Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Kiszone pomidory wciąż nie są tak popularne jak choćby kiszone ogórki lub kapusta. Wielka szkoda, ponieważ są nie tylko przepyszne, lecz także zdrowe - dostarczają wielu cennych składników odżywczych, wspierają odporność i jelita. Z racji tego, że sezon na pomidory w pełni, postanowiłam pokazać wam, jak w szybki i prosty sposób zrobić kiszone pomidorki koktajlowe, które dzień wcześniej zerwałam z krzaczków w moim ogrodzie. Jak mi poszło? Zobaczcie materiał wideo.
Zrobiłam kiszone pomidory. Oto przepis:
Składniki:
- świeże, dojrzałe pomidorki koktajlowe;
- do każdego słoika: 3 ząbki czosnku, 3 kawałki korzenia chrzanu, gałązka kopru z baldachem, opcjonalnie 2-3 listki laurowe;
- solanka: na jeden litr wody przypada jedna łyżka soli z dużym czubkiem.
Kiszone pomidory - sposób wykonania:
- Pomidory dokładnie oczyść, opłucz i oderwij szypułki. Następnie przebierz je - do słoika nie powinny dostać się owoce uszkodzone, pęknięte lub z wyraźnymi przebarwieniami.
- Przygotuj słoiki i razem z zakrętkami wyparz je we wrzątku. Kiedy wyschną, na dno każdego z nich połóż odpowiednią ilość przypraw.
- Wodę z solą zagotuj i odstaw, by lekko przestygła. Pomidory najlepiej zalewać zalewą dość ciepłą, ale nie gorącą.
- Pomidory układaj w słoikach dość ciasno, ale nie na tyle, by się zgniotły. Na wierchu połóż gałązkę kopru i całość zalej ciepłą solanką.
- Słoiki z pomidorami szczelnie zakręć i odstaw w ciepłe miejsce. Po 3-5 dniach na powierzchni słoików powinna zacząć zbierać się piana - to znaczy, że proces fermentacji się rozpoczął.
- Po tygodniu fermentacja będzie już mocno zaawansowana. Wtedy możesz przenieść słoiczki z pomidorami w chłodniejsze, najlepiej ciemne miejsce, np. do piwnicy.
Co zrobić z kiszonych pomidorów? Są fantastyczną bazą do zup, sosów, zarówno tych na ciepło, jak i na przykład do pizzy lub zapiekanek. Będą także bardzo smacznym dodatkiem do sałatek i mogą zastąpić oliwki lub kapary. Jeśli w twoim ogrodzie aż czerwono od pomidorów, a znudziły ci się już przeciery i soki, koniecznie wypróbuj nasz przepis na tę kiszonkę - nie pożałujesz.