Łatwe ciasto marchewkowe z orzechami, które zawsze wychodzi. Idealny deser na wrzesień

Ciasto marchewkowe z orzechami to dobra opcja nie tylko na rodzinny podwieczorek, ale i szybkie, drugie śniadanie. Takie ciasto jest pożywne, zdrowe, a do tego naprawdę smaczne.

Ciasto marchewkowo orzechowe - ulubieniec wielu mam

Ciasto marchewkowo orzechowe jest lubiane zwłaszcza przez mamy. Która z pań nie chce wzbogacić jadłospisu malucha o garść świeżych warzyw? Wiemy nie od dziś, że to nie lada wyzwanie. Ukryta w cieście marchewka zrobi za nas robotę! Poniżej przepis na marchewkowe ciasto z chrupiącymi orzechami.

Przepis na ciasto marchewkowe z orzechami:

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 4 jaja - w pokojowej temperaturze
  • 250 g cukru brązowego
  • 3-4 marchewki
  • około 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • około 2 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • posiekane orzechy
  • cukier puder

Wykonanie:

  1. Marchewki obierz, umyj i zetrzyj na tarce, na drobnych oczkach.
  2. Mąkę przesiej, wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj sodę i cynamon.
  3. W oddzielnym naczyniu wymieszaj jajka z cukrem. Masa musi być puszysta.
  4. Stopniowo dodawaj mąkę.
  5. Mieszaj wszystko.
  6. Dolewaj stopniowo olej. Wymieszaj delikatnie.
  7. Dołóż posiekane orzechy i startą marchewkę.
  8. Przygotuj blaszkę. Piecz ciasto w temperaturze około 180 stopni przez 40 minut. Opcjonalnie ciasto po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Zobacz wideo Ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju

Ciasto marchewkowe z orzechami i jabłkami - banalny przepis

Ciasto marchewkowe z orzechami i jabłkami z dodatkiem serka może nas pozytywnie zaskoczyć. Jabłka nadadzą mu całkiem nowego smaku i świeżości. Przejdźmy do sposobu wykonania. Przed Wami marchewkowy specjał z jabłkami!

Przepis na ciasto marchewkowe z jabłkami i orzechami:

Składniki:

  • 2 jaja - muszą mieć pokojową temperaturę
  • 150 g cukru
  • około 200-250 g marchewki
  • około 150 ml oleju
  • około 50 g orzechów włoskich
  • 1-2 jabłka
  • 200 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody spożywczej
  • 1 łyżka cynamonu
  • około 125 g serka typu Philadelphia
  • 50 g masła
  • 50 g cukru pudru

Wykonanie:

  1. Jajka wymieszaj z cukrem i ubij na puszystą masę. Stopniowo dolewaj olej.
  2. Dodaj starte jabłko i marchewki.
  3. Wszystko wymieszaj. 
  4. Przesiej mąkę. Dodaj proszek do pieczenia. Dodaj sodę. Dołóż cynamon, sól. Wymieszaj suche składniki, a następnie dodaj do miski z marchewką i jabłkami.
  5. Piecz w temperaturze 150 stopni przez 60 minut.
  6. Wykonaj polewę. Ubij serek z masłem i cukrem pudrem. Włóż do lodówki do schłodzenia.
  7. Po wystudzeniu polej ciasto polewą. Ozdób orzechami.

Ciasto marchewkowe z ananasem, orzechami i wiórkami kokosowymi

Ciasto marchewkowe z ananasem i orzechami z dodatkiem wiórków kokosowych to dobra opcja na podwieczorek. Łatwe w wykonaniu i do tego efektowne. Tutaj przepis:

Składniki:

  • 350 g mąki
  • około 350 g cukru trzcinowego
  • około 5 marchewek
  • 4 jaja
  • około 220 ml oleju
  • orzechy włoskie
  • 6-8 plastrów ananasa
  • 2 łyżeczki sody
  • cynamon
  • wiórki kokosowe
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 80 ml śmietanki 36-procentowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

  1. Marchewki obierz, umyj i zetrzyj na tarce.
  2. Orzechy posiekaj.
  3. Ananasy pokrój na kawałki.
  4. Wymieszaj cukier z mąką i olejem.
  5. Dodaj jaja, proszek do pieczenia oraz sodę.
  6. Zmiksuj masę.
  7. Dodaj ananasa, marchew i orzechy.
  8. Przygotuj tortownicę i wylej masę. Piecz przez godzinę w temperaturze 180 stopni.
  9. Zrób polewę czekoladową. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i dodaj do niej śmietanę (opcjonalnie możesz dodać cukier).
  10. Po upieczeniu i wystudzeniu polej ciasto marchewkowe polewą czekoladową i posyp wiórkami.

Zobacz też: Ciasto na weekend - trzy proste i tanie ciasta, które zachwycą smakiem

Więcej o:
Copyright © Agora SA