Cukinia to warzywo, które o tej porze roku smakuje najlepiej. Warto więc kupić zapas i przygotować ją w wersji po cygańsku. Dzięki tej prostej metodzie smak lata pozostanie z nami na dłużej, a my będziemy mieli w zanadrzu obłędną bazę do sosów, potrawki lub dania z makaronem.
Cukinia po cygańsku to znakomita baza pod wiele dań
Ogórki po cygańsku zna niemal każdy, co jednak gdyby zamienić je na cukinię? Ten przepis jest do siebie odrobinę podobny, chociaż w gruncie rzeczy różni się na wielu płaszczyznach. Sezonowe warzywo wystarczy bowiem pokroić w plastry i zanurzyć w pełnym aromatów, słodko-kwaśnym sosie na bazie pomidorów. Reszta dosłownie robi się w słoikach sama, dzięki czemu mamy w spiżarni nie lada rarytas!
Cukinia po cygańsku to kwaśno-słodki, lekko pikantny sos, który można wykorzystać na wiele sposobów. Sprawdzi się wyśmienicie jako baza do sosu, zarówno z mięsem, jak i w wersji wegetariańskiej. Warzywo w towarzystwie aromatycznych pomidorów to także świetny sposób na dania jednogarnkowe czy wszelakie potrawki. Tu króluje prostota, smak warzyw i jedwabisty, dobrze doprawiony sos, który można w kuchni wykorzystać na wiele smacznych sposobów.
Zobacz wideo Surowy makaron z cukinii z pesto pietruszkowym
Przepis na cukinię po cygańsku. Idealna do domowej spiżarni
Składniki:
- 2 cukinie,
- 2 pomidory,
- cebula,
- fasolka szparagowa,
- zielona papryka,
- 5 ząbków czosnku,
- kawałek papryczki chili,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki płynnego miodu,
- 3 łyżki oleju,
- 2 łyżki octu winnego,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Na początek umyj dokładnie cukinię. Później pokrój ją w plasterki lub księżyce. Warzywo zasyp solą i odstaw na co najmniej kilka godzin (najlepiej na noc) pod przykryciem.
- Kolejny krok to dodatki. Posiekaj czosnek i papryczkę chili. Podsmaż je krótko na niewielkiej ilości oleju w głębokiej patelni.
- Sparz pomidory, obierz je delikatnie ze skórki i pokrój w kostkę.
- Na patelnię wrzuć pomidory wraz z cukinią, cebulą i sokiem, który puściły. Wszystkie składniki duś na małym ogniu przez około 20 minut. Dopraw warzywa solą, pieprzem i papryką.
- W misce połącz ocet, miód, koncentrat pomidorowy i olej. Taką mieszanką zalej warzywa. Duś kolejne 20 minut.
- Po tym czasie cukinia jest gotowa, by przełożyć ją do sparzonych słoików.
- Napełnij warzywami wyparzone słoiki, zakręć szczelnie i ustaw do góry dnem.
- Przetwory pozostaw do czasu, aż wystygną. Po tym czasie śmiało, bez pasteryzacji można przełożyć je do spiżarni. Smacznego!