Jest mięsista, wyrazista i dużo lepsza niż ogórki. Jak zrobić kiszona paprykę? Przyda się "zaszczepka"

Wszyscy kisimy ogórki, kapustę, niektórzy kiszą także pomidory i cytryny. Ale czy słyszał ktoś może o kiszonej papryce? Jeśli nie, czas nadrobić tę zaległość. Jak zrobić kiszonkę lepszą od ogórków? Przepis jest bardzo prosty, ale jeden składnik bardzo się przyda. Chodzi o "zaszczep".

Więcej przepisów na kiszonki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Kiszona papryka jest idealnym dodatkiem do kanapek, sałatek, świetnie smakuje jako "zagrycha" i idealnie pasuje do pieczonych i duszonych mięs. Przepis - jak to z kiszonkami bywa, jest bardzo prosty. Jednak żeby kiszona papryka wyszła idealna, a przy tym zrobiła się dużo szybciej, trzeba dodać jej trochę mocy. Wystarczą już dwie łyżki "zaszczepu", czyli soku z gotowej już kiszonki. Może to być sok z kapusty lub ogórków. 

Kiszona papryka - przepis idealny do wszystkiego

Składniki:

  • 12 średniej wielkości papryk dowolnego koloru
  • solanka - 3 l wody i 3 łyżki soli kamiennej
  • do każdego słoika: 2-3 listki laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, 3 kawałki chrzanu, 3 ząbki czosnku, łodyga kopru z kwiatem
  • 2-3 łyżki soku z gotowej kiszonki

Kiszona papryka - sposób wykonania:

  1. Paprykę oczyść, następnie przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój na mniejsze kawałki. 
  2. Wodę z solą i sokiem z kiszonki zagotuj i pozostaw do lekkiego ostygnięcia. 
  3. Przygotuj słoiki, powinny być czyste u wyparzone. Na dno każdego z nich włóż odpowiednią ilość przypraw i dość ciasno ułóż kawałki papryki. Na wierzchu połóż koper. 
  4. Słoiki z papryką zalej solanką i zakręć. Następnie odstaw je w ciepłe miejsce, na przykład na blat kuchenny. Po 3-4 dniach powinien zacząć się proces fermentacji. Kiedy zacznie się mocno pienić, to znak, że proces przechodzi prawidłowo.
  5. Po tygodniu słoiki z papryką możesz przenieść do spiżarni lub piwnicy. 

Wskazówka: Jeśli chcesz wzmocnić smak swoich przetworów, do każdego słoiczka możesz dodać jedną, średnią papryczkę chili. Kiszona chili jest także bardzo smaczna.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.