-
Haps
-
Jak przygotować
- To, co Strzelczyk dodaje do jajecznicy niektórym nie mieści się w głowie. Dzięki temu śniadanie zyskuje nowy smak
To, co Strzelczyk dodaje do jajecznicy niektórym nie mieści się w głowie. Dzięki temu śniadanie zyskuje nowy smak
Jajecznicę każdy zna, a wiele osób jada ją nawet codziennie. Zazwyczaj przy jej przygotowywaniu stosujemy się do jednej sprawdzonej receptury, jednak Tomasz Strzelczyk pokazał, że to proste danie można zrobić lepiej. Dodał do niego coś, co może zaskoczyć.
Zobacz wideo Jajecznica trzykrotnie po francusku
Przepisami Tomasza Strzelczyka zachwyca się wiele osób. Bowiem pokazuje on nietuzinkowe wersje znanych nam potraw. Tym razem również zaskoczył, ponieważ zdradził przepis na oryginalną jajecznicę po polsku. Co jest w niej takiego wyjątkowego? Dodatki, bez których straciłaby na smaku. Przede wszystkim kucharz robi ją na wędzonym boczku, a w środku znajdziemy pokrojony w kostkę chleb razowy, żółty ser i lubczyk. To właśnie to zioło jest dużym zaskoczeniem. Wiele gospodyń i gospodarzy dodaje go do rosołu, okazuje się jednak, że jajkom również dodaje aromatu.
Przepis na jajecznicę po polsku Tomasza Strzelczyka
Składniki
- 100 g wędzonego boczku,
- 2 kromki chleba razowego,
- 6 jajek,
- 2 łyżki mleka,
- 30 g żółtego sera w kostce,
- kilka liści świeżego lubczyku,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- W pierwszej kolejności zajmij się boczkiem. Odkrój niepotrzebną skórkę i pokrój go w średnią kostkę. Następnie wrzuć go na suchą patelnię i trzymaj przez kilka minut. W tym czasie powinien się wytopić i zarumienić.
- Kiedy boczek się wytapia przejdź do innych składników. Kromki chleba razowego również pokrój w kostkę i dorzuć do wysmażonego boczku. Trzymaj na ogniu do momentu zarumienienia.
- Do miseczki wbij jajka i dodaj do nich mleko. Energicznie wymieszaj i wlej na patelnię, na której znajdują się składniki. Mieszaj do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gdy jajka będą bardziej ścięte obsyp je solą i pieprzem.
- Na koniec dorzuć do całości posiekane liście lubczyku, a także starty na średnich oczkach ser. Gotowe danie przełóż na talerze, wierzch obsyp ziołami. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl