Aromatyczny ryż z jabłkami i cynamonem. Przepis na błyskawiczne śniadanie idealne na jesień i nie tylko

Większość z nas preferuje śniadania na słodko. Trudno jednak ciągle jeść owsianki, naleśniki i placuszki. Dobrym urozmaiceniem będzie więc zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem. Przepis na jesienny przysmak przygotujesz w mniej niż pół godziny. Nie musisz więc poświęcać snu na stanie przy kuchennym blacie.

Ryż na mleku to wyborny przysmak z dzieciństwa. Z dodatkiem sezonowych owoców, a właśnie rozpoczął się czas soczystych i słodkich jabłek, to idealna propozycja na śniadanie. To danie przygotujesz w mgnieniu oka, dlatego jest to doskonała propozycja dla wszystkich zabieganych. Wystarczy tylko kilka podstawowych składników, by wyczarować coś smacznego. Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Komosa ryżowa, czyli Quinoa. Co warto o niej wiedzieć?

Składniki:

  • 8 łyżek ulubionego ryżu,
  • pół szklanki mleka, 
  • pół łyżki masła,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 duże i słodkie jabłko,
  • cynamon.

Słodki ryż z jabłkami i cynamonem, czyli przepis na śniadanie idealne

Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy 2 łyżki cukru, oraz masło. Całość gotujemy, uważając jednocześnie, by składniki się nie przypaliły lub nie wykipiały. Gdy mleko będzie już gorące, wsypujemy do niego ryż i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu. W międzyczasie jabłko obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podsmażamy je na maśle z dużą ilością cynamonu i resztą cukru. Uprażone jabłka zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.

Gdy ryż będzie już gotowy i wchłonie całe mleko, przekładamy go do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy uprażone jabłka. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na około 20 minut. W tym czasie ryż zapiecze się i będzie jeszcze smaczniejszy, niż w wersji gotowanej. Po wyjęciu z piekarnika możemy dodać dodatkową porcję cynamonu. Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem będzie smakował obłędnie, szczególnie podczas chłodniejszych poranków. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.