Podajemy przepis na babeczki czekoladowe, które zachwycają smakiem. Już sam widok sprawia, że chce się po nie sięgnąć. Aby miały wyśmienity smak, wystarczy połączyć składniki i wstawić foremki do piekarnika.
Fot. congerdesign/Pixabay
REKLAMA
REKLAMA
Jak przyrządzić deser o wyjątkowym smaku? Przedstawiamy recepturę, z którą można przygotować babeczki chrupkie z zewnątrz i o niezwykle delikatnym, czekoladowym wnętrzu. Do ich wykonania potrzebne będą podstawowe składniki takie jak mąka, jajko, cukier i cukier waniliowy. Takie łakocie sprawdzą się jako słodka przekąska albo poobiedni deser. Oto jak je przygotować.
REKLAMA
Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży
Przepis na babeczki czekoladowe. Zaskakują wyjątkowym smakiem
Składniki:
jajko,
pół szklanki cukru,
pół szklanki oleju,
szklanka mleka,
opakowanie cukru waniliowego,
dwie szklanki przesianej mąki pszennej albo mąki tortowej,
Połącz składniki i wstaw ciastka do piekarnika na około dwadzieścia minut
Przygotowanie:
Przesiej mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia.
Pokrój czekoladę w małe kawałki.
Zmiksuj jajko z cukrem, cukrem waniliowym, dodaj do masy olej, mleko i stopniowo dosypuj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Powinna powstać jednolita, gładka masa.
Wmieszaj w ciasto pokrojoną czekoladę.
Przygotuj foremki i przelej do nich przygotowaną masę. Piecz babeczki czekoladowe w 200 st. C przez około dwadzieścia minut.
Po tym czasie warto sprawdzić, czy babeczki są już upieczone korzystając z patyczka do szaszłyków. Jeśli jest suchy i surowe ciasto już się do niego nie przykleja, można wyciągać je z pieca.
Babeczki najlepiej suszyć na kratce.
Gotowe, przestudzone babeczki można posypać cukrem pudrem. Smakują najlepiej ze szklanką ciepłego mleka. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl