Ciasto ze śliwkami bez miksera. Jest puszyste jak chmurka i prezentuje się po prostu zjawiskowo

Warto korzystać z sezonowych owoców. Można przekonać się o tym, przygotowując ciasto ze śliwkami. Jest puszyste, rozpływa się w ustach i jest po prostu obłędnie pyszne. Oto przepis babci, z którego ciasto zawsze wychodzi.

Jeśli nie masz czasu na pieczenie, to nic się nie martw! To przepis na błyskawiczne ciasto ze śliwkami. A co najlepsze, do jego przygotowania wcale nie potrzebujemy miksera. Wystarczą podstawowe akcesoria kuchenne i piekarnik. Jak zrobić ciasto ze śliwkami? Podpowiadamy.  

Zobacz wideo Dwa pyszne ciasta ze śliwkami - idealne na jesień

Przepis na ciasto ze śliwkami z kruszonką. Robi się je błyskawicznie i tak samo znika z talerza 

Ciasto ze śliwkami to totalny hit nadchodzącej jesieni. Warto więc korzystać z owoców, póki są świeże i przygotowywać pyszne wypieki. Mrożone owoce do ciast również się nadają, jednak nie są tak aromatyczne i intensywne w smaku jak świeże. Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Składniki: 

  • 6 jajek M, 
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier wanilinowy, 
  • 3 szklanki mąki pszennej, 
  • 80 g rozpuszczonego masła, 
  • 1 szklanka maślanki, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 600 g śliwek, 
  • cynamon. 

Składniki na kruszonkę: 

  • 100 g mąki, 
  • 50 g miękkiego masła, 
  • 5 łyżek cukru. 

Błyskawiczne ciasto ze śliwkami - przepis babci. Sposób przygotowania krok po kroku 

  1. Do miski wsyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia, jajka, cukier, cukier wanilinowy oraz lekko podgrzaną maślankę i szczyptę cynamonu. Na koniec dolej rozpuszczone i przestudzone masło i wszystko dokładnie wymieszaj łyżką.  
  2. Składniki kruszonki umieść w misce i mieszaj palcami, aż powstaną grudki. 
  3. Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż gotowe ciasto, a następnie ułóż połówki śliwek.  
  4. Gotowe ciasto przełóż do blaszki, wyrównaj. Na wierzchu, pionowo, ułóż połówki śliwek i całość posyp kruszonką. 
  5. Piecz przez 60 minut góra-dół bez termoobiegu. 
  6. Podawaj z lodami lub bitą śmietaną. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.