Przepis dostałam od kucharki z baru mlecznego. To smaczniejsza alternatywa dla klasycznych kotletów. Środek to mistrzostwo

Przygotowanie mięsa w ten sposób gwarantuje tylko jedno - jego szybkie zniknięcie ze stołu. Ta wersja jest o wiele lepsza od klasycznych przepisów, a to, co znajdziesz wewnątrz, zaskoczy twoje kubki smakowe. Dzięki odpowiednim składnikom zapomnisz o suchym kurczaku, który przypomina wiór. To danie jest soczyste i pełne smaku.
Zobacz wideo Roladki z kurczaka

Gdy przygotowujemy obiad, zazwyczaj myślimy o mięsie. Dla dużej części osób to kluczowy produkt, który musi pojawić się na talerzu. Jeśli więc zaliczasz się do tej grupy, to mamy coś, co sprawi, że danie będzie jeszcze smaczniejsze. Dzięki niemu zapomnisz o tradycyjnym kotlecie i zamienisz go na ten smakołyk. Kotlet po kijowsku jest mistrzowskim podaniem mięsa, a wszystko zawdzięcza wnętrzu. Kurczak podany w formie roladki jest soczysty i aromatyczny, a to dzięki kawałkom masła, które podczas smażenia wypełniają go smakiem. Nie można także zapomnieć o ziołach. Połączenie tłuszczu z natką pietruszki gwarantuje idealny posiłek.

Przepis na kotlety po kijowsku

Składniki:

  • pół kilo piersi z kurczaka,
  • pół szklanki bułki tartej,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • sok z jednej cytryny,
  • garść natki pietruszki,
  • 100 g zmrożonego masła w kostce,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Piersi z kurczaka pokrój na plastry, a następnie delikatnie rozbij je na cienkie plastry. Tak przygotowane mięso dopraw z dwóch stron solą i pieprzem.
  2. Do miseczki wlej sok z cytryny i wrzuć posiekaną natkę pietruszki. Zamieszaj i mieszanką wysmaruj każdy kawałek mięsa.
  3. Zmrożone masło pokrój w słupki. Każdy z nich ułóż na płatach kurczaka, następnie ciasno je zawiń tworząc roladki. Tak przygotowane wstaw do lodówki na około 45 minut. 
  4. W międzyczasie do misek wsyp mąkę, bułkę tartą, a także roztrzep jajka z dodatkiem soli i pieprzu. Schłodzone mięso obtocz w pierwszej kolejności w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej.
  5. Na patelni rozgrzej olej. Gdy tłuszcz będzie odpowiednio ciepły układaj na nim kotlety. Smaż je z każdej strony na złoty kolor. Gotowe ułóż na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Dzięki temu odsączysz nadmiar oleju.
  6. Kotlety po kijowsku podawaj z ulubionymi dodatkami. O tej porze roku świetnie smakują z młodymi ziemniakami i mizerią.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: