Ryż na mleku to wyborny przysmak z dzieciństwa. Z dodatkiem sezonowych owoców, a właśnie rozpoczął się czas soczystych i słodkich jabłek, to idealna propozycja na śniadanie. To danie przygotujesz w mgnieniu oka, dlatego jest to doskonała propozycja dla wszystkich zabieganych. Wystarczy tylko kilka podstawowych składników, by wyczarować coś smacznego. Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy 2 łyżki cukru, oraz masło. Całość gotujemy, uważając jednocześnie, by składniki się nie przypaliły lub nie wykipiały. Gdy mleko będzie już gorące, wsypujemy do niego ryż i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu. W międzyczasie jabłko obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podsmażamy je na maśle z dużą ilością cynamonu i resztą cukru. Uprażone jabłka zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
Gdy ryż będzie już gotowy i wchłonie całe mleko, przekładamy go do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy uprażone jabłka. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na około 20 minut. W tym czasie ryż zapiecze się i będzie jeszcze smaczniejszy, niż w wersji gotowanej. Po wyjęciu z piekarnika możemy dodać dodatkową porcję cynamonu. Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem będzie smakował obłędnie, szczególnie podczas chłodniejszych poranków. Smacznego!