To nie gruszki na wierzbie, a znakomity deser Ewy Wachowicz. Owoce w tej zalewie to niebo w gębie

Gdy ci smutno, gdy ci źle... zjedz słodką gruszkę w zalewie od Ewy Wachowicz! Ten doskonały i mistrzowski przepis na owoce w słodkiej zalewie nie ma sobie równych i jest elementem obowiązkowym każdej spiżarni! Wystarczy odrobina cierpliwości, kilka dodatków, a wyśmienite rarytasy będą pływać w słojach.

Zastanawiasz się jak wykorzystać nadmiar gruszek? Przepis na owoce w zalewie według Ewy Wachowicz to doskonały pomył, który zasmakuje niemalże każdemu. Pływające w słodkiej miksturze gruszki świetnie dopełnią smak wypieków, ciast, deserów, gofrów naleśników i wielu innych ciekawych receptur. 

Tak gruszki w zalewie robi Ewa Wachowicz 

Gruszki w słodkiej zalewie to pyszny i aromatyczny przetwór owocowy, którego nie może zabraknąć wśród zapasów kiszonek, dżemów i fikuśnych sałatek. Owocowa rozkosz idealnie się sprawdzi zarówno jako przekąska, jak i dodatek do deserów, ciast, wypieków, śniadań czy nawet dań wytrawnych oraz pieczeni. Jak się okazuje, to banalnie proste, a wystarczy kilka dorodnych owoców, przyprawy, cukier i duże słoje, które to wszystko pomieszczą! Reszta robi się dosłownie sama, a smak... no cóż, jest tak zjawiskowy, że polecamy sprawdzić na własnym podniebieniu. 

Fenomen gruszek w zalewie z przepisu Ewy Wachowicz polega na prostocie i jednocześnie wyśmienitemu, mistrzowskiemu smakowi, który uzyskamy, łącząc owoce z zaledwie kilkoma dodatkami. W składzie apetycznych słoików na zimę znajdziemy wanilię, goździki, cynamon i oczywiście odpowiednią ilość cukru. Samo przygotowanie jest banalnie proste i poradzi sobie z nim największy nowicjusz - za to efekt podbije nawet najbardziej wymagające kubki smakowe! 

Zobacz wideo Gruszki zapiekane z niebieskim serem

Przepis na gruszki w zalewie według Ewy Wachowicz 

Składniki: 

  • 4 duże gruszki,
  • 250 g białego cukru,
  • 2 laski wanilii,
  • 4 goździki,
  • kawałek kory cynamonu,
  • 500 ml wody. 

Sposób przygotowania: 

  1. Na początku warto przygotować słoiki lub jeden wielki słój, w który to nasze gruszki będą się taplać w słodkiej zalewie. Szklane naczynia dokładnie myjemy, sparzamy i osuszamy. 
  2. Następnie obierz gruszki, usuń też gniazda nasienne, po przekrojeniu owoców na połówki lub ćwiartki. 
  3. Owoce przełóż do garnka, zalej wodą, dodaj cukier i gotuj na średniej mocy palnika. 
  4. Miękkie owoce przełóż do słoików, dodaj też przyprawy, czyli wanilię, goździki i cynamon.
  5. Syrop, który został w garnku, ponownie doprowadź do wrzenia, a następnie wlej do słoików z gruszkami i dokładnie zakręć. 
  6. Pod koniec wystarczy słoje zapasteryzować i gotowe! Pamiętaj, że po gotowaniu słoików należy je jednak studzić do góry dnem. 
  7. Tak przygotowane gruszki są gotowe do zimowej spiżarni! 
Więcej o:
Copyright © Agora SA