Jeśli szukasz łatwego, ekspresowego i jednocześnie iście polskiego przepisu na domowe pieczywo, receptura rodem z Bieszczad sprawdzi się tu idealnie. Mowa tu o proziakach, czyli ekspresowych bułeczkach, tradycyjnie wypiekanych na blaszce.
Proziaki to bieszczadzkie pieczywo idealne na szybkie śniadanie
Jak zdradzają stare receptury i gospodynie z regionu Bieszczad, niegdyś (a w niektórych domach nawet. po dziś dzień), gdy zabrakło pieczywa, przygotowywało się ekspresową alternatywę. Mowa tu o pieczywie wypiekanym na blaszce zwanym proziakami - to nic innego jak łatwe w przygotowaniu i banalne w składzie bułeczki, które gotowe są w mgnieniu oka. Dawniej rozrobione ciasto piekło się na kuchni blaszanej, dziś możemy to zrobić na zwykłej patelni, chociaż nic nie stoi na przeszkodzie, by powrócić do starej i jakże urokliwej opcji!
Sekretem smaku bieszczadzkich proziaków i jednocześnie wyjątkowo ważnym szczegółem w składzie pieczywa jest rzecz jasna soda! Ten tani i łatwodostępny produkt zastąpi nam tutaj drożdże, dzięki czemu domowej roboty pieczywo będzie pulchne, mięciutkie i ładnie wyrośnięte. Nie obejdzie się też bez swojskiego napoju, czyli maślanki oraz lekkiej mąki pszennej.
Zobacz wideo Drożdżowe racuchy - przepis na pyszną przekąskę
Przepis na proziaki. Niezmienna receptura, którą smakuje obłędnie
Składniki:
- 250 ml maślanki,
- jajko,
- 500 g mąki pszennej typ. 450,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- płaska łyżeczka cukru,
- łyżeczka soli.
Sposób przygotowania:
- Na początek przygotuj wszystkie potrzebne składniki. To znacznie przyśpieszy przygotowanie pieczywa i pozwól szybciej przejść do części przyjemniejszej, czyli smakowania proziaków!
- Do dużej miski przesiej przez sito mąkę. Dodaj także sodę, mąkę, cukier - wszystko dokładnie zamieszaj.
- Kolejny krok to wlanie maślanki i wbicie do bazy ciasta jajka. Całość zamieszaj i zacznij wyrabiać ciasto dłońmi.
- Kiedy składniki się już ładnie połączą, odłóż miskę z ciastem na kilka minut -wierzch naczynia przykryj ściereczką.
- Wyrobione ciasto przełóż na stolnice podsypaną mąką i rozwałkuj na placek grubości ok. 1,5 cm. Wytnij szklanką bułeczki. Proziaki ponownie przykryj ściereczką i pozostaw na kolejne kilka minut leżakowania.
- Po tym czasie smaż na suchej patelni na wolnym ogniu, aż urosną i lekko się zarumienią. Warto znać także patent z piekarnikiem - wówcas wystarczy 10-15 minut w 200 stopniach. Smacznego!