Prosty przepis na leczo z pieczarkami. Dodaj do niego te przyprawy, a będzie miało wyśmienity smak

Przedstawiamy bardzo prosty przepis na leczo. To wyśmienite danie jednogarnkowe z sezonowych warzyw można przyrządzić w mniej niż godzinę. Jego smak warto podkreślić dwiema specjalnymi przyprawami.

Sezon na paprykę to idealny moment na przygotowanie pysznego leczo. Co zrobić, żeby było wyjątkowo dobre? Wystarczy połączyć paprykę z pomidorami, pieczarkami i z kilkoma innymi składnikami. Takie połączenie sprawi, że danie będzie miało idealny smak i aromat.

Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca

Przepis na leczo. Te przyprawy sprawią, że będzie smakowało idealnie

Składniki:

  • dwie papryki czerwone,
  • papryka zielona,
  • trzy pomidory,
  • 200 g pieczarek,
  • biała cebula,
  • trzy ząbki czosnku,
  • słodka papryka w proszku,
  • pieprz cayenne,
  • pieprz biały mielony,
  • sól,
  • dwie kiełbasy śląskie,
  • olej do smażenia.

Tak przygotujesz wyśmienity obiad. Każdy poprosi o dokładkę

Przygotowanie:

  1. Pokrój kiełbasę w kostkę. Cebulę obierz z łupin i posiekaj w drobną kostkę. Umyj dokładnie paprykę, usuń gniazda nasienne i pokrój warzywa w kostkę. Pieczarki oczyść, umyj i pokrój w plasterki.
  2. Ząbki czosnku obierz z łupin i przeciśnij przez praskę.
  3. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż na nim pokrojoną wcześniej cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Na koniec dodaj do patelni pokrojoną kiełbasę i dokładnie wymieszaj całość.
  4. Do patelni dodaj pokrojoną paprykę i pieczarki. Smaż całość do momentu, aż papryka stanie się miękka. 
  5. W tym czasie umyj pomidory i pokrój je w kawałki.
  6. Zawartość patelni przełóż do garnka i dodaj do niego pokrojone pomidory. Wymieszaj całość i duś na małym ogniu przez około dziesięć minut.
  7. Dopraw leczo słodką papryką, pieprzem cayenne, białym pieprzem i solą. Danie podawaj bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego!

Smak dania można regulować, zmieniając proporcje dodawanych przypraw. Można je serwować z dodatkiem pieczywa, gotowanych ziemniaków albo ryżu. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.