Przepis na delikatne i aksamitne kopytka. Ten składnik i jedna przyprawa poprawią smak i konsystencję

Kto nie kocha kopytek? Te niewielkie ziemniaczane kluseczki w kształcie rombów to obiad idealny na każdą okazję, a przepis jest bardzo prosty i nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić kopytka, żeby były aksamitne, delikatne i jeszcze smaczniejsze. Przyda się korzenna przyprawa i żółty dodatek.

Więcej kultowych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Przepis na kopytka jest banalny, ale doskonale wiemy, że takie właśnie banalnie proste rzeczy najłatwiej jest zepsuć. Jeśli chcesz, żeby twoje kopytka były mięciutkie i delikatne, nie przesadzaj z mąką. Ale jeśli damy jej za mało, mogą się przecież rozwalać i szybciej rozgotować. Jeśli z kolei dodamy jej za dużo, kluchy wyjdą twarde i gumowate. Jest pewien sposób, by uniknąć obu problemów. Wystarczy, że do ciasta na kopytka dodasz żółtko, które dodatkowo zwiąże ciasto, ale go nie utwardzi. A żeby dodać kopytkom smaku i wytrawnego charakteru, do ziemniaków dodaj odrobinę gałki muszkatołowej - ta przyprawa kocha się z ziemniakami jak jabłka z cynamonem. 

Perfekcyjne kopytka - przepis, który musisz zapisać

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków mączystych (waga po obraniu)
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 całe jajko i 1 żółtko
  • sól, gałka muszkatołowa
  • łyżka masła

Kopytka - sposób wykonania:

  1. Obrane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Następnie rozgnieć je praską lub zmiel w maszynce o drobnych oczkach. Przełóż do miski. 
  2. Do przestudzonych ziemniaków dodaj mąkę, jajko i żółtko oraz płaską łyżeczką gałki muszkatołowej. Całość dokładnie zagnieć. 
  3. Przygotuj stolnicę lub blat i podsyp mąką. Następnie wyłóż ciasto, podziel na części i z każdej z ich uformuj rulon o średnicy ok. 3 cm. 
  4. Za pomocą ostrego noża wycinaj kluseczki w kształcie rombów i partiami wrzucaj je na wrzątek z dodatkiem soli i masła. 
  5. Gotuj na wolnym ogniu przez 3-4 minuty od wypłynięcia. Uważaj jednak, by się nie rozgotowały. Ugotowane kopytka wyłów na talerz i podawaj w swój ulubiony sposób. 

Kopytka świetnie będą smakowały także zrobione z ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej. Jednak wówczas potrzeba więcej siły, by zgnieść je w prasce - tutaj z pomocą może przyjść właśnie maszynka do mięsa. Po co się męczyć, skoro gotowanie powinno być dobrą zabawą?

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.