Odlej połowę wody i zastąp innym składnikiem. Ciasto na pierogi jeszcze nie było tak delikatne i elastyczne

Nie ma w tym kraju osoby, która nie kocha pierogów i jeżeli ktoś się zarzeka, że jest inaczej, to najprawdopodobniej kłamie. Bez względu na to, czy wolimy pierogi z grzybami, ruskie, czy na słodko, zawsze podstawą jest ciasto. Jak zrobić ciasto na pierogi, żeby było delikatne i elastyczne? Wylej połowę wody i dodaj inny składnik - ciasto będzie idealne.

Więcej porad kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Jakie powinno być idealne ciasto na pierogi? Delikatne, aksamitne, elastyczne i powinno łatwo się wałkować. Dziś podpowiemy wam, jak osiągnąć taki efekt. Wystarczy dodać pół szklanki wody i pół szklanki mleka i absolutnie nie dodawać jajka. Takie ciasto aż prosi się, żeby je obficie nadziewać i lepić tak, jakby jutra miało nie być. 

Idealne ciasto na pierogi - przepis

Składniki:

  • 0,5 kg miałkiej mąki (najlepiej typ 450)
  • pół szklanki gorącej wody
  • pół szklanki gorącego mleka
  • łyżeczka soli
  • 3 łyżki roztopionego masła

Ciasto na pierogi - sposób wykonania:

  1. Mąkę przesiej do miski i wymieszaj ją z solą. Nie używaj soli gruboziarnistej - podczas wałkowania może przedziurawić delikatne ciasto. 
  2. Następnie wlej gorące mleko oraz wodę wymieszaną z masłem. Zacznij zagniatać. Rób to energicznie, a kiedy ciasto będzie już gładkie i jednolite niczym policzek niemowlęcia, owiń je folią lub ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. 
  3. Przygotuj stolnicę lub czysty blat i podsyp delikatnie mąką. Następnie podziel kulę ciasta na części i każdą z nich rozwałkuj na dość cienki placek. 
  4. Za pomocą kieliszka lub szklanki wycinaj kółeczka i na środek każdego z nich połóż porcję ulubionego farszu. Następnie szczelnie zalep pierożki, tworząc ozdobną falbankę. 
  5. W dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli i wrzucaj pierogi partiami, od razu mieszając je, by nie przywarły do dna. Gotuj przez ok. 3-5 minut od czasu wypłynięcia, w zależności od wielkości pierogów i grubości ciasta.

Wskazówka: Żeby ułatwić sobie lepienie i sprawić, żeby ciasto szczelnie udało się zalepić, rób to delikatnie zwilżonymi dłońmi. Wtedy będziesz mieć pewność, że farsz nie wypłynie podczas gotowania. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.