Zapomnij o oklapniętym, niewyrośniętym biszkopcie, przypominającym bardziej zakalec niż idealną bazę do tortu czy ciasta. Obejdzie się też bez rzucania tortownicą, czy mozolnym oddzielaniem żółtek od białek. Tu liczy się przede wszystkim dobra taktyka, złote proporcje i dbałość o szczegóły - wówczas ciasto wyjdzie idealne.
Wypiekanie biszkoptu, dla jednych jest przysłowiową pestką dla innych zaś koszmarem, który niemal zawsze wychodzi inaczej, niż zapewnia "sprawdzony" przepis. Domowej roboty ciasto nie musi być jednak trudne w przygotowaniu, a wręcz przeciwnie. Czasami najprostsze rozwiązania okazują się być tymi najlepszymi i tak też jest w tym przypadku. Przepis na biszkopt bez przepisu może brzmieć nieco dziwacznie, ale zapewniamy, że efekt przekroczy wszelakie wyobrażenia na temat perfekcji.
Biszkopt bez przepisu to już internetowy hit, który od kilku dni zachwyca kucharzy i domowych cukierników. Kluczem do sukcesu są tutaj złote proporcje, których należy się kurczowo trzymać. Bazą są jedynie trzy składniki, które połączone w odpowiedniej kolejności i poprawną techniką dadzą piękny biszkopt, który się nie kruszy, nie opada, nie jest zakalcem, a smakuj jak te z najlepszej cukierni. Nie ma zatem powodu, by odkładać słodkie plany na później, zakasaj rękawy i wypróbuj naszej sprawdzonej receptury.
Na wstępie kilka przydatnych informacji - przepis na biszkopt bez przepisu bazuje na odpowiednich proporcjach. Najprościej jest zacząć od wybrania z ilu jaj chcemy upiec ciasto - minimalna ilość to trzy, maksymalna to nawet 12! Jeśli mamy to już za sobą, teraz przyjdzie pora na dopasowanie gramatury pozostałych produktów. Poniższy przepis bazuje na pięciu dużych jajkach.
Sposób przygotowania: