Musztarda to popularny dodatek do potraw mięsnych, wędlin i serów. Jej główny składnik zwykle stanowią ziarna gorczycy. Podajemy niecodzienny przepis, w którym bazą do przygotowania musztardy będzie... cukinia. Oprócz niej będą potrzebne m.in. miód, ocet i szczypta kurkumy.
Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca
Przepis na musztardę z cukinii. Idealnie podkreśli smak potraw
Składniki:
- cukinia,
- biała cebula,
- kilka ząbków czosnku,
- ćwierć szklanki octu winnego,
- pół szklanki ziaren białej gorczycy,
- płaska łyżeczka kurkumy,
- łyżka miodu,
- łyżeczka soli,
- olej roślinny do smażenia.
Jak zrobić musztardę z cukinii? Połącz składniki na patelni i gotowe
Przygotowanie:
- Dokładnie umyj cukinię i obierz ją ze skórki. Zetrzyj cukinię na tarce i dopraw solą. Wymieszaj i wstaw do lodówki.
- Gorczycę zalej octem na co najmniej trzy godziny. Po tym czasie obierz cebulę z łupin i pokrój ją w drobne kawałki. Ząbki czosnku obierz z łupin i posiekaj.
- Rozgrzej olej na patelni i smaż na niej cebulę z czosnkiem do momentu, aż cebula zrobi się szklista, a czosnek zmięknie. Dodaj odcedzoną gorczycę i podgrzej całość.
- Na koniec dodaj do patelni startą cukinię, ocet, w którym moczyła się cukinia i łyżeczkę kurkumy. Kiedy całość zgęstnieje, dodaj soli i miodu. Wymieszaj dokładnie całość, przełóż do garnka i zblenduj.
- Przełóż masę do słoików i zapasteryzuj.
Domowa musztarda z cukinii będzie świetnym dodatkiem do różnych potraw mięsnych, sałatek i kanapek. Aby uzyskać nieco bardziej intensywny, pikantny smak, białą gorczycę można połączyć z czarną. Warto pamiętać, że gorczyca posiada wiele właściwości zdrowotnych, dlatego warto ją spożywać regularnie. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl