Przepis na biszkopt bez przepisu. Sprytna receptura z proporcjami, zapomnij o kombinowaniu i rzucaniu

Pieczenie biszkoptu to twój cukierniczy koszmar, który na samą myśl przyprawia o dreszcze? Zapomnij o kombinowaniu przy pieczeniu tego klasyka - wystarczy nasz przepis, a raczej zapamiętanie idealnych proporcji. Dzięki tej prostej metodzie ciasto nie opadnie, będzie gąbczaste i idealne do tortów i smakowitych deserów.

Zapomnij o oklapniętym, niewyrośniętym biszkopcie, przypominającym bardziej zakalec niż idealną bazę do tortu czy ciasta. Obejdzie się też bez rzucania tortownicą, czy mozolnym oddzielaniem żółtek od białek. Tu liczy się przede wszystkim dobra taktyka, złote proporcje i dbałość o szczegóły - wówczas ciasto wyjdzie idealne. 

Biszkopt idealny, czyli ciasto o złotych proporcjach 

Wypiekanie biszkoptu, dla jednych jest przysłowiową pestką dla innych zaś koszmarem, który niemal zawsze wychodzi inaczej, niż zapewnia "sprawdzony" przepis. Domowej roboty ciasto nie musi być jednak trudne w przygotowaniu, a wręcz przeciwnie. Czasami najprostsze rozwiązania okazują się być tymi najlepszymi i tak też jest w tym przypadku. Przepis na biszkopt bez przepisu może brzmieć nieco dziwacznie, ale zapewniamy, że efekt przekroczy wszelakie wyobrażenia na temat perfekcji. 

Biszkopt bez przepisu to już internetowy hit, który od kilku dni zachwyca kucharzy i domowych cukierników. Kluczem do sukcesu są tutaj złote proporcje, których należy się kurczowo trzymać. Bazą są jedynie trzy składniki, które połączone w odpowiedniej kolejności i poprawną techniką dadzą piękny biszkopt, który się nie kruszy, nie opada, nie jest zakalcem, a smakuj jak te z najlepszej cukierni. Nie ma zatem powodu, by odkładać słodkie plany na później, zakasaj rękawy i wypróbuj naszej sprawdzonej receptury. 

Zobacz wideo Superszybkie ciasto z rabarbarem. Nasz kucharz wie, co zrobić, by było jeszcze lepsze. "Namoczcie"

Przepis na biszkopt bez przepisu - sekret tkwi w trzech produktach 

Na wstępie kilka przydatnych informacji - przepis na biszkopt bez przepisu bazuje na odpowiednich proporcjach. Najprościej jest zacząć od wybrania z ilu jaj chcemy upiec ciasto - minimalna ilość to trzy, maksymalna to nawet 12! Jeśli mamy to już za sobą, teraz przyjdzie pora na dopasowanie gramatury pozostałych produktów. Poniższy przepis bazuje na pięciu dużych jajkach.

Sposób przygotowania: 

  1. Jajka wbij do miseczki, która stoi na wadze. Sprawdź wynik i pamiętaj, by go zapamiętać - przykładowo z pięciu dużych jaj wyjdzie nam 300 g i taką samą ilość pozostałych produktów będziemy potrzebować. 
  2. Kolejnym krokiem jest ubijanie jajek na puszystą, jasną i sztywną masę. Następnie dodaj cukier puder - ilość zależna od wagi jaj. Na naszym przykładzie 300 g. Masę jajeczną z cukrem ponownie ubij na sztywną konsystencję. 
  3. Trzecim krokiem jest przesianie do jaj mąki tortowej - tutaj również stosujemy tę samą zasadę: waga równa wadze jaj. Teraz zrezygnuj już z miksera, a dodawaj stopniowo mąkę i cały czas delikatnie mieszaj nasze ciasto przy pomocy szpatułki. 
  4. Ciasto przełóż do formy natłuszczonej olejem i oprószoną bułką tartą.
  5. Wskazówka - jeśli chcemy, by biszkopt był wysoki i pięknie wyrośnięty, niczym piętrowy tort, warto skorzystać z nieco wyższej formy od standardowej tortownicy.
  6. Biszkopt piecz do suchego patyczka w 170 stopniach przez około 45 minut.
  7. Wskazówka - jeśli chcemy duży, wyrośnięty efekt ustawiamy funkcję piekarnika na 30 minut góra - dół.
  8. Tak przygotowane ciasto studzimy i gotowe! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.