Więcej przepisów na kiszonki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Kiszona papryka jest idealnym dodatkiem do kanapek, sałatek, świetnie smakuje jako "zagrycha" i idealnie pasuje do pieczonych i duszonych mięs. Przepis - jak to z kiszonkami bywa, jest bardzo prosty. Jednak żeby kiszona papryka wyszła idealna, a przy tym zrobiła się dużo szybciej, trzeba dodać jej trochę mocy. Wystarczą już dwie łyżki "zaszczepu", czyli soku z gotowej już kiszonki. Może to być sok z kapusty lub ogórków.
Kiszona papryka - przepis idealny do wszystkiego
Składniki:
- 12 średniej wielkości papryk dowolnego koloru
- solanka - 3 l wody i 3 łyżki soli kamiennej
- do każdego słoika: 2-3 listki laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, 3 kawałki chrzanu, 3 ząbki czosnku, łodyga kopru z kwiatem
- 2-3 łyżki soku z gotowej kiszonki
Kiszona papryka - sposób wykonania:
- Paprykę oczyść, następnie przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój na mniejsze kawałki.
- Wodę z solą i sokiem z kiszonki zagotuj i pozostaw do lekkiego ostygnięcia.
- Przygotuj słoiki, powinny być czyste u wyparzone. Na dno każdego z nich włóż odpowiednią ilość przypraw i dość ciasno ułóż kawałki papryki. Na wierzchu połóż koper.
- Słoiki z papryką zalej solanką i zakręć. Następnie odstaw je w ciepłe miejsce, na przykład na blat kuchenny. Po 3-4 dniach powinien zacząć się proces fermentacji. Kiedy zacznie się mocno pienić, to znak, że proces przechodzi prawidłowo.
- Po tygodniu słoiki z papryką możesz przenieść do spiżarni lub piwnicy.
Wskazówka: Jeśli chcesz wzmocnić smak swoich przetworów, do każdego słoiczka możesz dodać jedną, średnią papryczkę chili. Kiszona chili jest także bardzo smaczna.