Jak zrobić kruszonkę do ciasta? Będzie tak dobra, że będziesz jeść łyżkami

Wydaje nam się, że w tej materii wszyscy jesteśmy zgodni: ten, kto wymyślił kruszonkę, powinien dostać za to wszystkie nagrody kulinarne świata. Trudno wyobrazić sobie bez tego dodatku szarlotkę, ciasto ze śliwkami i jagodzianki. Jest idealnym zwieńczeniem, ostatnim muśnięciem, które nadaje wypiekom charakteru. Jak zrobić kruszonkę do ciasta? Na szczęście to śmiesznie proste.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Naszym zdaniem kruszonka to absolutny numer jeden w kategorii końcowego dekorowania wypieków. W swojej prostocie i doskonałości wypiera nawet lukier, który, umówmy się, też jest mocnym kandydatem do zajęcia fotela lidera. Kruszonka ma w sobie jednak coś swojskiego i takiego, że kojarzy nam się z babciną kuchnią. Poza tym jednym z jej składników jest masło, a wiadomo, że jak jest masło, to musi być smacznie. Jak zrobić kruszonkę do ciasta? To bardzo proste.

Zobacz wideo Zobacz nasz przepis na rozkoszne jabłka pod kruszonką

Przepis na kruszonkę do ciasta

Składniki:

  • 70 g mąki pszennej,
  • 70 g cukru,
  • 35 zimnego masła.

Sposób przygotowania:

Kruszonkę do ciasta robi się błyskawicznie. To tylko trzy składniki, które trzeba ze sobą odpowiednio połączyć. Ważne, żeby masło było zimne. Kroimy je na mniejsze kawałki, żeby łatwiej było nam z nim działać. Do miski wsypujemy mąkę, potem cukier, a na koniec dodajemy właśnie masło. Składniki zaczynamy rozdrabniać palcami lub siekamy nożem. Robimy to w ten sposób, by powstały grudki. I to wszystko. Kruszonka jest gotowa. Na czas przygotowywania ciasta lub bułeczek, które zamierzacie nią posypać, schowajcie ją do lodówki. 

Co można posypać kruszonką? Wspominaliśmy już o jagodziankach, szarlotce i placku ze śliwkami. Tak naprawdę jednak możecie nią udekorować co tylko chcecie. Idealnie współgra zarówno z deserami drożdżowymi, jak i robionymi na jogurcie lub na spodzie z ciasta kruchego. Równie dobrze będzie wyglądała na serniku, jak i na babeczkach czy drożdżówkach innych niż jagodzianki. Może być także posypką do lodów. Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.