Babka ziemniaczana to proste, smaczne danie przygotowane z zaledwie kilku składników. Perełka regionalnej kuchni rodem z Podlasia łączy idealne proporcje ziemniaków, mięsnych dodatków i świeżych ziół, co daje obłędny efekt. Tu króluje prostota, jednak nawet najbardziej wymagające podniebienia doceniłyby ten aromat!
Przepis na klasyczną babkę ziemniaczaną już się znudził? Z tym dodatkiem to hit
Receptura na babkę ziemniaczaną to przysłowiowa bułka z masłem. Prostota skrywa jednak tradycyjny i pełen aromatów smak, który ciężko podrobić. Jeśli zatem szukasz pomysłu na tani, prosty i niewymagający obiad, postaw na kultową babkę ziemniaczaną. Klasykę warto jednak nieco udoskonalić, a w tej roli doskonale sprawdzi się przysmak prosto z Litwy, czyli kindziuk - bardzo twarda, dojrzewająca wędlina, która nasza naszej babce niepowtarzalnego smaku i aromatu.
Babkę ziemniaczaną kochają mieszkańcy Podlasia, ale także restauratorzy i najlepsi szefowie kuchni. To danie niezwykle proste, ale jednocześnie bardzo smaczne. Danie można zatem zaserwować jako lekki obiad, przekąskę lub kolację. Świetnie smakuje podana solo, jednak z kleksem śmietany lub lekkim sosem jogurtowo-ziołowym będzie jeszcze lepsza.
Zobacz wideo
Młode ziemniaki z gzikiem - pyszny przepis
Babka ziemniaczana z kindziukiem, czyli klasyka z litewskim twistem
Składniki:
- 2,5 kg ziemniaków (najlepiej mączystych),
- 250 g kiełbasy kindziuk,
- 2 jajka,
- 2 średnie cebule,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki oleju,
- szklanka gorącego mleka,
- majeranek,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od obrania i dokładnego umycia ziemniaków. Gotowe bulwy zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Jeśli chcesz nieco przyśpieszyć cały proces, pomoże tu robot kuchenny.
- Ziemniaki odsącz z nadmiaru wody. Zrobisz to na sitku lub przez gazę. Pamiętaj jednak, by nie wylewać nadmiaru płynu - poczekaj aż na dnie zbierz się skrobia, wówczas zbierzesz ją i dodasz do ziemniaków.
- Następnie pokrój kindziuk w kostkę, podobnie jak cebulkę. Oba składniki podsmaż na patelni do ładnego zarumienienia.
- W tym czasie podgrzej także mleko.
- Mleko dodaj do startych ziemniaków, podobnie jak zawartość patelni, jajka, mąkę ziemniaczaną, majeranek, sól i pieprz.
- Całość dokładnie wyrabiaj, do połączenia składników, a następnie masę przełóż do formy.
- Babkę ziemniaczaną piecz w 160 stopniach przez około 45 minut. Po tym czasie babka powinna lekko przestygnąć i gotowe, można ją już kroić i się zajadać!