Lato zbliża się ku końcowi, a to oznacza rozpoczęcie sezonu na jesienne przysmaki. Co kojarzy się z tą porą roku? Zdecydowanie śliwki, jabłka i przyprawy korzenne. Przygotuj się więc na chłodniejsze poranki i rozpocznij dzień słodkimi placuszkami. Nie zapomnij dodać do nich cynamonu i udekorować miodem. Będzie zdrowo, pysznie i bardzo słodko. Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plastry lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Posypujemy je cynamonem i odkładamy na bok. Do osobnej miski wbijamy jajka i roztrzepujemy ze szczyptą soli. Następnie dolewamy mleko, aromat i dodajemy partiami mąkę. Ciasto powinno być gładkie i lejące. Jeśli więc ciasto jest zbyt gęste, dolewany jeszcze trochę mleka lub wody. Na koniec do ciasta na placki dodajemy pokrojone jabłka. Całość ponownie mieszamy.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej. Następnie łyżką wykładamy ciasto, formując na patelni niewielkie owale. Placki smażymy na złoty kolor, po kilka minut z każdej strony. Między smażeniem kolejnych partii placków warto dodawać tłuszcz. Smażenie ich na suchej patelni może skończyć się przywieraniem placków do dna. Gotowe placuszki z jabłkami podajemy z cukrem pudrem, kleksem śmietany lub dodatkiem miodu. Będą smakowite i idealne na śniadanie, zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Smacznego!