Faszerowana cukinia w tej wersji zachwyci podniebienie. Wszystko za sprawą aromatycznego farszu

Latem przepisów na lekkie, warzywne obiady nie brakuje, jednak jeden to prawdziwa perełka! Mowa tu o faszerowanej cukinii, czyli znakomitym daniu bez grama mięsa. Zielony rarytas wystarczy hojnie wypełnić obłędnym farszem na bazie kaszy i kilku dodatków. Zapieczony duet gwarantuje obłędny smak i niepowtarzalny aromat!

Faszerowane warzywa to prawdziwy wyznacznik smaku, kolorów i jednocześnie spory zastrzyk witamin. Poza hojnie wypełnionymi farszem paprykami, bakłażanami czy pomidorami, warto skusić się też na cukinię! Zielona wersja jest naprawdę smaczna, a na dodatek pięknie się prezentuje. 

Cukinia faszerowana to przepis na spektakularny obiad pełen kolorów

Nie ma nic gorszego niż kulinarna nuda i monotonność. Zamiast zatem przygotować kolejną porcję nudnych kotletów, pierogów czy mdłych placków, skuś się na coś zupełnie nowego, świeżego i jednocześnie banalnie prostego. Mowa tu o faszerowanej cukinii, która zrobi wrażenie nawet na największych smakoszach! Wszystko to za sprawą obłędnego aromatu, który nie tylko szybko zaspokoi zmysły, ale też wypełni cały dom. Tak przygotowane warzywo wypełnione hojnie warzywnym farszem sprawdzi się na szybki obiad, lunch, a nawet ciepłą kolację. 

Sekretem faszerowanej cukinii są oczywiście składniki farszu. Można postawić na wersję mięsną - wówczas warto sięgnąć po mięso mielone i połączyć je np. z sosem pomidorowym i serem. Znacznie smaczniejszym rozwiązaniem będzie jednak opcja wege z kaszą, pieczarkami, cebulą, papryką i serem feta. Obiecujemy, że będzie zjawiskowo, smacznie i kolorowo, a to wszystko tanim kosztem i zaledwie kilkunastoma minutami w kuchni. 

Zobacz wideo Faszerowane pieczarki - nie tylko dla łowców przygód

Przepis na cukinię faszerowaną kaszą i warzywami

Składniki: 

  • duża cukinia,
  • woreczek kaszy jaglanej,
  • cebula,
  • 8 pieczarek,
  • połowa papryki czerwonej,
  • 1/4 kostki fety,
  • 2 łyżki musztardy (opcjonalnie),
  • oliwa,
  • łyżka papryki słodkiej,
  • łyżeczka ziół prowansalskich,
  • szczypta chilli,
  • sól i pieprz do smaku,
  • świeża zielenina. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od umycia i przekrojenia na pół (wzdłuż) cukinii. 
  2. Łyżką wydrąż z warzywa gniazda nasienne. Wnętrze cukinii posmaruj niewielką ilością musztardy. 
  3. Teraz kolej na farsz. Pokrój wszystkie warzywa. Podsmaż na oliwie pieczarki - gdy grzyby odparują, dodaj cebulę, a na koniec paprykę. Warzywa dopraw solą, pieprzem, papryką, chilli, ziołami i drobno posiekaną natką pietruszki lub inną zieleniną. 
  4. Podsmażone warzywa połącz w misce z kaszą. Całość dokładnie wymieszaj. 
  5. Tak przygotowany farsz przełóż do cukinii. Wierzch posyp serem feta. lub jeśli lubisz mozzarella. 
  6. Cukinie piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.