• Link został skopiowany

Tak zrobisz żurek jak u babci. Jego wyśmienity smak zachwyca i nie pozwala oderwać się od talerza

Żurek jak u babci to doskonały pomysł na rozgrzewającą zupę o wspaniałym smaku i aromacie. Do jego przygotowania niezbędne będą boczek, biała kiełbasa, marchew i przyprawy. Jak przyrządzić tradycyjne danie kuchni polskiej?
Żurek
Fot. JACEK BALK/ Agencja Wyborcza.pl

Żurek to zupa, którą można podawać nie tylko w Wielkanoc. Jego smak wciąga świetnie sprawdzi się w chłodne dni jesienią i zimą. Co zrobić, aby miał wyjątkowy smak? Wystarczy połączyć ze sobą poniższe składniki.

Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca

Żurek jak u babci. Z tych składników przygotujesz danie o wyjątkowym smaku

Składniki:

  • pół kilograma kości wędzonych,
  • trzy marchewki,
  • korzeń pietruszki,
  • dwa liście laurowe,
  • pięć ziaren ziela angielskiego,
  • trzy ugotowane białe kiełbasy,
  • kawałek boczku wędzonego,
  • duża biała cebula,
  • pół kilograma ziemniaków,
  • 400 ml zakwasu na żurek,
  • trzy ząbki czosnku,
  • łyżka chrzanu,
  • majeranek,
  • sól i pieprz do smaku.

Gotową zupę można podawać z pieczywem i z dodatkiem posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

  1. Białą kiełbasę ugotuj i pokrój w plastry. Kości wędzone przełóż do dużego garnka.
  2. Marchewkę i korzeń pietruszki umyj, obierz i dodaj do garnka. Zalej całość wodą, dodaj ziarna ziela angielskiego, liście laurowe i doprowadź do wrzenia.
  3. W międzyczasie obierz cebulę z łupin i pokrój ją w kostkę. Boczek pokrój w małe kawałki. Przygotuj patelnię i podsmaż na niej boczek z cebulą. Tłuszcz powinien się wytopić, a cebula zeszklić. Dodaj cebulę z boczkiem do gotującego się bulionu.
  4. Następnie podsmaż pokrojoną wcześniej białą kiełbasę i przełóż ją do garnka.
  5. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Dodaj je do gotującej się zupy. Dopraw żurek solą, pieprzem i gotuj przez kolejne dwadzieścia minut. Kiedy ziemniaki zmiękną, dodaj zakwas i wrzuć do zupy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw całość majerankiem.
  6. Na koniec dodaj do zupy chrzan i wymieszaj dokładnie całość.
  7. Do żurku, jeśli wyjdzie za rzadki, można dodać zasmażkę z masła i mąki.  

Żurek można podawać z dodatkiem ugotowanego jajka i kromki chleba. Sprawdzi się też posiekana natka pietruszki. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: