-
Haps
-
Jak przygotować
- Odlej połowę wody i zastąp innym składnikiem. Ciasto na pierogi jeszcze nie było tak delikatne i elastyczne
Odlej połowę wody i zastąp innym składnikiem. Ciasto na pierogi jeszcze nie było tak delikatne i elastyczne
Nie ma w tym kraju osoby, która nie kocha pierogów i jeżeli ktoś się zarzeka, że jest inaczej, to najprawdopodobniej kłamie. Bez względu na to, czy wolimy pierogi z grzybami, ruskie, czy na słodko, zawsze podstawą jest ciasto. Jak zrobić ciasto na pierogi, żeby było delikatne i elastyczne? Wylej połowę wody i dodaj inny składnik - ciasto będzie idealne.
Więcej porad kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Jakie powinno być idealne ciasto na pierogi? Delikatne, aksamitne, elastyczne i powinno łatwo się wałkować. Dziś podpowiemy wam, jak osiągnąć taki efekt. Wystarczy dodać pół szklanki wody i pół szklanki mleka i absolutnie nie dodawać jajka. Takie ciasto aż prosi się, żeby je obficie nadziewać i lepić tak, jakby jutra miało nie być.
Idealne ciasto na pierogi - przepis
Składniki:
- 0,5 kg miałkiej mąki (najlepiej typ 450)
- pół szklanki gorącej wody
- pół szklanki gorącego mleka
- łyżeczka soli
- 3 łyżki roztopionego masła
Ciasto na pierogi - sposób wykonania:
- Mąkę przesiej do miski i wymieszaj ją z solą. Nie używaj soli gruboziarnistej - podczas wałkowania może przedziurawić delikatne ciasto.
- Następnie wlej gorące mleko oraz wodę wymieszaną z masłem. Zacznij zagniatać. Rób to energicznie, a kiedy ciasto będzie już gładkie i jednolite niczym policzek niemowlęcia, owiń je folią lub ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.
- Przygotuj stolnicę lub czysty blat i podsyp delikatnie mąką. Następnie podziel kulę ciasta na części i każdą z nich rozwałkuj na dość cienki placek.
- Za pomocą kieliszka lub szklanki wycinaj kółeczka i na środek każdego z nich połóż porcję ulubionego farszu. Następnie szczelnie zalep pierożki, tworząc ozdobną falbankę.
- W dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli i wrzucaj pierogi partiami, od razu mieszając je, by nie przywarły do dna. Gotuj przez ok. 3-5 minut od czasu wypłynięcia, w zależności od wielkości pierogów i grubości ciasta.
Wskazówka: Żeby ułatwić sobie lepienie i sprawić, żeby ciasto szczelnie udało się zalepić, rób to delikatnie zwilżonymi dłońmi. Wtedy będziesz mieć pewność, że farsz nie wypłynie podczas gotowania.