Ciasto marchewkowo orzechowe - ulubieniec wielu mam
Ciasto marchewkowo orzechowe jest lubiane zwłaszcza przez mamy. Która z pań nie chce wzbogacić jadłospisu malucha o garść świeżych warzyw? Wiemy nie od dziś, że to nie lada wyzwanie. Ukryta w cieście marchewka zrobi za nas robotę! Poniżej przepis na marchewkowe ciasto z chrupiącymi orzechami.
Przepis na ciasto marchewkowe z orzechami:
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 4 jaja - w pokojowej temperaturze
- 250 g cukru brązowego
- 3-4 marchewki
- około 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- około 2 łyżeczek proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki cynamonu
- posiekane orzechy
- cukier puder
Wykonanie:
- Marchewki obierz, umyj i zetrzyj na tarce, na drobnych oczkach.
- Mąkę przesiej, wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj sodę i cynamon.
- W oddzielnym naczyniu wymieszaj jajka z cukrem. Masa musi być puszysta.
- Stopniowo dodawaj mąkę.
- Mieszaj wszystko.
- Dolewaj stopniowo olej. Wymieszaj delikatnie.
- Dołóż posiekane orzechy i startą marchewkę.
- Przygotuj blaszkę. Piecz ciasto w temperaturze około 180 stopni przez 40 minut. Opcjonalnie ciasto po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Zobacz wideo Ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju
Ciasto marchewkowe z orzechami i jabłkami - banalny przepis
Ciasto marchewkowe z orzechami i jabłkami z dodatkiem serka może nas pozytywnie zaskoczyć. Jabłka nadadzą mu całkiem nowego smaku i świeżości. Przejdźmy do sposobu wykonania. Przed Wami marchewkowy specjał z jabłkami!
Przepis na ciasto marchewkowe z jabłkami i orzechami:
Składniki:
- 2 jaja - muszą mieć pokojową temperaturę
- 150 g cukru
- około 200-250 g marchewki
- około 150 ml oleju
- około 50 g orzechów włoskich
- 1-2 jabłka
- 200 g mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody spożywczej
- 1 łyżka cynamonu
- około 125 g serka typu Philadelphia
- 50 g masła
- 50 g cukru pudru
Wykonanie:
- Jajka wymieszaj z cukrem i ubij na puszystą masę. Stopniowo dolewaj olej.
- Dodaj starte jabłko i marchewki.
- Wszystko wymieszaj.
- Przesiej mąkę. Dodaj proszek do pieczenia. Dodaj sodę. Dołóż cynamon, sól. Wymieszaj suche składniki, a następnie dodaj do miski z marchewką i jabłkami.
- Piecz w temperaturze 150 stopni przez 60 minut.
- Wykonaj polewę. Ubij serek z masłem i cukrem pudrem. Włóż do lodówki do schłodzenia.
- Po wystudzeniu polej ciasto polewą. Ozdób orzechami.
Ciasto marchewkowe z ananasem, orzechami i wiórkami kokosowymi
Ciasto marchewkowe z ananasem i orzechami z dodatkiem wiórków kokosowych to dobra opcja na podwieczorek. Łatwe w wykonaniu i do tego efektowne. Tutaj przepis:
Składniki:
- 350 g mąki
- około 350 g cukru trzcinowego
- około 5 marchewek
- 4 jaja
- około 220 ml oleju
- orzechy włoskie
- 6-8 plastrów ananasa
- 2 łyżeczki sody
- cynamon
- wiórki kokosowe
- 100 g gorzkiej czekolady
- 80 ml śmietanki 36-procentowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
- Marchewki obierz, umyj i zetrzyj na tarce.
- Orzechy posiekaj.
- Ananasy pokrój na kawałki.
- Wymieszaj cukier z mąką i olejem.
- Dodaj jaja, proszek do pieczenia oraz sodę.
- Zmiksuj masę.
- Dodaj ananasa, marchew i orzechy.
- Przygotuj tortownicę i wylej masę. Piecz przez godzinę w temperaturze 180 stopni.
- Zrób polewę czekoladową. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i dodaj do niej śmietanę (opcjonalnie możesz dodać cukier).
- Po upieczeniu i wystudzeniu polej ciasto marchewkowe polewą czekoladową i posyp wiórkami.
Zobacz też: Ciasto na weekend - trzy proste i tanie ciasta, które zachwycą smakiem