Takie cudeńka są puszyste, delikatne i smakują wspaniale. Zaskakująco prosty przepis i łatwe wykonanie

Podajemy przepis na babeczki czekoladowe, które zachwycają smakiem. Już sam widok sprawia, że chce się po nie sięgnąć. Aby miały wyśmienity smak, wystarczy połączyć składniki i wstawić foremki do piekarnika.

Jak przyrządzić deser o wyjątkowym smaku? Przedstawiamy recepturę, z którą można przygotować babeczki chrupkie z zewnątrz i o niezwykle delikatnym, czekoladowym wnętrzu. Do ich wykonania potrzebne będą podstawowe składniki takie jak mąka, jajko, cukier i cukier waniliowy. Takie łakocie sprawdzą się jako słodka przekąska albo poobiedni deser. Oto jak je przygotować.

Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży

Przepis na babeczki czekoladowe. Zaskakują wyjątkowym smakiem

Składniki:

  • jajko,
  • pół szklanki cukru,
  • pół szklanki oleju,
  • szklanka mleka,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • dwie szklanki przesianej mąki pszennej albo mąki tortowej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół szklanki kakao,
  • tabliczka czekolady deserowej.

Połącz składniki i wstaw ciastka do piekarnika na około dwadzieścia minut

Przygotowanie:

  1. Przesiej mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. 
  2. Pokrój czekoladę w małe kawałki.
  3. Zmiksuj jajko z cukrem, cukrem waniliowym, dodaj do masy olej, mleko i stopniowo dosypuj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Powinna powstać jednolita, gładka masa.
  4. Wmieszaj w ciasto pokrojoną czekoladę.
  5. Przygotuj foremki i przelej do nich przygotowaną masę. Piecz babeczki czekoladowe w 200 st. C przez około dwadzieścia minut.
  6. Po tym czasie warto sprawdzić, czy babeczki są już upieczone korzystając z patyczka do szaszłyków. Jeśli jest suchy i surowe ciasto już się do niego nie przykleja, można wyciągać je z pieca.
  7. Babeczki najlepiej suszyć na kratce. 

Gotowe, przestudzone babeczki można posypać cukrem pudrem. Smakują najlepiej ze szklanką ciepłego mleka. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.