Żurek jak u babci to doskonały pomysł na rozgrzewającą zupę o wspaniałym smaku i aromacie. Do jego przygotowania niezbędne będą boczek, biała kiełbasa, marchew i przyprawy. Jak przyrządzić tradycyjne danie kuchni polskiej?
Fot. JACEK BALK/ Agencja Wyborcza.pl
REKLAMA
REKLAMA
Żurek to zupa, którą można podawać nie tylko w Wielkanoc. Jego smak wciąga świetnie sprawdzi się w chłodne dni jesienią i zimą. Co zrobić, aby miał wyjątkowy smak? Wystarczy połączyć ze sobą poniższe składniki.
REKLAMA
Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca
Żurek jak u babci. Z tych składników przygotujesz danie o wyjątkowym smaku
Gotową zupę można podawać z pieczywem i z dodatkiem posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Białą kiełbasę ugotuj i pokrój w plastry. Kości wędzone przełóż do dużego garnka.
Marchewkę i korzeń pietruszki umyj, obierz i dodaj do garnka. Zalej całość wodą, dodaj ziarna ziela angielskiego, liście laurowe i doprowadź do wrzenia.
W międzyczasie obierz cebulę z łupin i pokrój ją w kostkę. Boczek pokrój w małe kawałki. Przygotuj patelnię i podsmaż na niej boczek z cebulą. Tłuszcz powinien się wytopić, a cebula zeszklić. Dodaj cebulę z boczkiem do gotującego się bulionu.
Następnie podsmaż pokrojoną wcześniej białą kiełbasę i przełóż ją do garnka.
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Dodaj je do gotującej się zupy. Dopraw żurek solą, pieprzem i gotuj przez kolejne dwadzieścia minut. Kiedy ziemniaki zmiękną, dodaj zakwas i wrzuć do zupy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw całość majerankiem.
Na koniec dodaj do zupy chrzan i wymieszaj dokładnie całość.
Do żurku, jeśli wyjdzie za rzadki, można dodać zasmażkę z masła i mąki.
Żurek można podawać z dodatkiem ugotowanego jajka i kromki chleba. Sprawdzi się też posiekana natka pietruszki. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl