Jak przyrządzić deser o wyjątkowym smaku? Przedstawiamy recepturę, z którą można przygotować babeczki chrupkie z zewnątrz i o niezwykle delikatnym, czekoladowym wnętrzu. Do ich wykonania potrzebne będą podstawowe składniki takie jak mąka, jajko, cukier i cukier waniliowy. Takie łakocie sprawdzą się jako słodka przekąska albo poobiedni deser. Oto jak je przygotować.
Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży
Przepis na babeczki czekoladowe. Zaskakują wyjątkowym smakiem
Składniki:
- jajko,
- pół szklanki cukru,
- pół szklanki oleju,
- szklanka mleka,
- opakowanie cukru waniliowego,
- dwie szklanki przesianej mąki pszennej albo mąki tortowej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- pół szklanki kakao,
- tabliczka czekolady deserowej.
Połącz składniki i wstaw ciastka do piekarnika na około dwadzieścia minut
Przygotowanie:
- Przesiej mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia.
- Pokrój czekoladę w małe kawałki.
- Zmiksuj jajko z cukrem, cukrem waniliowym, dodaj do masy olej, mleko i stopniowo dosypuj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Powinna powstać jednolita, gładka masa.
- Wmieszaj w ciasto pokrojoną czekoladę.
- Przygotuj foremki i przelej do nich przygotowaną masę. Piecz babeczki czekoladowe w 200 st. C przez około dwadzieścia minut.
- Po tym czasie warto sprawdzić, czy babeczki są już upieczone korzystając z patyczka do szaszłyków. Jeśli jest suchy i surowe ciasto już się do niego nie przykleja, można wyciągać je z pieca.
- Babeczki najlepiej suszyć na kratce.
Gotowe, przestudzone babeczki można posypać cukrem pudrem. Smakują najlepiej ze szklanką ciepłego mleka. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl