnka i połącz ze słodkimi składnikami. Trudno uwierzyć, że to tak dobrze smakuje.
Zobacz wideo Pyszne dania z kurkami. Wypróbuj te przepisy

Zupa brzadowa to specjał wywodzący się z kuchni kaszubskiej. Co ciekawe najczęściej przygotowuje się ją na Wigilię, jednak w okresie letnim również znajdzie swoich amatorów. To połączenie suszonych owoców z grzybami, dodatkowo nie znajdzie się w niej ani grama mięsa. By jeszcze bardziej urozmaicić jej smak, podaje się ją z kluseczkami domowej roboty, ziemniakami lub drobnym makaronem. Nie można także zapomnieć o dodatku śmietany. Nie tylko zabiela wywar, lecz także nadaje kwaśniejszego posmaku.

Przepis na kaszubską zupę brzadową

Składniki:

  • 2 l wody,
  • 300 g suszonych śliwek,
  • 150 g suszonych gruszek,
  • 150 g suszonych moreli,
  • 100 g suszonych jabłek,
  • 150 g świeżych grzybów,
  • łyżka kwaśnej śmietany,
  • sól.

Sposób przygotowania:

  1. Pierwszym krokiem jest zajęcie się owocami. Do garnka wlej wodę i umieść w niej wszystkie suszone produkty. Naczynie umieść na średnim ogniu i gotuj całość przez następne 25 minut.
  2. W tym czasie dokładnie oczyść grzyby i przemyj je w wodzie. Podziel je na mniejsze kawałki i pozostaw do osuszenia.
  3. Po upływie tego czasu wyłów większe owoce z wywaru i pokrój je na mniejsze części. Ponownie wrzuć do wody i dorzuć do nich grzyby. Zamieszaj i gotuj przez następne 25 minut.
  4. Do miseczki odlej chochlę wywaru i wymieszaj ją ze śmietaną. Małym strumykiem wlewaj mieszankę do zupy, cały czas mieszając. Dla przełamania słodkiego smaku dopraw całość według uznania solą. Jeśli chcesz możesz również wsypać pieprz.
  5. Tak przygotowaną zupę podawaj z domowymi kluseczkami ziemniaczanymi lub drobnym makaronem. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA