-
Haps
-
Jak przygotować
- Kaszubski przysmak, o którym przypominamy sobie raz w roku. Zrób już dziś i zapisz przepis na później. Nie pożałujesz
Kaszubski przysmak, o którym przypominamy sobie raz w roku. Zrób już dziś i zapisz przepis na później. Nie pożałujesz
Potrawy regionalne bardzo często zostają zapomniane. To wielki błąd, bo często może się okazać, że są smaczniejsze od najpopularniejszych dań. Dla smakoszy nietuzinkowych i tradycyjnych połączeń smakowych mamy więc coś wyjątkowego. To, co zebrałeś w lesie wrzuć do garnka i połącz ze słodkimi składnikami. Trudno uwierzyć, że to tak dobrze smakuje.
Zobacz wideo Pyszne dania z kurkami. Wypróbuj te przepisy
Zupa brzadowa to specjał wywodzący się z kuchni kaszubskiej. Co ciekawe najczęściej przygotowuje się ją na Wigilię, jednak w okresie letnim również znajdzie swoich amatorów. To połączenie suszonych owoców z grzybami, dodatkowo nie znajdzie się w niej ani grama mięsa. By jeszcze bardziej urozmaicić jej smak, podaje się ją z kluseczkami domowej roboty, ziemniakami lub drobnym makaronem. Nie można także zapomnieć o dodatku śmietany. Nie tylko zabiela wywar, lecz także nadaje kwaśniejszego posmaku.
Przepis na kaszubską zupę brzadową
Składniki:
- 2 l wody,
- 300 g suszonych śliwek,
- 150 g suszonych gruszek,
- 150 g suszonych moreli,
- 100 g suszonych jabłek,
- 150 g świeżych grzybów,
- łyżka kwaśnej śmietany,
- sól.
Sposób przygotowania:
- Pierwszym krokiem jest zajęcie się owocami. Do garnka wlej wodę i umieść w niej wszystkie suszone produkty. Naczynie umieść na średnim ogniu i gotuj całość przez następne 25 minut.
- W tym czasie dokładnie oczyść grzyby i przemyj je w wodzie. Podziel je na mniejsze kawałki i pozostaw do osuszenia.
- Po upływie tego czasu wyłów większe owoce z wywaru i pokrój je na mniejsze części. Ponownie wrzuć do wody i dorzuć do nich grzyby. Zamieszaj i gotuj przez następne 25 minut.
- Do miseczki odlej chochlę wywaru i wymieszaj ją ze śmietaną. Małym strumykiem wlewaj mieszankę do zupy, cały czas mieszając. Dla przełamania słodkiego smaku dopraw całość według uznania solą. Jeśli chcesz możesz również wsypać pieprz.
- Tak przygotowaną zupę podawaj z domowymi kluseczkami ziemniaczanymi lub drobnym makaronem. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl