-
Haps
-
Jak przygotować
- Teściowa przyznała, że to najlepsze mięso jakie jadła. Dzięki marynacie to mięsna rozkosz. Zrób je bez zastanowienia
Teściowa przyznała, że to najlepsze mięso jakie jadła. Dzięki marynacie to mięsna rozkosz. Zrób je bez zastanowienia
Osiągnięcie pełnego smaku i kruchego mięsa to sztuka, którą niewiele osób opanowało do perfekcji. Nie każdy wie, że ta czynność nie należy wcale do trudnych, jednak by tak było trzeba poznać sekret marynaty. To właśnie ona nie tylko nadaje smak kawałkom mięsa, a także wypełnia je soczystością. Ten przepis przedstawia najlepszą metodę na osiągnięcie takiego efektu.
Zobacz wideo Karkówka w marynacie miodowo-barbecue
O karkówce po cygańsku zapewne słyszało wiele osób. Ten przepis jest znany i przez wiele osób bardzo lubiany. Nic dziwnego, ponieważ jego wykonanie nie należy do najtrudniejszych i poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Karkówka w takim wydaniu przyciąga do siebie również tym, że wykonuje się ją praktycznie w jednym naczyniu. Potrzebne jest do tego bowiem naczynie żaroodporne, w którym później znajdują się nie tylko plastry mięsa, a także warzywa. Jednak sekretem tej potrawy wcale nie jest jej prostota. By wyszła, należy poświęcić szczególną uwagę marynacie. To ona jest kluczowa i nadaje pikantnego posmaku. Ten efekt to zasługa musztardy, bez której całe danie straciłoby na charakterze.
Przepis na karkówkę po cygańsku
Składniki
- 2 kg karkówki,
- czerwona papryka,
- żółta papryka,
- 300 g pieczarek,
- 2 średnie cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- 200 ml ketchupu,
- 3 łyżeczki ostrej musztardy,
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 150 ml wody,
- olej,
- łyżeczka suszonego majeranku,
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Karkówkę pokrój na plastry o grubości około 1,5 cm. Mięso umieść na desce wyłożonej folią spożywczą i delikatnie roztłucz za pomocą tłuczka. Czynność powtórz z każdym plastrem.
- Do miski wlej 100 ml oleju, dodaj dwie łyżeczki musztardy i wsyp majeranek, sól, pieprz i obie papryki w proszku. Energicznie wymieszaj, a następnie w przygotowanej marynacie namocz całą karkówkę. Pozostaw ją w niej na około godzinę, najlepiej umieścić mięso w lodówce.
- Po upływie tego czasu do miski przesyp mąkę i obtocz w niej każdy plaster mięsa. Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju, a gdy tłuszcz będzie odpowiednio ciepły wysmażaj na nim smaż na nim karkówkę. Powinna ona z dwóch stron przybrać złocisty kolor. Po wysmażeniu przełóż ją do naczynia żaroodpornego.
- Obie świeże papryki i pieczarki dokładnie przemyj. Grzyby pokrój w plastry, z papryk usuń gniazda nasienne i pokrój je w dużą kostkę. Cebulę i czosnek obierz z łupin i posiekaj w piórka.
- Tak przygotowane warzywa układaj stopniowo na mięsie tworząc warstwy. W osobnej misce połącz z sobą musztardę, koncentrat pomidorowy, ketchup i wodę. Mieszanką oblej wierzch i równomiernie go rozprowadź po całości.
- Danie przykryj folią aluminiową lub pokrywką, włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 1,5 godziny. 15 minut przed końcem czasu zdejmij przykrycie i pozwól, by góra odpowiednio się spiekła. Podawaj na ciepło. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl