Warto korzystać z sezonowych owoców. Można przekonać się o tym, przygotowując ciasto ze śliwkami. Jest puszyste, rozpływa się w ustach i jest po prostu obłędnie pyszne. Oto przepis babci, z którego ciasto zawsze wychodzi.
fot. pixabay/ cokolatetnica
REKLAMA
REKLAMA
Jeśli nie masz czasu na pieczenie, to nic się nie martw! To przepis na błyskawiczne ciasto ze śliwkami. A co najlepsze, do jego przygotowania wcale nie potrzebujemy miksera. Wystarczą podstawowe akcesoria kuchenne i piekarnik. Jak zrobić ciasto ze śliwkami? Podpowiadamy.
REKLAMA
Zobacz wideo Dwa pyszne ciasta ze śliwkami - idealne na jesień
Przepis na ciasto ze śliwkami z kruszonką. Robi się je błyskawicznie i tak samo znika z talerza
Ciasto ze śliwkami to totalny hit nadchodzącej jesieni. Warto więc korzystać z owoców, póki są świeże i przygotowywać pyszne wypieki. Mrożone owoce do ciast również się nadają, jednak nie są tak aromatyczne i intensywne w smaku jak świeże. Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Błyskawiczne ciasto ze śliwkami - przepis babci. Sposób przygotowania krok po kroku
Do miski wsyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia, jajka, cukier, cukier wanilinowy oraz lekko podgrzaną maślankę i szczyptę cynamonu. Na koniec dolej rozpuszczone i przestudzone masło i wszystko dokładnie wymieszaj łyżką.
Składniki kruszonki umieść w misce i mieszaj palcami, aż powstaną grudki.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż gotowe ciasto, a następnie ułóż połówki śliwek.
Gotowe ciasto przełóż do blaszki, wyrównaj. Na wierzchu, pionowo, ułóż połówki śliwek i całość posyp kruszonką.