Cukinia po cygańsku to przepis na aromatyczne warzywa w słodko-kwaśnym sosie. Świetna do mięs i sosów

Przygotowywanie przetworów to już w wielu domach tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie. Cukinia po cygańsku to jednak dla wielu nowość, o której wcześniej nie miało pojęcia. Tymczasem to obłędny przepis na zamknięcie lata w słoikach w anturażu słodko-kwaśnego sosu na bazie pomidorów. Psuje wyśmienicie do mięs, makaronu lub jako baza do potrawki.

Cukinia to warzywo, które o tej porze roku smakuje najlepiej. Warto więc kupić zapas i przygotować ją w wersji po cygańsku. Dzięki tej prostej metodzie smak lata pozostanie z nami na dłużej, a my będziemy mieli w zanadrzu obłędną bazę do sosów, potrawki lub dania z makaronem. 

Cukinia po cygańsku to znakomita baza pod wiele dań 

Ogórki po cygańsku zna niemal każdy, co jednak gdyby zamienić je na cukinię? Ten przepis jest do siebie odrobinę podobny, chociaż w gruncie rzeczy różni się na wielu płaszczyznach. Sezonowe warzywo wystarczy bowiem pokroić w plastry i zanurzyć w pełnym aromatów, słodko-kwaśnym sosie na bazie pomidorów. Reszta dosłownie robi się w słoikach sama, dzięki czemu mamy w spiżarni nie lada rarytas!

Cukinia po cygańsku to kwaśno-słodki, lekko pikantny sos, który można wykorzystać na wiele sposobów. Sprawdzi się wyśmienicie jako baza do sosu, zarówno z mięsem, jak i w wersji wegetariańskiej. Warzywo w towarzystwie aromatycznych pomidorów to także świetny sposób na dania jednogarnkowe czy wszelakie potrawki. Tu króluje prostota, smak warzyw i jedwabisty, dobrze doprawiony sos, który można w kuchni wykorzystać na wiele smacznych sposobów. 

Zobacz wideo Surowy makaron z cukinii z pesto pietruszkowym

Przepis na cukinię po cygańsku. Idealna do domowej spiżarni 

Składniki: 

  • 2 cukinie,
  • 2 pomidory,
  • cebula,
  • fasolka szparagowa,
  • zielona papryka,
  • 5 ząbków czosnku,
  • kawałek papryczki chili,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki płynnego miodu,
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • sól,
  • pieprz. 

Sposób przygotowania: 

  1. Na początek umyj dokładnie cukinię. Później pokrój ją w plasterki lub księżyce. Warzywo zasyp solą i odstaw na co najmniej kilka godzin (najlepiej na noc) pod przykryciem.
  2. Kolejny krok to dodatki. Posiekaj czosnek i papryczkę chili. Podsmaż je krótko na niewielkiej ilości oleju w głębokiej patelni. 
  3. Sparz pomidory, obierz je delikatnie ze skórki i pokrój w kostkę. 
  4. Na patelnię wrzuć pomidory wraz z cukinią, cebulą i sokiem, który puściły. Wszystkie składniki duś na małym ogniu przez około 20 minut. Dopraw warzywa solą, pieprzem i papryką. 
  5. W misce połącz ocet, miód, koncentrat pomidorowy i olej. Taką mieszanką zalej warzywa. Duś kolejne 20 minut. 
  6. Po tym czasie cukinia jest gotowa, by przełożyć ją do sparzonych słoików. 
  7. Napełnij warzywami wyparzone słoiki, zakręć szczelnie i ustaw do góry dnem.
  8. Przetwory pozostaw do czasu, aż wystygną. Po tym czasie śmiało, bez pasteryzacji można przełożyć je do spiżarni. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.