Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Naszym zdaniem kruszonka to absolutny numer jeden w kategorii końcowego dekorowania wypieków. W swojej prostocie i doskonałości wypiera nawet lukier, który, umówmy się, też jest mocnym kandydatem do zajęcia fotela lidera. Kruszonka ma w sobie jednak coś swojskiego i takiego, że kojarzy nam się z babciną kuchnią. Poza tym jednym z jej składników jest masło, a wiadomo, że jak jest masło, to musi być smacznie. Jak zrobić kruszonkę do ciasta? To bardzo proste.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Kruszonkę do ciasta robi się błyskawicznie. To tylko trzy składniki, które trzeba ze sobą odpowiednio połączyć. Ważne, żeby masło było zimne. Kroimy je na mniejsze kawałki, żeby łatwiej było nam z nim działać. Do miski wsypujemy mąkę, potem cukier, a na koniec dodajemy właśnie masło. Składniki zaczynamy rozdrabniać palcami lub siekamy nożem. Robimy to w ten sposób, by powstały grudki. I to wszystko. Kruszonka jest gotowa. Na czas przygotowywania ciasta lub bułeczek, które zamierzacie nią posypać, schowajcie ją do lodówki.
Co można posypać kruszonką? Wspominaliśmy już o jagodziankach, szarlotce i placku ze śliwkami. Tak naprawdę jednak możecie nią udekorować co tylko chcecie. Idealnie współgra zarówno z deserami drożdżowymi, jak i robionymi na jogurcie lub na spodzie z ciasta kruchego. Równie dobrze będzie wyglądała na serniku, jak i na babeczkach czy drożdżówkach innych niż jagodzianki. Może być także posypką do lodów. Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia.