Niby klasyka, ale inna niż wszystkie. Przepis na babkę ziemniaczaną z dodatkiem prosto z Litwy

Jeśli wydaje ci się, że przepis na babkę ziemniaczaną już nie może cię zaskoczyć, wypróbuj wersji z dodatkiem litewskiego specjału. Ten regionalny rarytas zaserwowany z mięsną wkładką smakuje i prezentuje się o niebo lepiej. Nie może zabraknąć też sporej porcji lubczyku, który idealnie uwydatni swojskie składniki.

Babka ziemniaczana to proste, smaczne danie przygotowane z zaledwie kilku składników. Perełka regionalnej kuchni rodem z Podlasia łączy idealne proporcje ziemniaków, mięsnych dodatków i świeżych ziół, co daje obłędny efekt. Tu króluje prostota, jednak nawet najbardziej wymagające podniebienia doceniłyby ten aromat! 

Przepis na klasyczną babkę ziemniaczaną już się znudził? Z tym dodatkiem to hit

Receptura na babkę ziemniaczaną to przysłowiowa bułka z masłem. Prostota skrywa jednak tradycyjny i pełen aromatów smak, który ciężko podrobić. Jeśli zatem szukasz pomysłu na tani, prosty i niewymagający obiad, postaw na kultową babkę ziemniaczaną. Klasykę warto jednak nieco udoskonalić, a w tej roli doskonale sprawdzi się przysmak prosto z Litwy, czyli kindziuk - bardzo twarda, dojrzewająca wędlina, która nasza naszej babce niepowtarzalnego smaku i aromatu. 

Babkę ziemniaczaną kochają mieszkańcy Podlasia, ale także restauratorzy i najlepsi szefowie kuchni. To danie niezwykle proste, ale jednocześnie bardzo smaczne. Danie można zatem zaserwować jako lekki obiad, przekąskę lub kolację. Świetnie smakuje podana solo, jednak z kleksem śmietany lub lekkim sosem jogurtowo-ziołowym będzie jeszcze lepsza. 

Zobacz wideo Młode ziemniaki z gzikiem - pyszny przepis

Babka ziemniaczana z kindziukiem, czyli klasyka z litewskim twistem

Składniki: 

  • 2,5 kg ziemniaków (najlepiej mączystych),
  • 250 g kiełbasy kindziuk,
  • 2 jajka,
  • 2 średnie cebule,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki oleju,
  • szklanka gorącego mleka,
  • majeranek,
  • sól,
  • pieprz. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od obrania i dokładnego umycia ziemniaków. Gotowe bulwy zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Jeśli chcesz nieco przyśpieszyć cały proces, pomoże tu robot kuchenny. 
  2. Ziemniaki odsącz z nadmiaru wody. Zrobisz to na sitku lub przez gazę. Pamiętaj jednak, by nie wylewać nadmiaru płynu - poczekaj aż na dnie zbierz się skrobia, wówczas zbierzesz ją i dodasz do ziemniaków. 
  3. Następnie pokrój kindziuk w kostkę, podobnie jak cebulkę. Oba składniki podsmaż na patelni do ładnego zarumienienia. 
  4. W tym czasie podgrzej także mleko. 
  5. Mleko dodaj do startych ziemniaków, podobnie jak zawartość patelni, jajka, mąkę ziemniaczaną, majeranek, sól i pieprz. 
  6. Całość dokładnie wyrabiaj, do połączenia składników, a następnie masę przełóż do formy.
  7. Babkę ziemniaczaną piecz w 160 stopniach przez około 45 minut. Po tym czasie babka powinna lekko przestygnąć i gotowe, można ją już kroić i się zajadać! 
Więcej o: