Musztarda po obiedzie? Wcale nie! Ta będzie idealna do dań obiadowych i doskonale podkreśli ich smak

Przedstawiamy wyjątkową recepturę na musztardę, którą przyrządza się z dodatkiem jednego oryginalnego składnika. Dzięki niemu będzie miała aksamitną konsystencję i rewelacyjny smak. Oto jak ją przygotować.

Musztarda to popularny dodatek do potraw mięsnych, wędlin i serów. Jej główny składnik zwykle stanowią ziarna gorczycy. Podajemy niecodzienny przepis, w którym bazą do przygotowania musztardy będzie... cukinia. Oprócz niej będą potrzebne m.in. miód, ocet i szczypta kurkumy

Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca

Przepis na musztardę z cukinii. Idealnie podkreśli smak potraw

Składniki:

  • cukinia,
  • biała cebula,
  • kilka ząbków czosnku,
  • ćwierć szklanki octu winnego,
  • pół szklanki ziaren białej gorczycy,
  • płaska łyżeczka kurkumy,
  • łyżka miodu,
  • łyżeczka soli,
  • olej roślinny do smażenia.

Jak zrobić musztardę z cukinii? Połącz składniki na patelni i gotowe

Przygotowanie:

  1. Dokładnie umyj cukinię i obierz ją ze skórki. Zetrzyj cukinię na tarce i dopraw solą. Wymieszaj i wstaw do lodówki.
  2. Gorczycę zalej octem na co najmniej trzy godziny. Po tym czasie obierz cebulę z łupin i pokrój ją w drobne kawałki. Ząbki czosnku obierz z łupin i posiekaj.
  3.  Rozgrzej olej na patelni i smaż na niej cebulę z czosnkiem do momentu, aż cebula zrobi się szklista, a czosnek zmięknie. Dodaj odcedzoną gorczycę i podgrzej całość.
  4. Na koniec dodaj do patelni startą cukinię, ocet, w którym moczyła się cukinia i łyżeczkę kurkumy. Kiedy całość zgęstnieje, dodaj soli i miodu. Wymieszaj dokładnie całość, przełóż do garnka i zblenduj.
  5. Przełóż masę do słoików i zapasteryzuj.  

Domowa musztarda z cukinii będzie świetnym dodatkiem do różnych potraw mięsnych, sałatek i kanapek. Aby uzyskać nieco bardziej intensywny, pikantny smak, białą gorczycę można połączyć z czarną. Warto pamiętać, że gorczyca posiada wiele właściwości zdrowotnych, dlatego warto ją spożywać regularnie. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.