Więcej kultowych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Przepis na kopytka jest banalny, ale doskonale wiemy, że takie właśnie banalnie proste rzeczy najłatwiej jest zepsuć. Jeśli chcesz, żeby twoje kopytka były mięciutkie i delikatne, nie przesadzaj z mąką. Ale jeśli damy jej za mało, mogą się przecież rozwalać i szybciej rozgotować. Jeśli z kolei dodamy jej za dużo, kluchy wyjdą twarde i gumowate. Jest pewien sposób, by uniknąć obu problemów. Wystarczy, że do ciasta na kopytka dodasz żółtko, które dodatkowo zwiąże ciasto, ale go nie utwardzi. A żeby dodać kopytkom smaku i wytrawnego charakteru, do ziemniaków dodaj odrobinę gałki muszkatołowej - ta przyprawa kocha się z ziemniakami jak jabłka z cynamonem.
Składniki:
Kopytka świetnie będą smakowały także zrobione z ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej. Jednak wówczas potrzeba więcej siły, by zgnieść je w prasce - tutaj z pomocą może przyjść właśnie maszynka do mięsa. Po co się męczyć, skoro gotowanie powinno być dobrą zabawą?