• Link został skopiowany

Proziaki to tradycyjny smak w nowej odsłonie. Idealnie miękkie i puszyste, a to wszystko bez drożdży

Proziaki to przykład banalnie prostego pieczywa, które jest nie tylko łatwe w przygotowaniu, ale i obłędnie smaczne! Te bieszczadzkie bułeczki, tradycyjnie wypieka się na blaszce - bez dodatku drożdży rosną jak szalone, są puszyste, obłędnie smaczne i jednocześnie delikatne.
Proziaki
Fot. Shutterstock/pingpongcat

Jeśli szukasz łatwego, ekspresowego i jednocześnie iście polskiego przepisu na domowe pieczywo, receptura rodem z Bieszczad sprawdzi się tu idealnie. Mowa tu o proziakach, czyli ekspresowych bułeczkach, tradycyjnie wypiekanych na blaszce. 

Proziaki to bieszczadzkie pieczywo idealne na szybkie śniadanie

Jak zdradzają stare receptury i gospodynie z regionu Bieszczad, niegdyś (a w niektórych domach nawet. po dziś dzień), gdy zabrakło pieczywa, przygotowywało się ekspresową alternatywę. Mowa tu o pieczywie wypiekanym na blaszce zwanym proziakami - to nic innego jak łatwe w przygotowaniu i banalne w składzie bułeczki, które gotowe są w mgnieniu oka. Dawniej rozrobione ciasto piekło się na kuchni blaszanej, dziś możemy to zrobić na zwykłej patelni, chociaż nic nie stoi na przeszkodzie, by powrócić do starej i jakże urokliwej opcji! 

Sekretem smaku bieszczadzkich proziaków i jednocześnie wyjątkowo ważnym szczegółem w składzie pieczywa jest rzecz jasna soda! Ten tani i łatwodostępny produkt zastąpi nam tutaj drożdże, dzięki czemu domowej roboty pieczywo będzie pulchne, mięciutkie i ładnie wyrośnięte. Nie obejdzie się też bez swojskiego napoju, czyli maślanki oraz lekkiej mąki pszennej. 

Zobacz wideo Drożdżowe racuchy - przepis na pyszną przekąskę

Przepis na proziaki. Niezmienna receptura, którą smakuje obłędnie

Składniki: 

  • 250 ml maślanki,
  • jajko,
  • 500 g mąki pszennej typ. 450,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • płaska łyżeczka cukru,
  • łyżeczka soli. 

Sposób przygotowania: 

  1. Na początek przygotuj wszystkie potrzebne składniki. To znacznie przyśpieszy przygotowanie pieczywa i pozwól szybciej przejść do części przyjemniejszej, czyli smakowania proziaków! 
  2. Do dużej miski przesiej przez sito mąkę. Dodaj także sodę, mąkę, cukier - wszystko dokładnie zamieszaj. 
  3. Kolejny krok to wlanie maślanki i wbicie do bazy ciasta jajka. Całość zamieszaj i zacznij wyrabiać ciasto dłońmi.
  4. Kiedy składniki się już ładnie połączą, odłóż miskę z ciastem na kilka minut -wierzch naczynia przykryj ściereczką. 
  5. Wyrobione ciasto przełóż na stolnice podsypaną mąką i rozwałkuj na placek grubości ok. 1,5 cm. Wytnij szklanką bułeczki. Proziaki ponownie przykryj ściereczką i pozostaw na kolejne kilka minut leżakowania. 
  6. Po tym czasie smaż na suchej patelni na wolnym ogniu, aż urosną i lekko się zarumienią. Warto znać także patent z piekarnikiem - wówcas wystarczy 10-15 minut w 200 stopniach. Smacznego!
Więcej o: