Kuchnia polska jeszcze niejednokrotnie może nas zaskoczyć. Jak? Regionalnymi recepturami, które znane są ograniczonej społeczności. Zagłębiając się w konkretne, miejsca można więc poznać smaki, które są nam nieznane. Tak właśnie jest z kuchnią śląską i tym daniem. To połączenie smaków jest nie do opisania.
Fot. Getty Images, Jobrestful
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Vichyssoise - zupa na zimno z ziemniaków i pora
Śląska oberiba nie cieszy się wielką popularnością. Pomimo swojej prostoty i smaku słyszało o niej niewiele osób. Zasługuje jednak na to, by każdy choć raz jej spróbował. Jej główny składnik jest bardzo często niedoceniany i mało kto używa go w kuchni. Mowa o kalarepie, którą na straganach można znaleźć od później wiosny, aż do jesieni. By zupa była bardziej sycąca, dodaje się do niej ziemniaki, marchew i aromatyczne zioła. Trzeba zaznaczyć, że oberiba jest świetnym daniem, kiedy nie mamy za wiele czasu na przyrządzenie obiadu.
REKLAMA
Przepis na śląską zupę z kalarepy - oberibę
Składniki:
1,5 l bulionu warzywnego,
3 młode kalarepki wraz z liśćmi,
5 ziemniaków,
2 marchewki,
biała cebula,
łyżka mąki pszennej,
łyżka masła,
4 łyżki śmietany 18 proc.,
kilka liści lubczyku,
garść koperku,
sól,
pieprz,
2 łyżki oleju roślinnego.
Sposób przygotowania:
Obierz ziemniaki, marchew, kalarepę i cebulę. Cebulę posiekaj na drobną kostkę, liście kalarepy przemyj i odetnij z nich twardsze kawałki, następnie pokrój w paski.
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę. Powinna uzyskać złocisty kolor. Do warzywa dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i kalarepę, dorzuć także pokrojoną w plastry marchew. Podsmażaj całość przez kilka minut.
Do garnka przelej bulion i wrzuć do niego lubczyk i pokrojone liście kalarepy. Doprowadź wywar do wrzenia, wrzuć resztę warzyw i gotuj składniki przez następne 20 minut.
W międzyczasie przygotuj zasmażkę. Na patelni rozgrzej masło i dodaj mąkę. Energicznie wymieszaj za pomocą trzepaczki i podsmażaj przez około 2 minuty. Gdy będzie gotowa spokojnym strumykiem wlej ją do garnka z warzywami.
Na sam koniec odlej chochlę wywaru do miski i połącz go ze śmietaną. Wlej mieszankę do zupy, posyp solą i pieprzem. Przed podaniem wrzuć do dania posiekany koperek.